Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Projekt Anglicky v odborných předmětech, CZ.1.07/1.3.09/

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Projekt Anglicky v odborných předmětech, CZ.1.07/1.3.09/"— Transkript prezentace:

1 Projekt Anglicky v odborných předmětech, CZ.1.07/1.3.09/04.0002
Anglicky v odborných předmětech "Support of teaching technical subjects in English“ Výukový program: Mechanik - elektrotechnik Název programu: Odborný výcvik II. ročník Reproduktor jako zátěž zesilovače Vypracoval: Bc. Chumchal Miroslav Projekt Anglicky v odborných předmětech, CZ.1.07/1.3.09/ je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

2 Reproduktor jako zátěž zesilovače
Popis reproduktoru Používání reproduktorů 4 Ω v nf. zesilovačích Používání reproduktorů 8 Ω v zesilovačích Schématické značky různých zátěží Vliv odporu a impedance kmitací cívky Aktivity žáků Použitá literatura

3 Popis reproduktoru Složení reproduktoru : Koš reproduktoru Membrána
Středící membrána Kmitací cívka Železný magnet reproduktoru

4 Reproduktor 4 Ω jako zátěž zesilovače
Použití většího reproduktoru – čím membrána je větší, tím větší hlasitost. Malé reproduktory hrají slaběji, nepřenášejí celé akustické pásmo. Souvislost mezi výkonem a impedancí ( zdánlivý odpor reproduktoru ). Výstupní impedance výkonových zesilovačů – 4 Ω. Pokud k takovému zesilovači připojíme 8 Ω, nezjistíme žádnou změnu. Jenom v oblasti velkého zesílení při nejvyšším výkonu nebude hrát tak hlasitě, jako reproduktor o impedanci 4 Ω. Podle Ohmova zákonu platí, že proud je nepřímo úměrný odporu I = U/R ( A, V, Ω ) Čím větší odpor ( impedance ), tím menší proud. Zmenšení proudu znamená i menší výkon. Proto se tato záměna reproduktoru nedoporučuje.

5 Reproduktor 8 Ω jako zátěž zesilovače
Zmenšení elektrického proudu znamená vždy zmenšení výkonu. A to platí i u reproduktoru s impedancí 8 Ω. Můžeme si položit otázku, jestli reproduktor s impedancí 8 Ω můžeme nahradit reproduktorem s impedancí 4 Ω ? Při velkém zesílení a velkém výkonu může dojít k poškození zesilovače a reproduktoru. Reproduktorem bude procházet velký proud z důvodu jeho menší impedance. Při velmi hlasité reprodukci se určitě objeví velké zkreslení zvuku. Proto se taky tato záměna impedance reproduktoru nedoporučuje. Schématická značka Rz – zatěžovací odpor, schématická značka reproduktoru - Repro

6 Schématické značky zátěží
odporová zátěž reproduktor Hodnota zatěžovacího odporu se obyčejně předepisuje. Pro výkonové koncové stupně se vypočítá hodnota zatěžovacího odporu z jmenovitého výkonu a jmenovitého výstupního napětí Rz = U výst./ P výst. ( Ω, V, W )

7 Odpor a impedance kmitací cívky
Při měření odporu kmitací cívky reproduktoru tato hodnota nebude shodná s údajem uvedené impedance na štítku reproduktoru. Měřící přístroj na měření odporů Ohmmetr měří pomocí stejnosměrného proudu. Při tomto měření se neuplatní vliv indukčnosti cívky ani železného magnetu. Ze zesilovače se přivádí střídavý proud a tomu klade kmitací cívka větší odpor než proudu stejnosměrnému. Jádro tento zdánlivý odpor ještě zvětšuje.

8 Otázky pro žáky Proč se nahrazuje reproduktorová zátěž za odporovou ?
Jaký rozdíl je mezi odporem a impedancí kmitací cívky ? Popište složení reproduktoru a vysvětlete funkci jednotlivých částí. Můžeme zaměnit předepsanou 4 Ω zátěž za 8 Ω. Vysvětlete důvody.

9 Praktická cvičení Změřte Ohmmetrem odpor kmitací cívky reproduktoru.
Změřte impedanci reproduktoru. Zjistěte, jakou frekvenci je schopno slyšet ještě vaše ucho. Co myslíte, zvířata jako třeba pes slyší vyšší kmitočty než člověk a když ano, tak proč.

10 Použitá literatura Poznáváme Elektroniku I., Václav Malina, Vydalo nakladatelství KOPP, České Budějovice, 1996 Vlastní poznámkový sešit


Stáhnout ppt "Projekt Anglicky v odborných předmětech, CZ.1.07/1.3.09/"

Podobné prezentace


Reklamy Google