Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

FY_066_Vesmír_Vesmír Autor: Mgr. Libor Sovadina Škola: Základní škola Fryšták, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/02.0025.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "FY_066_Vesmír_Vesmír Autor: Mgr. Libor Sovadina Škola: Základní škola Fryšták, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/02.0025."— Transkript prezentace:

1 FY_066_Vesmír_Vesmír Autor: Mgr. Libor Sovadina Škola: Základní škola Fryšták, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/02.0025 Název projektu: Modernizace výuky na ZŠ Slušovice, Fryšták, Kašava a Velehrad Tento projekt je spolufinancován z Evropského sociálního fondu a státního rozpočtu České republiky.

2 Anotace:  Digitální učební materiál je určen pro rozšiřování, doplnění a popularizaci učiva.  Je určen pro předmět FYZIKA a ročník 9.  Tento materiál vznikl jako doplňující materiál k učebnici: …přesná citace učebnice, včetně ISBN (dle generator.citace.com)

3 Vesmír Slovo vesmír, někdy také kosmos pochází řeckého slova cosmos, což v překladu znamená ozdobu či šperk. Z toho je patrné, že už v dávných dobách považovali lidé vesmír za něco úchvatného a krásného. Prostor označovaný jako vesmír zahrnuje hvězdy, planety, galaxie, mezigalaktický prostor a další objekty. Někdy bývá slovem vesmír označena část kosmu mimo zemi.

4 Historie  Pozorováním těles sluneční soustavy se zabývali lidé již od starověku. Staří Egypťané, Asyřané, Babylóňané, Indové, Mayové, Číňani i Řekové. Vzniklo několik názorů a teorií pro pozorovatelný vesmír.  Na základě získaných poznatků měřili čas, sestavili kalendář a orientovali se při cestování po moři i souši.  Nejstarší systematické modely vznikly ve starověkém Řecku. Předpokládaly, že vesmír je v prostoru konečný a existuje věčně. Obsahuje soubor soustředných sfér konečných velikostí - které odpovídají stálicím, Slunci a různým planetám - rotujících kolem kulaté a nehybné Země.

5 V průběhu staletí, díky přesnějším měřením, pozorováním a rozvoji fyziky vedl vývoj k heliocentrickému modelu Sluneční soustavy Mikuláše Koperníka a k modelu vesmíru Isaaca Newtona. Další vývoj astronomie přinesl poznání, že Sluneční soustava je součástí galaxie složené z miliard hvězd, Mléčné dráhy, a že mimo Mléčnou dráhu existují v dosahu astronomických přístrojů jiné galaxie. Pečlivé studium rozložení těchto galaxií ve vesmíruvedlo ke vzniku moderní vědy nazývané kosmologie.

6 Podle dnes převládajícího vědeckého názoru na vznik vesmíru, který se nazývá jako Velký třesk, se vesmír začal rozpínat z extrémně horkého a hustého bodu, v němž byla soustředěna veškerá hmota a energie pozorovatelného vesmíru. Současná věda na základě několika nezávislých experimentálních měření tuto teorii velkého třesku podpořilo. Nedávná pozorování ukazují, že rychlost rozpínání vesmíru se zvětšuje. Omezené možnosti a nepřesnosti současných pozorování vesmíru nedovolují předpovědět konečný osud vesmíru.

7 Znázornění vzniku vesmíru Velkým třeskem a jeho postupné rozpínání a vzdalování se galaxií do prostoru ve vesmíru. Velký třesk

8 Stáří a velikost vesmíru  Současné výsledky astronomických pozorování naznačují, že stáří vesmíru je 13,75 miliardy let.  Průměr pozorovatelného vesmíru je minimálně 93 miliard světelných let což odpovídá 8,80×10 26 metrů.  Podle obecné teorie relativity Alberta Einsteina se prostor může rozšiřovat rychlostí větší než je rychlost světla, a proto můžeme pozorovat jen malou část vesmíru v důsledku omezené rychlosti světla.  Protože nemůžeme pozorovat prostor ve vzdálenosti větší než dokázalo uletět světlo od velkého třesku, není jisté, zda velikost vesmíru je konečná nebo nekonečná.

9 Obrázek z Hubbleova teleskopu zachycující velké množství galaxií ve vesmíru

10 Otázky k opakování 1.Z jakého řeckého slova pochází současný název vesmír ? 2.K čemu využívali naši předkové pozorování noční oblohy a hvězd ? 3. Kdo je autorem Speciální teorie relativity ? 4.Jak se nazývá okamžik vzniku vesmíru ? 5.V čem spočívá podstata heliocentrického názoru na vesmír ?

11 Použité zdroje:  www.wikipedie.org  HubbleUltraDeepFieldwithScaleComparison.jpg. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2001, 11.5.2010 [cit. 2012-11-30]. Dostupné z: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:HubbleUltraDeepFieldwithScaleComparison.jpg  Universe expansion sk.png. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2001, 3.8.2007 [cit. 2012-11-30]. Dostupné z: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Universe_expansion_sk.png


Stáhnout ppt "FY_066_Vesmír_Vesmír Autor: Mgr. Libor Sovadina Škola: Základní škola Fryšták, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/02.0025."

Podobné prezentace


Reklamy Google