Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/34.0386 „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/34.0386 „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola."— Transkript prezentace:

1 Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/34.0386 „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola hospodářská a lesnická, Frýdlant Bělíkova 1387, příspěvková organizace Šablona:III/2 Sada:VY_32_INOVACE_Bi 2. 50 Ontogeneze rostlin Vytvořeno: 21.02.2013 Ověřeno: 11.10. 2013 Třída: Ve2

2 Rozmnožování Vzdělávací oblast:Obecná biologie Předmět:Biologie Ročník:2. ročník Autor:Ing. Sedláček Ladislav Časový rozsah:1 vyučovací hodina Pomůcky:základní informace viz. učebnice Klíčová slova:ontogeneze, fáze růstu Anotace:Materiál je určen pro výuku v odborném předmětu biologie – růst a vývoj organis- mů.

3  Druhy: 1. Ontogeneze – individuální vývoj jedince 2. Fylogeneze – vývoj histirický

4  Růst rostlin je zvětšování hmoty spojené s dělením buněk a jejich zvětšování, dochází ke kvantitativnímu hromadění látek.

5 1. Fáze zárodečná – embrionální, probíhá v dělivých pletivech – meristémech, ve vzrostlých vrcholech. Buňkly jsou bohaté plazmou, nemají vakuoly. Regulují ji regulátory růstu. 2. Fáze prodlužovací – prolongační –namnožené buňky rostou – zvětšují objem 20x – 30x, rostou hlavně do délky, nedělí se. Mají méně a větší vakuoly – jedna centrální. Vytvářejí se tzv. růstové zóny. Každý orgán se prodlužuje nejdříve pomalu, potom intenzivně, pak se zpomalí a zastaví.

6 3. Fáze rozlišovací – diferenciační – je vývin – rozlišení buněk pro jednotlivé funkce. Liší se stavbou, tvarem, buněčná stěna tloustne. Růst probíhá v růstových zónách pod kaliptrou kořene, pod vegetačním vrcholem stonku, v kolénkách.

7 Vnější podmínky (teplota, světlo, vlhkost) vyvolávají denní a roční rytmus růstu. Vnitřní faktory – regulátory růstu – a) fytohormony se stimulačním účinkem – auxiny, gibereliny, cytokininy. b) inhibitory – mají brzdící účinek – kumarin, kyselina abscisová.

8 Střevíčník pantoflíček Opylení květu a další vývoj plodu může nastat jen při přenesení pylu z květu jiného jedince

9 1. Co je to růst rostlin?  Kvantitativní hromadění látek. 2. Rozdělte růst rostlin na fáze.  Zárodečná, prodlužovací, rozlišovací. 3. Jak se obecně nazývají regulátory růstu? Fytohormony.

10 Použité zdroje BUMERL, J. a kol.: Biologie 1 – pro SŠ. SPN: Praha 2005, vydání 1., ISBN 80-7235-314-4. http://kvetiny.atlasrostlin.cz/strevicnik-pantoflicek Pokud není uvedeno jinak, jsou použité objekty vlastní originální tvorbou autora. Materiál je určen pro bezplatné používání pro potřeby výuky a vzdělávání na všech typech škol a školských zařízení. Jakékoliv další využití podléhá autorskému zákonu. Veškerá vlastní díla autora (fotografie, videa) lze bezplatně dále používat i šířit při uvedení autorova jména.


Stáhnout ppt "Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/34.0386 „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola."

Podobné prezentace


Reklamy Google