Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Střední odborné učiliště stavební, odborné učiliště a učiliště

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Střední odborné učiliště stavební, odborné učiliště a učiliště"— Transkript prezentace:

1 Střední odborné učiliště stavební, odborné učiliště a učiliště
Sabinovo náměstí 16 Karlovy Vary Bohuslav V i n t e r odborný učitel uvádí pro T3 tuto výukovou prezentaci : Ruční elektrické stroje : KMITAVÉ PILY

2 Ruční přímočará pila - kmitavá pila
Rotační pohyb hnacího motoru je převáděn na přímočarý pohyb pilového listu tam a zpět. Kmitavá pila se hodí pro většinu prací spojených s řezáním masivního dřeva,dřevěných materiálů, plastů a neželezných kovů a navíc je cenově poměrně dostupná. K pilám je nabízeno velice rozsáhlé příslušenství, které použití tohoto stroje činí ještě mnohostrannější. Kmitavá pila by měla mít plynule přestavitelný počet otáček motoru. Tím lze přizpůsobit počet zdvihů listu pily obrobku a vykonávanému pracovnímu úkonu.

3 Ruční přímočará pila - kmitavá pila
U kyvadlového zdvihu pila vykonává nejen svislý, ale také případně krouživý pohyb. List přitom má kontakt s materiálem, jen když se snímá tříska, při zpětném posunu se automaticky zdvihne. Kyvadlový zdvih lze přitom stupňovitě nastavit, a tak přizpůsobit materiálu. U jemnějších materiálů je vhodnější zdvih vypnout. List není příliš svírán, řeže volněji a dosahuje vyšších výkonů.

4 Ruční přímočará pila - kmitavá pila
Podle obráběného materiálu mohou být do upínacího zařízení upnuty pilové listy různých šířek s různou geometrií pilového zubu.

5 Ruční přímočará pila - kmitavá pila
Zařízení pro kyvadlový zdvih : U této pily je možno zařízení nastavit dvoustupňově. Rychlost řezu se tím podstatně zvýší. To je výhodné obzvláště u silného materiálu jako je tomu na vedlejším obrázku,kdy je řezána kuchyňská pracovní deska s povrchovou úpravou spodní strany.

6 Ruční přímočará pila - kmitavá pila
Pila s otočným listem : Knoflíkem na pile lze otočit listem této pily o 360°. Jde to i za chodu. Při nastavení 90° lze list nasunout, a tak lehčeji vyřezávat. Umožňuje to např. snadné vyřezávání různých zaoblení a ornamentů.

7 Ruční přímočará pila - kmitavá pila
U mnoha pil je část vzduchu pro chlazení motoru odváděna tak, že čistí plochu před listem pily od třísek. Tím je zajištěno, že označení řezu na obrobku zůstává viditelné, průběh řezu je jednoznačný, bez toho, že byste si museli pomáhat s odfukováním třísek sami.

8 Ruční přímočará pila - kmitavá pila
Ochrana proti vylamování třísek : Malá podložka z plastu zamezuje dalšímu vylamování dřevěného povrchu kolem řezu. Je potřebná především u příčných řezů dýhovaných desek.

9 Ruční přímočará pila - kmitavá pila
Přípravek na řezání kruhových otvorů : Pokud chceme vyřezat přesný kruh, jde to lehce s tímto příslušenstvím. Je plynule přestavitelné a vede pilu přesně kolem středu. Je nutné řezat s citem a nepoužívat příliš velký posun.

10 Ruční přímočará pila - kmitavá pila
List z tvrdého kovu : Listem z tvrdého kovu lze řezat také keramické obkládačky a obzvláště tvrdé plasty. Z důvodu nebezpečí sevření není možné takovýmto listem řezat otvory o velmi malých poloměrech.

11 Ruční přímočará pila - kmitavá pila
Paralelní zarážka : Má-li být řez pilou paralelní s vnitřní hranou materiálu, lze to nejlépe zajistit zobrazeným způsobem. Přípravek je přestavitelný a bezpečně vede pilu.

12 Ruční přímočará pila - kmitavá pila
Kapsový řez : Tak je nazýván tento druh řezu. List řeže desku v mírném náklonu. Tento řez je potřebný pro vyříznutí určitých částí, např. u dveří nebo zásuvek. Díra pro list pily na obrobku by rušila

13 Ruční přímočará pila - kmitavá pila
Šikmé řezy : Jsou potřebné např. u pokosů a při přilícování na střešní šikminy. Deska pily se dá nastavit do odpovídající polohy. Lišta upevněná pomocí šroubové svěrky slouží jako zarážka pro desku pily. Aby list pily nezabíhal, je nutné řezat pouze pomalým posunem.

14 Ruční přímočará pila - kmitavá pila
Obzvláště dlouhé listy pily se používají pro profily nebo trubky o velkém průměru. Neželezné kovy a ocelové plechy se pomocí děrovky dobře řežou. Správným postupem je práce malou rychlostí s malým kyvadlovým zdvihem a s použitím maziva a chladícího prostředku.

15 Ruční přímočará pila - kmitavá pila
Příčné řezy : Lze s touto pilou rovněž provádět. List může být nasazen otočný o 90°. Pokud se odstraní základní deska lze snadno řezat zvlněné materiály. Pilu je přitom nutno vést vždy kolmo k povrchu materiálu.

16 Ruční přímočará pila - kmitavá pila
Nůž této pily má hladký břit bez zubů : Lze s ním velmi dobře provádět řezy v tuhé lehčené hmotě, lepence, kůži a deskách z měkkých vláken. Řez je hladký, nevznikají třísky , a tím také nejsou žádné ztráty prořezem.

17 Pilové listy do kmitavé pily
1. Na dřevo , drsný řez 2. Na dřevo, hladký řez 3. Velmi čistý řez, obzvláště dlouhý 4. Velmi čistý řez, běžný

18 Pilové listy do kmitavé pily
5. Na dřevo, zakřivený řez 6. Na dřevo, pro obzvláště úzké křivky 7. Na překližku a plexisklo 8. Na ocelový plech

19 Pilové listy do kmitavé pily
9. Na ocelový plech s jemnými zuby 10. Na obzvláště dlouhý ocelový plech, na profily 11. Na měkký materiál 12. List z tvrdého kovu na obklady 13. Půlkulatá rašple


Stáhnout ppt "Střední odborné učiliště stavební, odborné učiliště a učiliště"

Podobné prezentace


Reklamy Google