Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Název školy Střední odborná škola Luhačovice

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Název školy Střední odborná škola Luhačovice"— Transkript prezentace:

1 www.zlinskedumy.cz Název školy Střední odborná škola Luhačovice
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Autor Ing. Lubomír Kacálek Název šablony III/2 – Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název DUMu VY_32_INOVACE_TDŘ0502Ruční pilky na dřeva Stupeň a typ vzdělání Střední odborné vzdělání Vzdělávací obor Design a zpracování dřeva Tematický okruh Technologie dřeva Druh učebního materiálu Výukový materiál, prezentace Cílová skupina Žáci I. ročníku Anotace Seznámení a používání ručních pil pro nejrůznější operace a pro výrobu dílců a polotovarů nábytku Klíčová slova Rámovka, dýhořezka, děrovka, ocaska apod. Datum

2 Druhy ručních pil rámová pilka oboustranná
čepovka s překlopnou rukojetí ocaska hřbetovka svlakovka děrovka(zlodějka) břichatka pilka na dýhy lupínková pilka japonská pilka oblouková pilka

3 Ozubení a příprava řezání u ručních pil
Pilové zuby je třeba nejen nabrousit, ale hlavně rozvést( střídavé vyhnutí sousedních zubů na opačnou stranu). To umožňuje řezat ve dřevě aniž by se nám pilka svírala v materiále. Na rozvádění slouží rozvodka nebo rozváděcí kleště. Pro broušení zubů se používají jemné pilníky často trojúhelníkového tvaru. Před samotnou úpravou ozubení se musí srovnat výška všech zubů na pilovém listu.

4 Rámová pilka oboustranná
Pilka se používá pro svou univerzálnost na podélné i příčné řezání masivního i plošného materiálu. Pro svoji konstrukci a možnost naklápět pilový list na obě strany mimo osu pilky materiál při řezání nezavazí a můžeme realizovat dlouhé řezy. V pilce je možné taky vyměňovat pilové listy od nejužších až po široké dle potřeby a charakteru řezu. Je tak možné vyřezávat vnější i uzavřené vnitřní složité tvary. Ozubení má tvar nesouměrného trojúhelníku.

5 Čepovka a ocaska Čepovka je pilka s velmi jemným ozubením a výškou zubu jen 1,5mm. Používají se na řezání spojů s důrazem na přesnost a čistý řez. Mají i překlopnou rukojeť a zároveň mimo osu z důvodu možnosti řezu těsně u boku (stěny)materiálu. Ocaska je pilka s širokým a klínovitým listem určena příčné i podélné řezání. Má větší zuby a říká se jí také „přířezka“, neboť s ní můžeme operativně kdykoliv říznout do materiálu. Je nejpoužívanější ruční pilkou.

6 Hřbetovka a svlakovka Hřbetovka je pilka se zesíleným hřbetem, jinak má tenký list opatřený jemným ozubením se zadním sklonem. Používají se také na jemné a čisté řezy. Svlakovka je speciální pilka se způsobem řezání zásadně tahem k sobě. Používají se na řezání svlakových drážek. Drží se oběma rukama.

7 Děrovka, břichatka a pilka na dýhy
Děrovka slouží na řezání a rozšiřování drobných otvorů a zakřivených ploch. Mají dlouhý a konický list s ozubením za sebou bez rozvodu. List je tenčí u hřbetu než v místě zubů kvůli svírání v materiále. Břichatka je pilka s tvarem listu vypouklým do oblouku. Má broušené zuby na obě strany a tak se s ní řeže vždy ve dvojici(obsluha). Slouží na hrubé řezání dřeva a na kácení stromů. Pilka na dýhy je malé konstrukce a zvláštního tvaru vajíčka. Má dvě pracovní hrany. Na jedné ozubení se šikmým trojúhelníkem a na druhé trojúhelník rovnostranný broušení do špičky – řeže jako nůž.

8 Lupínková pilka a japonská pilka
Lupínková pilka je nejmenší svým listem. Má obloukovou konstrukci s listem, jež se dá protáhnout otvorem a tak prořezávat ty nejsložitější a nejjemnější tvary. Používá se na prořezávání jen tenkých materiálů. Japonská pilka je pilkou se velmi ostrými a přitom delšími zuby. Svou geometrií připomínají nůž a tak tyto pilky řežou velmi čistě a bez větší námahy.

9 Oblouková pilka Pilka určená pro nejrůznější řezy a to jak na podélné tak i příčné řezání. Pilový list je napnutý v obloukové konstrukci pilky. Pilka má zuby broušené na obě strany, může řezat v obou směrech. Dá se sní řezat jak ve dvou tak i samostatně.

10 Kontrolní test 1. Co je to rozvod pilek? a) nesoulad v manželství
b) systém spojení jednotlivých částí nábytku c) střídavé vyhnutí sousedních zubů na opačnou stranu 2. Kdy využijeme děrovku? a) při příčném řezání b) při zvětšování a vytváření otvorů v materiále c) při řezání pod úhlem 3. Která z ručních pilek je nejuniverzálnější ? a) čepovka b) hřbetovka c) ocaska 4. Na co slouží lupínková pilka? a) na příčné řezání b) na podélné řezání c) na jemné řezání složitých tvarů v tenkém materiále 5. Co je to břichatka? a) vodní živočich b) pilka s vypouklým listem na pro hrubé řezání materiálu ve dvojici c) pilka s tlustou rukojetí Odpovědi: 1c, 2 b,3 c,4 c,5 b


Stáhnout ppt "Název školy Střední odborná škola Luhačovice"

Podobné prezentace


Reklamy Google