Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

ŠkolaZákladní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace Vzdělávací oblastČlověk a příroda Vzdělávací oborFyzika 6 Tematický okruhVeličiny a jejich.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "ŠkolaZákladní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace Vzdělávací oblastČlověk a příroda Vzdělávací oborFyzika 6 Tematický okruhVeličiny a jejich."— Transkript prezentace:

1 ŠkolaZákladní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace Vzdělávací oblastČlověk a příroda Vzdělávací oborFyzika 6 Tematický okruhVeličiny a jejich měření TémaTeplota a teplotní stupnice Název VY_32_INOVACE_15_21_teplota_a_teplotni_stupnice Určení6. ročník AutorMgr. Tomáš Bobál VytvořenoProsinec 2012 Anotace Určeno pro výuku a domácí přípravu žáků. Žák se seznámí s fyzikální veličinou teplota a jejími jednotkami.

2 Teplota a teplotní stupnice Už od dětství dokážeme rozlišit, zda je něco horké, vlažné nebo studené. Tímto vyjadřujeme, že všechna tělesa kolem nás mají určitou teplotu. Už od dětství dokážeme rozlišit, zda je něco horké, vlažné nebo studené. Tímto vyjadřujeme, že všechna tělesa kolem nás mají určitou teplotu. Vystačíme si však jen s pocitem teplo/zima? Proveďme následující zajímavý pokus. Vystačíme si však jen s pocitem teplo/zima? Proveďme následující zajímavý pokus.  Připravíme tři kádinky s vodou o různých teplotách.  Do první nalijeme studenou, do druhé vlažnou a do třetí teplou.  Poté vložíme na chvíli jeden prst levé ruky do studené vody a jeden prst pravé ruky do teplé.  Následně oba prsty vložíme do vlažné vody. Co zjišťujeme?

3 Teplota a teplotní stupnice  K přesnému popisu stavu tělesa používáme fyzikální veličinu teplota.  Mění se při zahřátí nebo ochlazení tělesa.  Souvisí s rychlostí pohybu atomů.  Čím rychleji se atomy pohybují, tím je teplota větší.  Jednotkou teploty je Celsiův stupeň (°C).  K přesnému popisu stavu tělesa používáme fyzikální veličinu teplota.  Mění se při zahřátí nebo ochlazení tělesa.  Souvisí s rychlostí pohybu atomů.  Čím rychleji se atomy pohybují, tím je teplota větší.  Jednotkou teploty je Celsiův stupeň (°C). Základní body Celsiovy stupnice jsou:  0 °C – teplota tajícího ledu  100 °C – bod varu vody Základní body Celsiovy stupnice jsou:  0 °C – teplota tajícího ledu  100 °C – bod varu vody Jinou často ve fyzice užívanou stupnicí je Kelvinova stupnice. Její jednotkou je Kelvin (K). Počáteční bodem je 0 K odpovídající nejnižší možné teplotě – 273,15 °C. Jinou často ve fyzice užívanou stupnicí je Kelvinova stupnice. Její jednotkou je Kelvin (K). Počáteční bodem je 0 K odpovídající nejnižší možné teplotě – 273,15 °C.

4 Teplota a teplotní stupnice Zajímavé hodnoty teplot: Zajímavé hodnoty teplot: Nejvyšší teplota vzduchu naměřená na Zemi (Lybie)58,3 °C Nejnižší teplota vzduchu naměřená na Zemi (Antarktida)-89,6 °C Teplota povrchu Slunce6000 °C Teplota v nitru Slunce15 000 000 °C Teplota varu rtuti357°C Teplota varu lihu78,3 °C Teplota tání železa1540 °C

5 Použité zdroje: 1.RAUNER, Karel. Fyzika 6: učebnice pro základní školy a víceletá gymnázia. 1. vyd. Plzeň: Fraus, 2004, 120 s. ISBN 80-723-8210-1. 2.MICROSOFT CORPORATION. Obrázky a jiný obsah [online]. 2012 [cit. 2012-09-01]. Dostupné z: http://office.microsoft.comhttp://office.microsoft.com 3.Anders-Celsius-Head.jpg. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2005 [cit. 2012- 12-21]. Dostupné z: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Anders-Celsius-Head.jpg Teplota a teplotní stupnice


Stáhnout ppt "ŠkolaZákladní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace Vzdělávací oblastČlověk a příroda Vzdělávací oborFyzika 6 Tematický okruhVeličiny a jejich."

Podobné prezentace


Reklamy Google