Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Digitální učební materiál

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Digitální učební materiál"— Transkript prezentace:

1 Digitální učební materiál
Autor: Ing. Pavel Horlivý Předmět/vzdělávací oblast: Elektrotechnický základ Tematická oblast: Elektromagnetická indukce Téma: Transformátory - výpočet parametrů jednofázového síťového transformátoru Ročník: 2. a 3. Datum vytvoření: srpen 2013 Název: VY_32_INOVACE_ ELE Anotace: Postup výpočtu jednofázového síťového transformátoru. Prezentace je určena pro výuku žáků oboru Telekomunikace. Využitím grafických možností sady Microsoft Office 2010 se materiál stává inovativním zejména přehledností výkladu odborného tématu. Využití multimediálních prostředků zvyšuje názornost výuky, usnadňuje porozumění tématu i u slabších žáků a žáků se SPU, udržuje jejich pozornost, podporuje jejich zájem a aktivitu. Metodický pokyn: Materiál je určen pro výuku, vyžaduje použití PC a dataprojektoru. Prezentace primárně slouží pro výklad v hodině, ale může být využita i k samostudiu a pro distanční formu vzdělávání. Materiál vyžaduje použití multimediálních prostředků – PC a dataprojektoru.

2 Návrh výpočtu jednofázového síťového transformátoru
TRANSFORMÁTORY Návrh výpočtu jednofázového síťového transformátoru Součásti transformátorů

3 Návrh síťového jednofázového transformátoru
Postup při výpočtu: Určíme výstupní napětí a proud. U2, I2, příp. Un, In (V, A) Vypočítáme výstupní výkon transformátoru. P2 = U2 . I2 +Un . In (VA) Použijeme transformační poměr. p = U2 : U1 = N2 : N1 = I1 : I2 Vypočítáme příkon (běžné transformátory mají účinnost  = 0,8). P1 = P2 :  (VA)

4 Návrh síťového jednofázového transformátoru
5) Vypočítáme proud primárním vinutím. I1 = P1 : U1 (A) 6) Vypočítáme plochu, určíme plechy a SFE zaokrouhlíme na nejbližší vyšší rozměr. SFE = 1,2.√P1 (cm2) 7) Vypočítáme počet závitů na 1V. N1V = 45 : SFE (N:V)

5 Návrh síťového jednofázového transformátoru
8) Vypočítané hodnoty počtu závitů N1 a N2 upravíme s ohledem k ohm. odporu U1 a U2 - 3% Un + 3% 9) Vypočítáme závity na primárním a sekundárním vinutí cívky. N1 = N1V . U N2 = N1V . U Nn = N1V . Un 10) Vypočítáme průměr drátu, proudová hustota bývá 2,5A/mm2. d1 = √I1/ d2 = √I2/ dn = √In/2

6 Kontrolní otázky Jak souvisí účinnost transformátorů s výkonem?
Jaké parametry lze měnit a jaké jsou konstantní? Jaký je vztah mezi výkonem transformátoru P a plochou železného jádra SFe ? Jak se vypočítá průměr d drátu?

7 Použité zdroje MRAVEC, Rudolf: Elektrické stroje a přístroje 1. Praha: SNTL, 1979. ŘÍHA, Josef. Elektrické stroje a přístroje: učební text pro 2. a 3. ročník studijního oboru elektrotechnika. 3. vyd. Praha: SNTL, 1990, 287 s. ISBN VOŽENÍLEK, Ladislav a Miloš ŘEŠÁTKO. Základy elektrotechniky I. 2. vyd. Praha: SNTL, 1986. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Pavel Horlivý. Obrázky: Součásti transformátorů AUTOR NEUVEDEN. Wikipedia.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:


Stáhnout ppt "Digitální učební materiál"

Podobné prezentace


Reklamy Google