Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

PRVKY Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "PRVKY Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem."— Transkript prezentace:

1 PRVKY Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. 12 34

2 Prvky v přírodě: kovové = zlato, stříbro, měď kovové = zlato, stříbro, měď nekovové = síra, uhlík (diamant, grafit) nekovové = síra, uhlík (diamant, grafit) Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

3 ZLATO Au zlatožlutá barva, kovový lesk, kujné výskyt: horniny, křemenné žíly, písky a štěrky horniny, křemenné žíly, písky a štěrky výskyt u nás: Jílové u Prahy, Kašperské Hory, Zlaté Hory, řeka Otava Jílové u Prahy, Kašperské Hory, Zlaté Hory, řeka Otavavyužití: šperkařství, zubní lékařství, mincovnictví šperkařství, zubní lékařství, mincovnictví Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

4 ZLATO Au Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. 5

5 DIAMANT C čirý, nažloutlý, šedý až černý diamantový lesk, štěpný nejtvrdší minerál výskyt u nás: České středohoří (3 diamanty) České středohoří (3 diamanty)využití: řezací nástroje, vrtné korunky, brusivo řezací nástroje, vrtné korunky, brusivo Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

6 DIAMANT C Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. 6

7 GRAFIT (TUHA) C šedá až černá barva, matný lesk, měkký žáruvzdorný, dobře vede elektrický proud výskyt u nás: Český Krumlov, Staré město pod Sněžníkem Český Krumlov, Staré město pod Sněžníkemvyužití: tužky, mazivo, žáruvzdorné kelímky, suché baterie, elektrody tužky, mazivo, žáruvzdorné kelímky, suché baterie, elektrody Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

8 GRAFIT (TUHA) C Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. 7

9 SÍRA S žlutá barva, mastný lesk, křehká charakteristický zápach využití: chemický průmysl (výroba kyseliny sírové), postřiky k ošetřování rostlin, dezinfekce sudů při výrobě vína chemický průmysl (výroba kyseliny sírové), postřiky k ošetřování rostlin, dezinfekce sudů při výrobě vína u nás se nevyskytuje, dovážíme ji z Polska Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

10 SÍRA S Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. 8

11 Použité obrázky: obr. č. 1 a 5 - http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Zlato_2.jpg http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Zlato_2.jpg Volně šiřitelné obr. č. 2 a 6 - http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Diamant_tropfen.jpg http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Diamant_tropfen.jpg GNU Free Documentation License, Version 1.2 obr. č. 3, 4, 7, 8 – vlastní archiv autora Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

12 Použitá literatura: ŠVECOVÁ, MILADA. MATĚJKA, DOBROSLAV. Přírodopis 9 učebnice pro základní školy a víceletá gymnázia. 1. Vydání. Plzeň: Nakladatelství FRAUS, 2007. ISBN 9788072385874. str. 20 – 23. ZAPLETAL, JAN. JANOŠKA, MARTIN. BIČÍKOVÁ, LUDMILA. TOMANČÁKOVÁ, MARIE. Přírodopis 9. Olomouc: nakladatelství PRODOS, 2005. ISBN 8072300695. str. 14 – 16. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.


Stáhnout ppt "PRVKY Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem."

Podobné prezentace


Reklamy Google