Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Názvosloví Schodišťový prostor – prostor v němž bude umístěno schodiště. Schodišťové rameno – konstrukce, která má min. 3 stupně a spojuje různé výškové.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Názvosloví Schodišťový prostor – prostor v němž bude umístěno schodiště. Schodišťové rameno – konstrukce, která má min. 3 stupně a spojuje různé výškové."— Transkript prezentace:

1 Názvosloví Schodišťový prostor – prostor v němž bude umístěno schodiště. Schodišťové rameno – konstrukce, která má min stupně a spojuje různé výškové úrovně Rameno: nástupní, výstupní, mezilehlé. Podesty = odpočívadla – vodorovná konstrukce spojující schodišťová ramena v jedné výškové úrovni. Hlavní, vedlejší podesta. Zrcadlo - volný prostor mezi schodišťovými rameny, která neleží těsně vedle sebe (umístění výtahů). (Nevzniká, jsou-li ramena přimknutá k sobě).

2 Schodišťový stupeň – konstrukční prvek, vytvářející schod
Schodišťový stupeň – konstrukční prvek, vytvářející schod. rameno a umožňuje překonat určitou výšku a délku jedním krokem. Horní plocha = stupnice. Spodní plocha = podstupnice. Boční plochy = čela. Stupeň jalový – horní plocha lícuje s plochou podesty (poslední). Stupeň nástupní – první stupeň v rameni. Stupeň ukončující – poslední nejvyšší stupeň ve schodišťovém rameni. Výstupní stupeň – stupně mezilehlé, mezi nástupním a ukončujícím.

3 Schodišťová zeď - svislá obvodová zeď, která ohraničuje schodišťový prostor.
Sklon schodišťového ramene - poměr stoupání, který je vyjádřen úhlem sevřeným mezi půdorysnou rovinou a výstupní čarou. Výstupní čára - čára spojující všechny přední hrany schodišťových stupňů, umisťuje se do osy výstupu. Začíná na hraně nástupního stupně a končí na hraně ukončujícího stupně. Výstupní rameno - poslední rameno v každém podlaží.

4 Rozdělení schodišť Podle umístění:
vnitřní - umístěná uvnitř budovy, chráněná proti povětrnostním vlivům, vnější - umístěná vně budovy, nechráněná proti povětrnostním vlivům. Podle použití: hlavní - základní vertikální pěší spojení v objektu, pomocná - k občasnému použití, vyrovnávací - spojující různé úrovně téhož podlaží, vnější předložené - navazující na objekt, vnější terénní - umístěná samostatně v terénu.

5 Podle tvaru ramene: přímá - schodišťové stupně mají stálou šířku stupnice, zakřivená - mají kosé stupně, jsou méně bezpečná, ale zabírají menší prostor, smíšená - obsahují stupně rovné i kosé. jejich mezipodesta je rovněž kosá. Podle smyslu výstupu: přímá - výstupní čára je přímka, pravotočivá - výstupní čára se točí doprava, levotočivá - výstupní čára se točí doleva.

6 Podle počtu ramen: jednoramenná, dvouramenná - obě ramena mají stejný počet stupňů, víceramenná, sdružená (větvená). Podle konstrukčního uspořádání a způsobu podporování stupňů: schodiště s plně podporovanými stupni, schodiště s oboustranně podporovanými stupni, schodiště s jednostranně podporovanými stupni, schodiště se zavěšenými stupni.

7

8 Podle použitého stavebního materiálu :
schodiště kamenná, betonová (monolitická nebo montovaná), ocelová, dřevěná, kombinovaná z různých stavebních materiálů. Podle sklonu schodišťového ramene: rampové - se sklonem 1° až 20°, mírné - se sklonem 20° až 25°, běžné - se sklonem 25° až 35°, strmé - se sklonem 35° až 45°, žebříkové - se sklonem 45° až 58°, žebříky - se sklonem větším jak 58°.


Stáhnout ppt "Názvosloví Schodišťový prostor – prostor v němž bude umístěno schodiště. Schodišťové rameno – konstrukce, která má min. 3 stupně a spojuje různé výškové."

Podobné prezentace


Reklamy Google