Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Je závislost na práci Workholismus je choroba typická p ř edevším pro yuppis.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Je závislost na práci Workholismus je choroba typická p ř edevším pro yuppis."— Transkript prezentace:

1 Je závislost na práci Workholismus je choroba typická p ř edevším pro yuppis

2 Workholismus postihuje hlavně osoby s vyšším vzděláním a častěji muže než ženy.

3 V ě tšinou jsou to lidé, kte ř í do práce unikají z konfliktní rodinné atmosféry nebo si prací kompenzují komplexy mén ě cennosti, nízkou sebed ů v ě ru. Workholici č asto slibují víc ne ž mohou splnit, d ě lají n ě kolik v ě cí najednou, a kdy ž nepracují, trpí pocitem viny.

4 O závislosti na práci je možné hovo ř it v p ř ípad ě, kdy se práce stává v život ě jednozna č n ě dominantím tématem. Workholik je č lov ě k, jemuž práce likviduje zájmy a koní č ky, č asto také sociální a partnerský život

5 Typy workholiků Urputný typ – pracuje nadm ě rn ě v ž dy a za všech okolností a to ve dne i v noci. Pracuje kdy ž je pot ř eba, i kdy ž není a kdy ž ho to baví, i kdy ž ho to nebaví. Moc mu ne ř íká rekreace, zábava ani odpo č inek Záchvatový typ – pracuje v nárazech, které jsou následovány zhroucením. Tyto nárazové záchvaty se poté projevují také v soukromém ž ivot ě. Č lov ě k se cítí unavený, vy č erpaný a trpí depresemi. Aktivní typ s poruchami pozornosti – nesnáší, kdy ž se nic ned ě je a hlavn ě nesnáší nudu. Rád vyvolává komplikace a problémy, které by potom mohl ř ešit. Za č ne mnoho v ě cí, ale málo jich dokon č í a č asto postrádá smysl pro realitu. Vychutnáva č – není s prací nikdy hotov. Postupuje pomalu, metodicky, se snahou o co nejvyšší dokonalost. Nic jim není dost dobré. Zdr ž uje se kv ů li n ě mu mnoho zále ž itostí a svým perfekcionalismem č asto brnká druhým na nervy.

6 Kdo je a není workholikem Pokud je člověk workholikem, nedokáže práci vyhradit pouze určitý čas. Pracuje 12 i více hodin denně a potřebuje mít pocit, že má úplně všechny pracovní činnosti pod kontrolou.

7 Vytvořil: Michal Jindřich


Stáhnout ppt "Je závislost na práci Workholismus je choroba typická p ř edevším pro yuppis."

Podobné prezentace


Reklamy Google