Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze."— Transkript prezentace:

1 Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze. Zlomky Čísla smíšená.

2 Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze. Druhy zlomků Zlomky rozdělujeme na pravé a nepravé. Čitatel je menší než jmenovatel – pravý zlomek. Čitatel je větší než jmenovatel – nepravý zlomek. Pravý zlomek je menší než 1.Nepravý zlomek je větší než 1.

3 Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze. Nepravé zlomky Každý nepravý zlomek se dá převést na celé číslo a zlomek – smíšené číslo. 4 čtvrtiny 3 čtvrtiny 11 čtvrtin

4 Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze. Smíšené číslo Převod zlomku na smíšené číslo. Vycházíme z toho, že smíšené číslo je tvořeno celým číslem, vyjadřujícím počet celých celků a zlomkem, vyjadřujícím zbývající část neúplného celku. Nejdříve vydělíme čitatele jmenovatelem a určíme počet celých celků. Zbytek při dělení pak určuje čitatele zbývající části celku... a dělitel jmenovatele zbývající části.

5 Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze. Smíšené číslo v základním tvaru Nepřevádíme-li na smíšené číslo nepravý zlomek v základním tvaru, nebude ani „zlomková část“ smíšeného čísla v základním tvaru. Máme dvě možnosti, jak postupovat, abychom dostali smíšené číslo v základním tvaru.

6 Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze. Smíšené číslo v základním tvaru 1. Krátíme až po převodu na smíšené číslo (jen „zlomkovou část“!) „Zlomkovou část“ smíšeného čísla budeme krátit číslem 5 (tzn. čitatele i jmenovatele dělit číslem 5). 1 2

7 Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze. Smíšené číslo v základním tvaru 2. Krátíme už před převodem na smíšené číslo. Na smíšené číslo převádíme tedy až nepravý zlomek v základním tvaru! Nejdříve nepravý zlomek zkrátíme do základního tvaru (tzn. do tvaru vyjádřeného přirozenými, nesoudělnými čísly). 13 2 Teprve nepravý zlomek v základním tvaru převádíme na smíšené číslo, a tak i smíšené číslo bude v základním tvaru.

8 Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze. Smíšené číslo Převod smíšeného čísla na zlomek. Čitatele výsledného zlomku určíme tak, že vynásobíme jmenovatele celým číslem.... + … a pak přičteme čitatele. Jmenovatele na závěr opíšeme.

9 Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze. A nyní něco na procvičení – poprvé. Zapiš následující zlomky smíšenými čísly: Klikni pro zobrazení výsledků.

10 Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze. A nyní něco na procvičení – poprvé. Výsledky:

11 Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze. A nyní něco na procvičení – podruhé. Zapiš následující zlomky smíšenými čísly: Klikni pro zobrazení výsledků.

12 Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze. A nyní něco na procvičení – podruhé. Výsledky:

13 Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze. A nyní něco na procvičení – potřetí. Zapiš následující zlomky smíšenými čísly: Klikni pro zobrazení výsledků.

14 Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze. A nyní něco na procvičení – potřetí. Výsledky:

15 Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze. A nyní něco na procvičení – počtvrté. Převeď následující smíšená čísla na zlomky: Klikni pro zobrazení výsledků.

16 Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze. A nyní něco na procvičení – počtvrté. Výsledky:

17 Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze. A nyní něco na procvičení – popáté. Převeď následující smíšená čísla na zlomky: Klikni pro zobrazení výsledků.

18 Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze. A nyní něco na procvičení – popáté. Výsledky:

19 Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze. A nyní něco na procvičení – pošesté. Převeď následující smíšená čísla na zlomky: Klikni pro zobrazení výsledků.

20 Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze. A nyní něco na procvičení – pošesté. Výsledky:

21 Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze. Zlomek a smíšené číslo - shrnutí. Převod ze zlomku na smíšené číslo. Převod ze smíšeného čísla na zlomek.. +


Stáhnout ppt "Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze."

Podobné prezentace


Reklamy Google