Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/34.0386 „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/34.0386 „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola."— Transkript prezentace:

1 Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/34.0386 „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola hospodářská a lesnická, Frýdlant Bělíkova 1387, příspěvková organizace Šablona:III/2 Sada:VY_32_INOVACE_EKG.1.11 Populace Vytvořeno:06.10.2013 Ověřeno: 11.10.2013Třída:NS1

2 Populace Vzdělávací oblast:Enviromentální vzdělávání Předmět:Ekologie Ročník:1. Autor:Radomíra Hradilová Časový rozsah:1 vyučovací hodina Pomůcky:dataprojektor, notebook s připojením na internet Klíčová slova:biosféra, populace, společenstvo, denzita, biomasa, natalita, mortalita, struktura populace Anotace:Materiál je určen pro výuku předmětu ekologie. Seznamuje s pojmem populace a popisuje jeho charakteristiky. Obsahuje interaktivní prvky k aktivizaci žáků a procvičení učiva.

3 Charakteristiky populace velikost populace (početnost) – počet jedinců daného druhu – někdy také počet hnízd, kolonií, ptačích párů apod. hustota (denzita = abundance) – počet jedinců jednoho druhu organismu na určité ploše nebo v objemu (např. vody, vzduchu, půdy); zjišťuje se sčítáním nebo odhadem biomasa – hmotnost živé hmoty na plochu, objem

4 Charakteristiky populace Růst populace závisí na množivosti – (natalita, porodnost) - množství nově narozených nebo nově vzniklých jedinců v populaci organismů za jednotku času. úmrtnosti – (mortalita) - počet jedinců uhynulých v populaci za určitý časový úsek. stěhování – (migrace – emigrace, imigrace)

5 Charakteristiky populace Struktura populace – dle různých hledisek Věková – počet jedinců v jednotlivých věkových kategoriích. Ukazuje na životní podmínky, potenciál a životaschopnost populace. Hmotnostní Velikostní Sociální – zejména v lidské populaci. Sexuální (poměr pohlaví, obvykle 1:1).

6 Charakteristiky populace Grafické znázornění věkové struktury populace Grafické znázornění 3 typy grafů: Pyramida- rozvíjející se populace, velké množství potomstva, ukazuje na ideální podmínky (např. malá konkurence). Zvon – stabilní populace, natalita a mortalita jsou v rovnováze, populace sice neroste, ale ani neubývá. Urna – vymírající populace. Počet nově narozených jedinců je menší než počet starých, kteří brzy uhynou. Ukazuje na nevyhovující podmínky.

7 Úkol Zhodnoťte stav lidské populace v naší republice podle následujícího grafu. Diskutujte. Graf. Graf Otázky: O jaký typ grafu se jedná? Která věková kategorie je zastoupena nejvíce, která nejméně? Jaké mohou být příčiny tohoto stavu? Jak bude situace o 25 let později a jaký to bude mít dopad na natalitu populace?

8 Použité zdroje Pokud není uvedeno jinak, jsou použité objekty vlastní originální tvorbou autora. Materiál je určen pro bezplatné používání pro potřeby výuky a vzdělávání na všech typech škol a školských zařízení. Jakékoliv další využití podléhá autorskému zákonu. Veškerá vlastní díla autora (fotografie, videa) lze bezplatně dále používat i šířit při uvedení autorova jména.


Stáhnout ppt "Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/34.0386 „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola."

Podobné prezentace


Reklamy Google