Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Kmen:Strutnatci Podkmen:Obratlovci Třída:Ptáci Podtřída:Letci Řád:Srostloprstí Čeled‘:Dudkovití Rod:Dudek Dudek ( Upupa) je rod hmyzožravých ptáků z řádu.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Kmen:Strutnatci Podkmen:Obratlovci Třída:Ptáci Podtřída:Letci Řád:Srostloprstí Čeled‘:Dudkovití Rod:Dudek Dudek ( Upupa) je rod hmyzožravých ptáků z řádu."— Transkript prezentace:

1

2 Kmen:Strutnatci Podkmen:Obratlovci Třída:Ptáci Podtřída:Letci Řád:Srostloprstí Čeled‘:Dudkovití Rod:Dudek Dudek ( Upupa) je rod hmyzožravých ptáků z řádu srostloprstých, jediný rod čeledi dudkovitých. V současnosti žije na Zemi jediný druh dudka, dudek chocholatý (Upupa epops), na Svaté Heleně ale do 16. století žil jeho příbuzný, nelétavý dudek velký (Upupa antaios).srostloprstých, jediný rod čeledi dudkovitých. V současnosti žije na Zemi jediný druh dudka, dudek chocholatý (Upupa epops), na Svaté Heleně ale do 16. století žil jeho příbuzný, nelétavý dudek velký (Upupa antaios).

3  Dudek chocholatý (latinsky: Upupa epops) je pták z řádu srostloprstých a jediný žijící zástupce čeledi dudkovitých (druhý zástupce, dudek velký (Upupa antaios), který se v minulosti vyskytoval na ostrově Svatá Helena, byl vyhuben během 16. století). Od května roku 2008 je národním ptákem státu Izrael.latinsky: Upupa epops) je pták z řádu srostloprstých a jediný žijící zástupce čeledi dudkovitých (druhý zástupce, dudek velký (Upupa antaios), který se v minulosti vyskytoval na ostrově Svatá Helena, byl vyhuben během 16. století). Od května roku 2008 je národním ptákem státu Izrael.  Poznávací znaky  Pestrobarevný pták o málo větší než drozd (délka těla je 25-29 cm, křídla 14,4 cm, ocas 10,2 cm, hmotnost 46-70 g). Vyznačuje se hřebenovitým prodloužením peří na hlavě (konce jsou černé). Let má lehký, trhavý. Hlava, krk a prsa jsou rezavozelené, křídla a ocas černé a křídla jsou pruhovaná. Zobák má mírně zahnutý. Samice i mláďata se podobají zbarvením samci.drozd (délka těla je 25-29 cm, křídla 14,4 cm, ocas 10,2 cm, hmotnost 46-70 g). Vyznačuje se hřebenovitým prodloužením peří na hlavě (konce jsou černé). Let má lehký, trhavý. Hlava, krk a prsa jsou rezavozelené, křídla a ocas černé a křídla jsou pruhovaná. Zobák má mírně zahnutý. Samice i mláďata se podobají zbarvením samci.  Rozšíření  Dudek chocholatý se vyskytuje na rozsáhlém území Evropy, Asie a severní a subsaharské Afriky. Je převážně tažný; evropští ptáci mají svá zimoviště v subsaharské Africe, asijští zase na jihu asijského kontinentu (viz mapka rozšíření níže). V České republice se vyskytuje jako hnízdič. Na jaře přilétá v dubnu a odlétá v srpnu až v září. Ročně na našem území přitom hnízdí přibližně 60 - 120 párů. Obývá otevřenou krajinu, lesy, ovocné sady, okraje lesů hraničících s loukami, pastvinami a skupiny stromů, někdy i ruiny budov.Evropy, Asie a severní a subsaharské Afriky. Je převážně tažný; evropští ptáci mají svá zimoviště v subsaharské Africe, asijští zase na jihu asijského kontinentu (viz mapka rozšíření níže). V České republice se vyskytuje jako hnízdič. Na jaře přilétá v dubnu a odlétá v srpnu až v září. Ročně na našem území přitom hnízdí přibližně 60 - 120 párů. Obývá otevřenou krajinu, lesy, ovocné sady, okraje lesů hraničících s loukami, pastvinami a skupiny stromů, někdy i ruiny budov.  Ekologie  Dudek je samotářsky žijící, plachý a ostražitý pták. V toku se ozývá tříslabičným „hupupup“, při vzrušení nejčastěji vřískavým „šéér“. V květnu snáší do hnízda ukrytého v dutině stromu 5-10 jednobarevných zelenomodrých až žlutobílých vajec velikosti 17×25 mm, na kterých sedí jen samička. Doba inkubace je 16-18 dní. Mláďata samička krmí asi 22 dní. Potravu sbírá většinou na zemi. Živí se na zemi žijícím hmyzem, jako je krtonožka obecná, kobylka nebo saranče. vajec velikosti 17×25 mm, na kterých sedí jen samička. Doba inkubace je 16-18 dní. Mláďata samička krmí asi 22 dní. Potravu sbírá většinou na zemi. Živí se na zemi žijícím hmyzem, jako je krtonožka obecná, kobylka nebo saranče.

4 KONEC


Stáhnout ppt "Kmen:Strutnatci Podkmen:Obratlovci Třída:Ptáci Podtřída:Letci Řád:Srostloprstí Čeled‘:Dudkovití Rod:Dudek Dudek ( Upupa) je rod hmyzožravých ptáků z řádu."

Podobné prezentace


Reklamy Google