Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Husa běločelá. Vědecká klasifikaceVědecká klasifikace: Říše:Živočichové (Animalia) Kmen:Strunatci (Chordata) Podkmen:obratlovci (Vertebrata) Třída:Ptáci.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Husa běločelá. Vědecká klasifikaceVědecká klasifikace: Říše:Živočichové (Animalia) Kmen:Strunatci (Chordata) Podkmen:obratlovci (Vertebrata) Třída:Ptáci."— Transkript prezentace:

1 Husa běločelá

2 Vědecká klasifikaceVědecká klasifikace: Říše:Živočichové (Animalia) Kmen:Strunatci (Chordata) Podkmen:obratlovci (Vertebrata) Třída:Ptáci (Aves) Podtřída:letci (Neognathae) Řád:Vrubozobí (Anseriformes) Čeleď:Kachnovití (Anatidae) Rod:Husa (Anser)ŽivočichovéStrunatciobratlovciPtáciletciVrubozobíHusa Popis: Menší než husa velká. Staří ptáci mají bílou čelní skvrnu a příčné černé pruhy na břiše, mají tmavou přední část křídel, zobák je masově růžový nebo žlutý s bílým prstencem kolem zobáku, nohy jsou oranžově červené, oči temně hnědé s tmavým očním kroužkem. Samec = samice. Mladí ptáci mají jednobarevnou spodní stranu těla, nemají bílou čelní skvrnu a zobák včetně základny je černavý bez bílého prstence kolem. Prachový šat je svrchu sépiově hnědý, zespodu zlatožlutý až nahnědlý. Od husy malé se liší delším zobákem, od husy polní jednobarevným zobákem a pruhy na hrudi.

3 Velikost: délka cm rozpětí křídel 1,3-1,6 m hmotnost 1,7-2,8 kg vejce váží 120 až 140 gramů Početnost: 600 zimujících jedinců Výskyt: říjen - duben, protahuje a zimuje Potrava: tráva, kořínky, obilniny Poznámka: Vydává vysoce znějící „kau-lik“ („kju-koz“ a „ki-lik“), je velmi hlučná a společenská.

4 Rozšíření: Západní část Palearktické oblasti (západní Eurasie včetně severní Afriky a Přední Asie), Východní část Palearktické oblasti (východní Eurasie včetně Japonska a severní Číny), Orientální oblast (jižní Asie), Nearktická oblast (Severní Amerika). Tažná (X-XII a III-IV), přezimuje daleko na jih - při Kaspickém a Černém moři, v dunajské nížině, nebo při Severním moři. Prostředí: Nejhojnější husa Euroasie, hnízdí severně od hranice lesů v tundře až po pobřeží Severního ledového oceánu, větší vodních plochy a louky v jejich blízkosti. Hnízdění: Páry se tvoří většinou v průběhu druhého léta, žijí pak spolu 1-2 roky než poprvé zahnízdí, žijí v trvalém manželském svazku. Hnízdo, vystlané prachovým peřím, staví v bažinaté zamokřené tundře na vyvýšeném sušším místě. Hnízdění (VI-VII) trvá 28 dnů, samice sedí na 5-6 žlutobílých vejcích, houser hlídkuje opodál, mláďata vodí oba rodiče.

5 Další husy běločelé: Anser albifrons elgasiAnser albifrons elgasi - husa běločelá aljašská

6 Anser albifrons frontalisAnser albifrons frontalis - husa běločelá pacifická


Stáhnout ppt "Husa běločelá. Vědecká klasifikaceVědecká klasifikace: Říše:Živočichové (Animalia) Kmen:Strunatci (Chordata) Podkmen:obratlovci (Vertebrata) Třída:Ptáci."

Podobné prezentace


Reklamy Google