Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Autor:Jan Pála Sponzor.Wikipedie.cz

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Autor:Jan Pála Sponzor.Wikipedie.cz"— Transkript prezentace:

1 Autor:Jan Pála Sponzor.Wikipedie.cz
Vosa Obecná Autor:Jan Pála Sponzor.Wikipedie.cz

2 Popis Vosy dosahují velikosti 1,2–1,5 cm. Charakteristické zbarvení vosy obecné je černožlutý pruhovaný zadeček. Samice a dělnice se odlišují třemi skvrnami na čelním štítku s tmavým podélným pruhem a žlutými spánky s černou skvrnou uprostřed.

3 Hnízdění Vosy si staví své hnízdo obvykle v zemi, např. v lesích, podél břehů vod a cest, někdy také v tmavých dutinách nad zemí. Žije v něm celá vosí kolonie čítající až 2000 jedinců.

4 Potrava Vosa obecná se živí převážně nektarem, pochutná si však i na sladkém ovoci nebo limonádě. Larvy vosy obecné jsou ovšem dravé. Dělnice vyrážejí každý den na lov kořisti, nejčastěji much a různého malého hmyzu, které usmrcují kusadly

5 Rozmnožování Přezimující oplodněná královna se probouzí na počátku jara, vylétá a vybere si vhodné místo pro založení nové vosí kolonie. Začne se stavbou buněk, do nichž pak klade vajíčka. Z těchto vajíček se později vylíhnou první dělnice; jsou to nedospělé samice, které tudíž nemají dovyvinuté pohlavní orgány a nemohou se rozmnožovat. Okamžitě přebírají veškerou péči o hnízdo. Od této chvíle se královna věnuje již jen kladení vajíček. Koncem léta se z vajíček vylíhnou samci a samičky. Jedině oplodněné samičky přezimovávají, aby mohly příští jaro zase založit novou kolonii. Ostatní obyvatelé hnízda včetně staré královny umírají.

6 Vědecká Klasifikace Říše: živočichové (Animalia)
Kmen: členovci (Arthropoda) Třída: hmyz (Insecta) Řád: blanokřídlí (Hymenoptera) Podřád: žahadlovití (Aculeata) Čeleď: sršňovití (Vespidae) Rod: vosa (Vespula) Děkuji za pozornost


Stáhnout ppt "Autor:Jan Pála Sponzor.Wikipedie.cz"

Podobné prezentace


Reklamy Google