Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

 Je velký noční pták z čeledi puštíkovitý.  Je největší evropskou sovou.  je rozšířen v téměř celé Evropě, v severozápadní Africe, a ve značné části.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: " Je velký noční pták z čeledi puštíkovitý.  Je největší evropskou sovou.  je rozšířen v téměř celé Evropě, v severozápadní Africe, a ve značné části."— Transkript prezentace:

1

2  Je velký noční pták z čeledi puštíkovitý.  Je největší evropskou sovou.  je rozšířen v téměř celé Evropě, v severozápadní Africe, a ve značné části Asie.EvropěAfrice Asie

3  Nachází se všude, kde má vhodné podmínky pro hnízdění a lov. S oblibou osidluje kamenité stráně, zříceniny s lesy v okolí.hnízděnílovzříceninylesy

4  Samice jsou zřetelně větší než samci. Samicesamci  Délka těla se u dospělce pohybuje mezi obvykle mezi 60–70 cm, rozpětí křídel se u dospělce pohybuje okolo 170 cm, výjimečně údajně může dosáhnout až k 200 cm.  Hmotnost se pohybuje obvykle mezi 1800–3000 g, obzvlášť velcí jedinci však dosahují až hmotnosti přes 4 kg.

5  Zbarvení je značně proměnlivé, obecně svrchu žluto(oranžovo-rezavo)hnědé s tmavohnědými skvrnami, na břiše světlejší odstín téhož s výraznými podélným tmavým skvrněním a jemným příčným mramorováním. V oblasti krku a okolo zobáku je peří světlejší až bílé. Duhovka je ohnivě oranžová. Nohy a prsty jsou porostlé jemnými, zpravidla žlutohnědými až rezavými pírky. Mláďata jsou porostlá zprvu jemným žlutobílým prachovým peřím, po opeření mají matnější zbarvení a kresby.

6  Stejně jako ostatní sovy létá velmi tiše a střídá mávavý let s plachtěním.letplachtěním  Loví v noci v rozsáhlém revíru (v době hnízdění v okruhu až 15 km okolo hnízda) a není příliš vybíravý.  Kořistí jsou zejména hlodavci, zajíci, králíci a další drobní savci, ale nepohrdne ani spícími ptáky (včetně dravců), s oblibou loví ježky.

7  Výr musí čelit značnému nepřátelství řady denních ptáků, zejména dravců a havranovitých, kteří jej za dne vztekle napadají na potkání. Toho je využíváno myslivci a ornitology k lovu či odchytu na výrovku. Výr je někde přivázán na relativně viditelném místě a poblíž se usadí lovec s puškou či jsou rozvěšeny sítě. Rozzuření ptáci chtějí výra napadnout a vše ostatní ignorují, dostanou se tak před pušku nebo vlétnou do ornitologických sítí. havranovitýchlovu či odchytu na výrovku

8  Počínaje zimou (prosinec až únor) si výr značkuje teritorium výrazným hú-hú, občas ho prokládá i jinými zvuky, které mohou připomínat zvláštní řehot.zimouteritorium  Samice houká hlouběji než samec  Výři vytváří stabilní páry s velkou věrností k hnízdištipáry  Obvykle mají v jedné oblasti několik hnízd, které postupně střídají. Zpravidla zůstávají věrní i hnízdům, ve kterých jim byla vybrána mláďata.

9  Koncem března nebo počátkem dubna, snáší samice 2–4 téměř kulatá, čistě bílá vejce.vejce  Samice na nich sedí a hlídá je, samec ji krmí.  Mláďata se líhnou asi po 35 dnech  Staří je krmí, samice pak i chrání před nepohodou. Postupem času se mláďata rozlézají dál po okolí, po 6 týdnech se už v hnízdě moc nezdržují a postupně se rozcházejí.  Dobrými letci se stávají ve věku cca 100 dnů. Obvykle jsou mláďata dostatečně zásobena potravou, v případě nedostatku potravy rodiče mohou některá mláďata zabít a sežrat. potravou

10 Mládě Výr pronásledovaný havrany

11 Při letu Při lovu

12  Největší evropská noční sova  Osidluje kamenité stráně, zříceniny s lesy v okolí  Samice vetší než samec  Zbarvení žlutohnědé s tmavohnědými skvrnami okolo krku a zobáku světlejší až bílé  Loví v noci v rozsáhlém revíru  Kořistí jsou zejména hlodavci, zajíci, králíci a další drobní savci  Rozmnožování-prosinec až únor,výrazným hú-hú značkuje teritorium,vytváří stabilní páry  Mláďata počátkem dubna,snáší 2-4 kulatá čistě bílá vejce, samice na nich sedí a hlídá je a samec krmí,línou se po 35 dnech,po 6 týdnech se už v hnízdě moc nezdržují,dobrými letci se stávají ve věku 100 dnů


Stáhnout ppt " Je velký noční pták z čeledi puštíkovitý.  Je největší evropskou sovou.  je rozšířen v téměř celé Evropě, v severozápadní Africe, a ve značné části."

Podobné prezentace


Reklamy Google