Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Pica pica Straka obecná.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Pica pica Straka obecná."— Transkript prezentace:

1 Pica pica Straka obecná

2 je krkavcovitý pták velikosti hrdličky, s výrazným černobílým zbarvením a dlouhým stupňovitým ocasem. Má poměrně krátká a široká křídla a její let je ve srovnání s jinými krkavcovitými těžkopádný.

3 U strak obecných se samec od samice neliší vzhledem
U strak obecných se samec od samice neliší vzhledem. Typické jsou zřetelně oddělené černé a bílé plochy. Černá je hlava, horní část hřbetu, krk, vole, ocas, valná většina křídla. Bílá jsou prsa a břicho, lopatky, dolní část hřbetu, kostřec a vnitřní prapory ručních letek. Délka těla straky je cm, ale cm z toho je ocas. Rozpětí křídel je cm. Váha mezi 150 až 240 g.

4 Potrava V podstatě jsou schopny živit se čímkoliv včetně odpadků. V přírodě se živí převážně různým hmyzem, měkkýši, drobnými obratlovci, či většími mršinami, ale i rostlinnou stravou, převážně semeny a různými plody. Při sběru potravy se často prochází po zemi, ale sbírá potravu i na stromech a podobně. Straka vybírá z hnízd vejce a mláďata, což je důvod, proč bývá označována za škodnou. Není však jisté, do jaké míry vlastně dokáže ovlivňovat populace menších ptáků

5 Výskyt u nás V České republice je rozšířena téměř na celém území, méně se vyskytuje v horských oblastech. Nemá ráda souvislé zemědělské plochy bez stromů ani naopak příliš rozsáhlé lesní porosty. Vyhovuje jí rozmanitá "parková" krajina a blízkost lidských sídlišť. V období byla početnost strak na našem území odhadována na párů

6 Výskyt ve světě Žije v celé Evropě (s výjimkou Islandu), severní Africe, na většině území Asie a odtud pronikla i na západ Severní Ameriky. Její výskyt je omezen hlavně vhodnými hnízdišti, ale v blízkosti lidských sídlišť je ochotna hnízdit i na zemi. Na většině území se jedná o stálý druh. Ve druhé polovině 20. století její stavy stoupaly, což je mimo jiné způsobeno tím, že se naučila žít v blízkosti člověka.


Stáhnout ppt "Pica pica Straka obecná."

Podobné prezentace


Reklamy Google