Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Kristýna Huspeková VII.A

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Kristýna Huspeková VII.A"— Transkript prezentace:

1 Kristýna Huspeková VII.A
HUSA DOMÁCÍ A VELKÁ Kristýna Huspeková VII.A

2 popis Délka těla: 83 - 98 cm Rozpětí křídel: 160 cm
Hmotnost: 2,5 - 6 kg Dospělý pták má černý hřbet, bílý ocas, růžový či oranžový zobák i končetiny a zbylou část těla šedou. Samec i samice jsou zbarveni stejně. Mladí ptáci jsou žlutí, svrchu olivově zelení s šedohnědými končetinami. Hlas připomíná nosové štěbetání a triumfální troubení. Ve střední Evropě si ji lze poměrně snadno splést s husou polní, která má na rozdíl od husy velké hnědší zbarvení a oranžové končetiny.

3 Rozšíření Husa velká žije v pásmu opadavých lesů a stepí Eurasie. Její osídlení pozměnil člověk, protože se jednalo o lovný druh. Dnes hnízdí také na Islandu, na pobřeží Skandinávie, ve Skotsku a od Dánska po Černé moře. Odtud její sídliště pokračuje pod Kavkazem ke Kaspickému moři až po Přímoří. V Evropě žije cca párů. V Česku hnízdí hlavně na rybníčcích v oblastech jižních Čech a Moravy. Stanoviště Vyskytuje se na jezerech s dostatečně zarostlými břehy nebo polodivoce na větších parkových jezírcích. Za potravou se často vydává i na podmáčené louky a pole.

4 Způsob života Potrava Rozmnožování
Žije v trvalých párech, které se často sdružují do početných hejn. Od září do konce října odlétá na jih. Potrava Živí se téměř výhradně rostlinnou stravou, zejména různými druhy travin. Rozmnožování Hnízdo v rákosí na rákosové stoličce si staví v březnu a dubnu. Na jižní Moravě hnízdí na hlavatých vrbách. Hnízdo vystýlá šedým prachovým peřím. Samice snáší vajec, na nichž sedí sama 29 dní. Samec chrání hnízdo před okolím.

5 VYUŽITÍ HUSY DOMÁCÍ Staročeská pečená husa na česneku
Potřebujeme tyto suroviny: porce husy 4 stroužky česneku 1 cibule sádlo hladká mouka sůl POSTUP:     Porce husy osolíme a potřeme utřeným česnekem. Na tuku zpěníme nakrájenou cibuli, přidáme porce husy a opečeme z obou stran. Podlijeme vodou a dusíme. Měkké maso vyjmeme, šťávu zaprášíme moukou, povaříme a přelijeme jí porce husy.

6 The end


Stáhnout ppt "Kristýna Huspeková VII.A"

Podobné prezentace


Reklamy Google