Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

 Racek chechtavý patří se svým rozpětím křídel kolem 100 cm mezi malé druhy racků.  Největší je racek mořský s rozpětím křídel až 170 cm.  Obě.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: " Racek chechtavý patří se svým rozpětím křídel kolem 100 cm mezi malé druhy racků.  Největší je racek mořský s rozpětím křídel až 170 cm.  Obě."— Transkript prezentace:

1

2

3

4  Racek chechtavý patří se svým rozpětím křídel kolem 100 cm mezi malé druhy racků.  Největší je racek mořský s rozpětím křídel až 170 cm.  Obě pohlaví jsou zbarvena stejně.  V zimě má racek chechtavý jiné zbarvení než v létě.  Racek chechtavý patří k opravdu hlasitým ptákům.  Hnízdí často ve velkých koloniích.

5

6

7 Vyhledává drobné bezobratlé (žížaly, červy, hmyz), loví rybky, nepohrdnou ani zdechlinami a v zimě odpadky ze smetišť a potravou, kterou mu nabízejí lidé. Většina racků chechtavých na zimu odlétá do teplejších krajin, nejčastěji do jižní a západní Evropy, do ČR přilétají na zimu racci ze severu a východu Evropy.

8

9

10

11

12

13

14 https://www.youtube.com/watch?v=_gt-6wyZNUs

15

16  Konipas bílý je pták s dlouhým ocasem, kterým při chůzi pocukává. Od toho je odvozeno i nejběžnější lidové pojmenování konipase – třasořitka.  Můžeme se s ním u nás setkat prakticky po celém území.  Vyskytuje se v blízkosti všech vod, kde chytá především drobný hmyz, vyvíjející se ve vodě až po larvy velkých vážek. V poslední době se také začal vyskytovat ve větších městech, kde mu jako vodní nádrž stačí i větší kaluž.  Konipas bílý je tažný druh, který od nás odlétá v říjnu do jižní i západní Evropy a také do střední Afriky.  Vrací se k nám brzy na jaře, obvykle začátkem března. Je jedním z prvních poslů jara.

17

18

19

20

21

22

23 https://www.youtube.com/watch?v=YD5-d3PCexw https://www.youtube.com/watch?v=mfTP-BAz1mU

24  Poznáme ho podle jeho typického letu nízko nad terénem.  Létá nízko a poněkud kymácivě nad rozlehlými rákosinami. Během letu často znenadání mění směr i výšku letu.  Nejvíce motáků žije na jihočeských rybnících.

25 Samci jsou podstatně světlejší než samice, za letu jsou u samců nápadné světle šedě zbarvené letky křídel s černými konci. Samice je větší než samec, připomíná trošku káni, od níž se liší útlejším vzezřením, delším ocasem a při plachtění staví obě křídla do polohy širokého V.

26

27 Pochopové si pro hnízdění vybírají rozlehlé rákosové porosty. Mimo dobu hnízdění se vyskytují i na loukách a polích, ale vždy v blízkosti vody. Samec samici po celou dobu sezení na vejcích přináší potravu. Pokračuje v tom i po vylíhnutí mláďat. Samice přinesenou kořist porcuje a mláďata krmí.

28

29  Moták pochop loví zejména myši a hraboše.  V období hnízdění však často převažuje lov ptáků.  Jakmile spatří vhodnou kořist, vrhne se na ni, uchvátí ji dlouhými, zahnutými drápy a zobákem ji roztrhá na jednotlivá sousta, která spolyká.  Díky dlouhým nohám může lovit i ryby a žáby, aniž by si namočil peří.

30

31 Moták pochop je tažný druh, který na zimoviště v jižní Evropě a v Africe odlétá v srpnu až říjnu a ze zimoviště přilétá během března a dubna.

32 Soustava chráněných území, kterou společně vytváří členské státy Evropské unie, se nazývá Natura  Je určena k ochraně nejvzácnějších a nejvíce ohrožených druhů živočichů, rostlin a nejvzácnějších přírodních stanovišť na území Evropské unie.  Záměrem Natury 2000 je ochrana biologické rozmanitosti. Soustava Natura 2000 je vytvářena dvěma typy území: Ptačí oblasti a Evropsky významné lokality.

33 Ptačí oblasti jsou vymezovány podle výskytu chráněných druhů ptáků uvedených v evropské směrnici o ochraně volně žijících ptáků, nebo jako shromaždiště (hnízdiště či zimoviště) ptáků libovolného druhu v počtu vyšším než Tito ptáci jsou hlavním předmětem ochrany. V ptačí oblasti jsou ovšem chráněni všichni ptáci.

34 V ptačích oblastech je podporován k přírodě šetrný způsob hospodaření. V České republice bylo vyhlášeno 41 ptačích oblastí o celkové rozloze necelá jedna desetina celého území naší republiky. Mezi ptačí oblasti patří např. oblast Třeboňsko, Lednické rybníky, Podyjí nebo Poodří, Údolí Otavy a Vltavy či Šumava.

35

36 Ptáci u vody (3)  řád DLOUHOKŘÍDLÍ racek chechtavý - hojný; výborný letec; masožravec; přizpůsobivý; hnízdí v koloniích; tažný  řád PĚVCI konipas bílý - hojný; hmyzožravec; tažný  řád DRAVCI moták pochop - létá nízko nad zemí; loví drobné obratlovce; tažný PTAČÍ OBLASTI – území s výskytem chráněných druhů ptáků nebo shromaždiště ptáků -součást Natury 2000.

37


Stáhnout ppt " Racek chechtavý patří se svým rozpětím křídel kolem 100 cm mezi malé druhy racků.  Největší je racek mořský s rozpětím křídel až 170 cm.  Obě."

Podobné prezentace


Reklamy Google