Stáhnout prezentaci
Prezentace se nahrává, počkejte prosím
1
KAKI Aneta Spratková, KMD FreeDeK
2
KAKI Odborný název Lidový název Obrázek rostliny Obrázek plodu
Obrázek květu Země původu Chuť Barva Velikost Využití Zajímavosti Použité zdroje
3
Odborný název Tomel japonský (Diospyros kaki)
4
Lidový název Kaki, Tomel, Churma, Jam, Persimon, Shitse
5
Obrázek rostliny
6
Obrázek plodu
7
Obrázek květu
8
Země původu Jihovýchodní Asie – Japonsko, Čína a Korea.
Dnes je rozšířený v subtropech téměř celého světa, od Asie po Ameriku. Tomelů dokonce existuje na 200 odrůd.
9
Chuť Nezralé plody mají trpkou, až svíravou chuť. Vyzrálé plody kaki jsou velice sladké, lahodné. Chuť je podobná broskvi a meruňce, částečně je také cítit chuť mrkve, dýně a žlutého melounu.
10
Barva Kaki je lesklý zářivě oranžový plod. Někdy je jeho barva až do červena.
11
Velikost Velikost plodu kaki je okolo 5 – 8 cm. Hmotnost bobulí kaki je 200 až 400 g. Srovnáván bývá s tvarem rajčete.
12
Využití Kaki doporučuji jíst určitě čerstvé, protože jinak by se mohla ztratit jeho výborná chuť. Nejlepší je si ho oloupat a nakrájet jako jablko a nebo rozříznout na polovinu a lžičkou vydlabávat. I když třeba v Číně a jiných asijských zemí se kaki suší třeba jako fíky.
13
Zajímavosti podporuje zdravé a silné kosti
je důležitý při látkové přeměně pomáhá při stresu, nervozitě a únavě pomáhá při srdečních problémech má mírný projímavý účinek posiluje imunitní systém Bonsai s plody
14
Použité zdroje
Podobné prezentace
© 2024 SlidePlayer.cz Inc.
All rights reserved.