Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Rulík zlomocný v listnatých, smíšených i jehličnatých lesích.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Rulík zlomocný v listnatých, smíšených i jehličnatých lesích."— Transkript prezentace:

1

2 Rulík zlomocný v listnatých, smíšených i jehličnatých lesích.
Rulík zlomocný roste na mýtinách, v listnatých, smíšených i jehličnatých lesích. Plodem je černá bobule, která je JEDOVATÁ. Smrtelnou dávkou jsou u malého dítěte už 3 bobule(!), u dospělého asi 10. Kvete od května do srpna. Květy jsou zvonkovité, zvenčí hnědofialové.

3 Vraní oko čtyřlisté Vraní oko čtyřlisté najdeme v listnatých lesích později na jaře a v létě. POZOR - JE TO ROSTLINA JEDOVATÁ!!! Pozná se podle čtyř listů vyrůstajících na stonku v jednom místě. Uprostřed listů je nejprve drobný květ a z něho se vytvoří černý bobulovitý plod, který připomíná borůvku.

4 Modré plody borůvky malé asi jako hrášek je možno jíst samotné či je naložit nebo z nich udělat dort, knedlíky , buchty koláč atd. Jsou sladké a silně barví na tmavě modro až fialovo, tedy jsou i kvalitním přírodním barvivem. Obsahují zdraví prospěšné látky, řadí k našemu nejcennějšímu ovoci.

5 Klíště obecné Klíště obecné je roztoč, který se živí sáním krve na savcích, plazech nebo ptácích. Klíšťata jsou přenašeči řady infekčních chorob. Mezi nejčastější choroby patří lymeská borelióza a klíšťová encefalitida. Obě choroby mohou vést k trvalému těžkému poškození zdraví, někdy dokonce i ke smrti.

6 Lidé si ji často pletou se žampiony.
Muchomůrka zelená Muchomůrka zelená je naše nejjedovatější houba, že i olíznutí je nebezpečné. Roste hlavně pod buky a duby a na okraji lesa. Klobouk může mít průměr cm. Bývá hladký s bělavou až šedozelenou barvou. Lupeny na spodní straně jsou bílé až nazelenalé a podobné barvy je i tenký třeň, který je dole ztloustlý a ukrytý v kalichu smrti. Třeň má ve své horní části bílý prstenec.

7 Muchomůrka červená Roste nejčastěji v jehličnatých, ale i ve smíšených a listnatých lesích. Klobouk může mít průměr cm. Na povrchu je červený, nebo oranžový s bílými strupy a na spodní straně má bílé lupeny. Třeň je bílý, v horní části má prsten a v dolní je ztloustlý. Je hezká, ale jedovatá. Právě muchomůrka červená dala celému rodu název, neboť byla lidovým prostředkem k zabíjení (původně muchomorka - od "mořit mouchy"). Klobouk se vymáčel v oslazené vodě nebo oslazeném mléce, případně se namáčel v mléce či vodě a pak posypal cukrem. Mouchy sály z povrchu klobouku sladký roztok i s rozpuštěnými jedy a došlo k jejich omámení, případně úplnému usmrcení.

8 Užovka obojková Užovka obojková je náš nejběžnější had, kolem štíhlého a dlouhého těla má 19 řad šupin. Dosahuje délky až 120 cm. Dožívají se až 10 let.

9 Ostružiník Plody se využívají pro léčebné účely. Mají výjimečně silné ochranné účinky.

10 Zmije obecná Zmije obecná se v lesích zdržuje hlavně na pasekách a sušších místech. Na hřbetě se jí klikatí výrazný pruh. V tlamičce má dva duté zuby, kterými při lovu vstříkne do kořisti jed, a tak ji usmrtí. Stejně se i brání. Je plachá. Zimu přečkává podobně jako ještěrky v děrách v zemi.

11 Roste v lesích, někdy i mimo les, hlavně pod smrky,
Hřib smrkový je kuchyni velmi cenný a všestranně využitelný.

12


Stáhnout ppt "Rulík zlomocný v listnatých, smíšených i jehličnatých lesích."

Podobné prezentace


Reklamy Google