Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Základní škola a mateřská škola T.G. Masaryka Milovice, Školská 112, 28923 Milovice projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Základní škola a mateřská škola T.G. Masaryka Milovice, Školská 112, 28923 Milovice projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST."— Transkript prezentace:

1 Základní škola a mateřská škola T.G. Masaryka Milovice, Školská 112, 28923 Milovice projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST Šablona číslo: III/2 Název: Tvarosloví na 2.st. ZŠ, Spojky Anotace: Prezentace seznamuje se spojkami, rozlišuje spojky souřadící a podřadící Autor: Mgr. Jana Vojtěchová Datum vytvoření DUM:22.10.2011 Jazyk: čeština Ročník: VI., VII. Předmět: Český jazyk a literatura Očekávaný výstup: Žáci vyhledávají spojky a používají je ve větách, rozlišují spojky podřadící a souřadící Klíčová slova: spojky, podřadící a souřadící spojky Druh učebního materiálu: PPT prezentace Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jana Vojtěchová. Dostupné na www.zsmilovice.cz, OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR.

2 Spojky Tvarosloví 13

3 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jana Vojtěchová. Dostupné na www.zsmilovice.cz, OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Spojky dělíme na : Souřadící (a, i, nebo, ale, však, avšak…) Podřadící (že, když, aby, protože…)

4 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jana Vojtěchová. Dostupné na www.zsmilovice.cz, OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Spojky souřadící spojují: Souřadné členy v několikanásobném větném členu (Ze sportů má nejraději kopanou a hokej.) Souřadné věty hlavní (Pavel šel hrát kopanou a Jitka začala plést svetr.) Souřadné věty vedlejší (Jestliže si pospíšíme a tramvaj nebude mít zpoždění, dostaneme se na nádraží v čas.)

5 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jana Vojtěchová. Dostupné na www.zsmilovice.cz, OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Spojky podřadící připojují: Větu vedlejší k její větě řídící (Přeji si, aby to vyhrál.) Závislý větný člen ke členu řídícímu (Mlčel jako ryba.)

6 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jana Vojtěchová. Dostupné na www.zsmilovice.cz, OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Spojky Spojky souřadící slouží k vyjádření vzájemných významových poměrů, spojky podřadící uvozují nejčastěji vedlejší věty. Spojky mohou být u obou spojovaných vět nebo větných členů (ani - ani, buď - nebo, sice – ale) Ve větě nebývají spojky větnými členy

7 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jana Vojtěchová. Dostupné na www.zsmilovice.cz, OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Spojky mohou být: Jednočlenné: že, až, protože Dvojčlenné: i když, třebas i

8 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jana Vojtěchová. Dostupné na www.zsmilovice.cz, OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Vyber slova, která lze použít jako spojovací výrazy. Každou z nich použijte v souvětí. 1 protožekdopročvačkolivkterý jakývšichninebodesátýjenžs cotmavýveselekdebylkdyž aniodkudchcepěkněnadponěvadž

9 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jana Vojtěchová. Dostupné na www.zsmilovice.cz, OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Zdroje 1 Kolčavová Klára Mgr.: Procvičujeme češtinu Český jazyk 5.ročník, nakl. Prodos, 2008 ISBN 978-80-7230-220-8 Štěpán Blažek, Přehled učiva českého jazyka, nakladatelství Nová škola 2002, ISBN 80-85607-58-1


Stáhnout ppt "Základní škola a mateřská škola T.G. Masaryka Milovice, Školská 112, 28923 Milovice projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST."

Podobné prezentace


Reklamy Google