Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

ŠkolaZákladní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace Vzdělávací oblastČlověk a příroda Vzdělávací oborFyzika 8 Tematický okruhTeplené jevy.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "ŠkolaZákladní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace Vzdělávací oblastČlověk a příroda Vzdělávací oborFyzika 8 Tematický okruhTeplené jevy."— Transkript prezentace:

1 ŠkolaZákladní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace Vzdělávací oblastČlověk a příroda Vzdělávací oborFyzika 8 Tematický okruhTeplené jevy TémaKalorimetrická rovnice Název VY_32_INOVACE_13_26_kalorimetricka_rovnice Určení8. ročník AutorMgr. Tomáš Bobál VytvořenoProsinec 2012 Anotace Určeno pro výuku a domácí přípravu žáků. Žák se seznámí s kalorimetrem a kalorimetrickou rovnicí.

2 Kalorimetrická rovnice  Při ověřování zákona zachování energie je třeba zabránit tomu, aby si tělesa vyměňovala energii s okolím.  K zabránění výměny tepla mezi zkoumanými tělesy a okolím slouží kalorimetr.

3 Kalorimetrická rovnice Příklad: Do kalorimetru nalejme 0,4 kg vody o teplotě 80 °C. Poté do vody vložíme železný váleček o hmotnosti 0,5 kg a teplotě 20 °C. Kalorimetr uzavřeme a budeme sledovat tepelnou výměnu mezi vodou a válečkem. Voda: Bude teplo odevzdávat Voda: Bude teplo odevzdávat Váleček: Bude teplo přijímat Váleček: Bude teplo přijímat Tepelná výměna potrvá tak dlouho dokud teplota vody a válečku nebude stejná. Protože jsme díky kalorimetru téměř zabránili tepelné výměně s okolím, platí: teplo odevzdané vodou = teplo přijaté válečkem (kalorimetrická rovnice) Protože jsme díky kalorimetru téměř zabránili tepelné výměně s okolím, platí: teplo odevzdané vodou = teplo přijaté válečkem (kalorimetrická rovnice)

4 Kalorimetrická rovnice teplo odevzdané = teplo přijaté Hmotnosti těles jsou označeny m, měrné tepelné kapacity c, počáteční teploty t (s indexem). Index 1 je přiřazen teplejšímu a index 2 chladnějšímu tělesu, t (bez indexu) je výsledná teplota. Hmotnosti těles jsou označeny m, měrné tepelné kapacity c, počáteční teploty t (s indexem). Index 1 je přiřazen teplejšímu a index 2 chladnějšímu tělesu, t (bez indexu) je výsledná teplota. Výslednou teplotu v kalorimetru změřme. Pomocí kalorimetrické rovnice ji můžeme vypočítat. Výslednou teplotu v kalorimetru změřme. Pomocí kalorimetrické rovnice ji můžeme vypočítat.

5 Kalorimetrická rovnice výsledná teplota t = ? °C Do kalorimetru nalejme 0,4 kg vody o teplotě 80 °C. Poté do vody vložíme železný váleček o hmotnosti 0,5 kg a teplotě 20 °C.

6 Použité zdroje: 1.RAUNER, Karel, Josef PETŘÍK, Jitka PROŠKOVÁ a Miroslav RANDA. NAKLADATELSTVÍ FRAUS. Fyzika 8: učebnice pro základní školy a víceletá gymnázia. 1. Plzeň: Fraus, 2006. ISBN 80-7238-525-9. 2.MMMMM. Kalorimetr.png. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2006-11-11 [cit. 2012-06-23]. Dostupné z: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Kalorimetr.png Kalorimetrická rovnice


Stáhnout ppt "ŠkolaZákladní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace Vzdělávací oblastČlověk a příroda Vzdělávací oborFyzika 8 Tematický okruhTeplené jevy."

Podobné prezentace


Reklamy Google