Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Základní škola a mateřská škola T.G. Masaryka Milovice, Školská 112, 28923 Milovice projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Základní škola a mateřská škola T.G. Masaryka Milovice, Školská 112, 28923 Milovice projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST."— Transkript prezentace:

1 Základní škola a mateřská škola T.G. Masaryka Milovice, Školská 112, 28923 Milovice projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST Šablona číslo: III/2 Název: Tvarosloví na 2.st. ZŠ, Příslovce Anotace: Prezentace seznamuje s příslovci, jejich stupňováním, slouží k procvičení stupňování příslovcí Autor: Mgr. Jana Vojtěchová Datum vytvoření DUM:9.10.2011 Jazyk: čeština Ročník: VI., VII. Předmět: Český jazyk a literatura Očekávaný výstup: Žáci rozpoznají příslovce, dokáží je stupňovat Klíčová slova: příslovce, stupňování Druh učebního materiálu: PPT prezentace Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jana Vojtěchová. Dostupné na www.zsmilovice.cz, OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR.

2 Příslovce Tvarosloví 11

3 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jana Vojtěchová. Dostupné na www.zsmilovice.cz, OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Vyjadřují různé bližší okolnosti dějů a předmětů, jako je místo (zde), čas (brzy), způsob (obratně), příčinu, důvod (proto), anebo označují stupeň vlastnosti nebo míru věci (velmi, dost). Ve větě jsou příslovce příslovečným určením (vrátil se domů) nebo přívlastkem neshodným (návrat domů).

4 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jana Vojtěchová. Dostupné na www.zsmilovice.cz, OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Některá příslovce mohou při srovnání vyjadřovat zvláštními tvary trojí stupeň vlastnosti nebo míry – stupňují se. Druhý stupeň se tvoří od stupně prvního přidáním přípon -eji, -ěji, -e (tišeji, zdravěji, snáze, snáz) Třetí stupeň se tvoří od stupně druhého pomocí předpony nej- (nejtišeji, nejzdravěji, nejsnáze,...)

5 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jana Vojtěchová. Dostupné na www.zsmilovice.cz, OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Zvláštní skupinu příslovcí tvoří tzv. příslovečné spřežky. jde o spojení předložky se jménem (dohromady, beztoho) nebo předložky s příslovcem (dodnes) v jedno slovo patří sem i jiná spojení (jaksepatří, mermomocí) píší se zpravidla dohromady (hned byli nahoře) narozdíl od předložkového pádu (na hoře Řípu)

6 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jana Vojtěchová. Dostupné na www.zsmilovice.cz, OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Podtrhněte ve větách příslovce a určete jejich stupeň David umí běhat ze všech nejrychleji. Lída se tvářila váhavě. Neudělal jsem to schválně! Dnes prší méně než včera. Už se cítím mnohem lépe. Vrátím se nejdříve v pondělí. Nechci o tom šířeji hovořit.

7 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jana Vojtěchová. Dostupné na www.zsmilovice.cz, OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Řešení David umí běhat ze všech nejrychleji. Lída se tvářila váhavě. Neudělal jsem to schválně! Dnes prší méně než včera. Už se cítím mnohem lépe. Vrátím se nejdříve v pondělí. Nechci o tom šířeji hovořit.

8 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jana Vojtěchová. Dostupné na www.zsmilovice.cz, OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Podtrhněte ve větách příslovce a určete jejich stupeň Nejhůře je lidem za války. Práci jsme vykonali snadno. Snaž se žít zdravěji. Už mi je dobře. Šnek se plazil velmi pomalu. Zdravím tě co nejsrdečněji. Nejblíže od školy bydlí Maruška. Daří se mi skvěle.

9 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jana Vojtěchová. Dostupné na www.zsmilovice.cz, OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Řešení Nejhůře je lidem za války. Práci jsme vykonali snadno. Snaž se žít zdravěji. Už mi je dobře. Šnek se plazil velmi pomalu. Zdravím tě co nejsrdečněji. Nejblíže od školy bydlí Maruška. Daří se mi skvěle.

10 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jana Vojtěchová. Dostupné na www.zsmilovice.cz, OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Podtrhněte ve větách příslovce a určete jejich druh Doma je nejlépe. Někdo mi úmysleně svázak tkaničky u bot. Divadelní představení se všem moc líbilo. Občas si jen tak prozpěvuji. Každý den chodily děti ze školy pěšky. Hudba hrála zvesela k tanci.

11 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jana Vojtěchová. Dostupné na www.zsmilovice.cz, OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Řešení Doma je nejlépe. Někdo mi úmysleně svázal tkaničky u bot. Divadelní představení se všem moc líbilo. Občas si jen tak prozpěvuji. Každý den chodily děti ze školy pěšky. Hudba hrála zvesela k tanci.

12 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jana Vojtěchová. Dostupné na www.zsmilovice.cz, OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Podtrhněte ve větách příslovce a určete jejich druh Kamil šplhal nahoru na strom. Tehdy nám nic nechybělo. Zdena málo jí. Tvoje slova mě velmi těší. Schválně jsem nikam nešel. Pojďme tudy. Stále se mi stýská po domově.

13 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jana Vojtěchová. Dostupné na www.zsmilovice.cz, OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Řešení Kamil šplhal nahoru na strom. Tehdy nám nic nechybělo. Zdena málo jí. Tvoje slova mě velmi těší. Schválně jsem nikam nešel. Pojďme tudy. Stále se mi stýská po domově.

14 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jana Vojtěchová. Dostupné na www.zsmilovice.cz, OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Zdroj http://www.onlinecviceni.cz/exc/list_sel_topics.php Štěpán Blažek, Přehled učiva českého jazyka, nakladatelství Nová škola 2002, ISBN 80-85607-58-1


Stáhnout ppt "Základní škola a mateřská škola T.G. Masaryka Milovice, Školská 112, 28923 Milovice projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST."

Podobné prezentace


Reklamy Google