Stáhnout prezentaci
Prezentace se nahrává, počkejte prosím
1
VY_32_INOVACE_11_ODV_647_Str
Výukový materiál zpracován v rámci oblasti podpory 1.5 „EU peníze středním školám“ Název školy Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod Název OP OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost Registrační číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu Inovace a individualizace výuky na OA a HŠ Šablona III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Označení vzdělávacího materiálu VY_32_INOVACE_11_ODV_647_Str Druh učebního materiálu Prezentace Autor Alena Štroblová
2
Vzdělávací obor, pro který je materiál určen
Kuchař-číšník Předmět Odborný výcvik Ročník Třetí Název tematické oblasti (sady) Speciální stolničení Název vzdělávacího materiálu Servis ovoce Anotace Prezentace je určena pro předmět Odborný výcvik 3. ročníku oboru Kuchař-číšník, kde je probírána speciální obsluha. Materiál žáky seznamuje s různými druhy ovoce, úpravou před hostem a podáváním při obsluze. Zhotoveno, (datum/období) Ověřeno
3
SERVIS OVOCE
4
SERVIS OVOCE ovoce nemá chybět v nabídce žádné dobré restaurace
všechny druhy ovoce je nutné před podáváním řádně omýt a osušit, popř. přeleštit (jablka) je vhodné při nabídce na mísách kombinovat různé druhy ovoce
5
SERVIS OVOCE s výjimkou banánů a drobného ovoce postačí k servisu dezertní talíř, příbory volíme dle druhů ovoce, k dispozici má být ubrousek a oplachovač prstů ovocný příbor můžeme nahradit dezertním příborem, v některých případech postačí jen nůž (jablka, hrušky, banány)
6
Servis ovoce u stolu hosta – práce číšníka
Pomeranč Nejdříve odkrojíme oba konce, nahoře přidržujeme vidličkou, ale nevpichujeme, aby nevytékala šťáva, nařezáváme slupku po celé ploše pomeranče. Pomocí lžíce oloupeme slupku a potom s překládacím příborem rozdělíme dužinu na měsíčky, servírujeme na dezertním talíři.
7
Servis ovoce u stolu hosta – práce číšníka
Banán Odkrojíme oba konce banánu a nožem nařízneme horní část (polovinu) slupky, kterou potom odstraníme namotáním na vidličku. Banán nakrájíme, přeložíme na dezertní talíř a servírujeme s moučníkovou vidličkou. Pokud jej podáváme celý, překládáme na masový talíř. Pracujeme na servírovacím stolku - keridonu.
8
Servis ovoce u stolu hosta – práce číšníka
Grapefruit Překrojíme příčně na polovinu a speciálním nožem uvolňujeme jednotlivé dílky dužiny. Překládáme je na dezertní talíř a servírujeme s kávovou lžičkou a cukřenkou. Při úpravě pomeranče a grepu u stolu hosta pracuje číšník na servírovacím stolku na prkénku s překládacím a speciálním příborem (grep).
9
Servis ovoce u stolu hosta – práce číšníka
Ovocný salát Podáváme v misce podložené dezertním talířem s papírovým ubrouskem. Příbor volíme dle způsobu podávání - kávovou - lžičku, koktejlový nebo moučníkový příbor. Zdobíme šlehačkou a kouskem ovoce.
10
Servis ovoce u stolu hosta – práce číšníka
Kiwi podáváme nakrájené na poloviny používáme skleněný talířek nebo dezertní talíř zakládáme kávovou lžičku a cukr může být nakrájené i na plátky, servis na dezertním talířku a koktejlový příbor můžeme servírovat se zmrzlinou a šlehačkou
11
Servis ovoce u stolu hosta – práce číšníka
Meloun používá se hlavně cukrový a ananasový malé melouny se krájí napříč, zaledované servis ve sklenici na stopce dochucuje se a zdobí /dezertní víno,likér,šlehačka, cukr/ zakládá se kávová lžička
12
Servis ovoce u stolu hosta – práce číšníka
Ananas drží se za výhonky, odkrájí se slupka odřízne konec plodu krájí se plátky 1,5 – 2 cm silné servis na dezertním talíři můžeme dusit na másle s vínem
13
Použitá literatura: SALAČ, Gustav. Stolničení. Vyd. 2. Praha: Fortuna, 2004, 217 s. ISBN Materiály jsou určeny pro bezplatné používání pro potřeby výuky a vzdělávání na všech typech škol a školských zařízení. Jakékoliv další využití podléhá autorskému zákonu.
Podobné prezentace
© 2024 SlidePlayer.cz Inc.
All rights reserved.