Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

HYDROXYSLOUČENINY R - OHALKOHOLY Ar - OHFENOLY R - O - RETHERY Ar - O - Ar PODLE POČTU HYDROXYLOVÝCH SKUPIN JEDNOSYTNÉ x VÍCESYTNÉ CUKRY (SACHARIDY):V.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "HYDROXYSLOUČENINY R - OHALKOHOLY Ar - OHFENOLY R - O - RETHERY Ar - O - Ar PODLE POČTU HYDROXYLOVÝCH SKUPIN JEDNOSYTNÉ x VÍCESYTNÉ CUKRY (SACHARIDY):V."— Transkript prezentace:

1 HYDROXYSLOUČENINY R - OHALKOHOLY Ar - OHFENOLY R - O - RETHERY Ar - O - Ar PODLE POČTU HYDROXYLOVÝCH SKUPIN JEDNOSYTNÉ x VÍCESYTNÉ CUKRY (SACHARIDY):V MOLEKULE 4 A VÍCE - OH SKUPIN ALKOHOLYPRIMÁRNÍ SEKUNDÁRNÍ TERCIÁRNÍ TOTO DĚLENÍ JE DŮLEŽITÉ PRO RŮZNÉ CHEMICKÉ CHOVÁNÍ !

2 ALKOHOLY NESTABILNÍ STRUKTURY: 1)ENOLOVÁ STRUKTURA VZNIKNE NAPŘ. PO ADIČNÍCH REAKCÍCH (ADICE H 2 O - HYDRATACE) NEBO ELIMINAČNÍCH REAKCÍCH (ODŠTĚPENÍ H 2 O - DEHYDRATACE) STABILIZACE ERLENMAYEROVÝM - TAUTOMERNÍM PŘESMYKEM, VZNIKÁ STABILNÍ OXOSTRUKTURA 2)MONOTOPICKÉ VÍCESYTNÉ ALKOHOLY MOHOU VZNIKAT JAKO NESTÁLÉ MEZIPRODUKTY OXIDACE STABILIZACE ODŠTĚPENÍM MOLEKULY H 2 O - SAMOVOLNÁ DEHYDRATACE (BEZ DEHYDRATAČNÍHO ČINIDLA) MONITOPICKÝ DIOL MONOTOPICKÝ TRIOL

3 VZNIK ALKOHOLŮ HYDROLÝZA ESTERŮ (KYSELÁ NEBO ALKALICKÁ) R 1 - COOR 2 + H 2 O + H + →R 1 - COOH + R 2 - OH(v kyselém prostředí) kyselinaalkohol R 1 - COOR 2 + H 2 O + OH - →R 1 - COO - + R 2 - OH(v alkalickém prostředí) sůl kyselinyalkohol ZMÝDELŇOVÁNÍ TUKŮ HYDROLÝZA ALKYLHALOGENIDŮ R - X + H 2 O + OH - → R - OH+ X - sůl (halogenid) alkohol

4 VZNIK ALKOHOLŮ REESTERIFIKACE R 1 - COOR + R 2 - OH→ R 1 - COOR 2 + R - OH VÝROBA BIONAFTY Z ŘEPKOVÉHO OLEJE REESTERIFIKACÍ METHANOLEM BIONAFTA: SMĚS METHYLESTERŮ VYŠŠÍCH MASTNÝCH KYSELIN OXIDACE UHLOVODÍKŮ ALKANY → ALKOHOLYOBTÍŽNĚ !!! ALKENY → VICINÁLNÍ DIOLYMÍRNÁ OXIDACE ALKYNY → REAKCE NEPROBÍHÁ TOLUEN → BENZYLALKOHOL OXIDACE V ALIFATICKÉ ČÁSTI MOLEKULY

5 VZNIK ALKOHOLŮ REDUKCE ALDEHYD → ALKOHOL PRIMÁRNÍ KETON → ALKOHOL SEKUNDÁRNÍ PODMÍNKY:KATALYTICKÁ HYDROGENACE, LiAlH 4, NaBH 4 (HYDRIDY) KVASNÉ PROCESY ETHANOLSaccharomyces cerevisiae 1-BUTANOLClostridium (aceton-butanolové kvašení) 2,3-BUTANDIOLBacillus, Enterobacter GLYCEROLSaccharomyces cerevisiae v přítomnosti siřičitanu nebo ve slabě alkalickém prostředí

6 VÝROBA KVASNÉHO LIHU ALKOHOLOVÉ KVAŠENÍ - ANAEROBNÍ GLYKOLÝZA KVASINKY ZPRACOVÁVAJÍ ZKVASITELNÉ SACHARIDY (glukóza, galaktóza, maltóza, sacharóza), ZÁSOBNÍ POLYSACHARIDY NEJSOU SCHOPNY ZPRACOVAT C 6 H 12 O 6 → 2 C 2 H 5 OH + 2 CO 2 + E SACHARIDICKÉ SUROVINY:MELASA, BAGASA (řepná, třtinová) BRAMBORY, OBILÍ - nutná enzymová hydrolýza škrobu - amylázy ze sladu PAPÍRENSKÉ ODPADY - kyselá hydrolýza KVAŠENÍ PROBÍHÁ DO KONCETRACE KOLEM 12% ETHANOLU, VYŠŠÍ KONCENTRACE JE PRO KVASINKY TOXICKÁ

7 DESTILACE LIHU KONCENTROVANÝ ETHANOL SE ZÍSKÁ FRAKČNÍ DESTILACÍ PROKVAŠENÉHO SUBSTRÁTU (12%), DESTILACE SE PODLE POTŘEBY OPAKUJE, ZÍSKÁ SE PRODUKT O KONCENTRACI KOLEM 95% AZEOTROPICKÁ SMĚS: HOMOGENNÍ SMĚS DVOU A VÍCE KAPALIN SE SPOLEČNÝM BODEM VARU, NENÍ ROZDĚLITELNÁ DESTILACÍ ETHANOL/VODA: 96/4%, t V = 78,4°C METHANOL ATEOTROP NEVYTVÁŘÍ ABSOLUTNÍ LÍH:ODSTRANĚNÍ VODY SUŠIDLEM PŘIBOUDLINA:VYŠŠÍ ALKOHOLY (C 4 - C 5 ), BĚHEM KVASNÉHO PROCESU SE VYTVÁŘEJÍ Z AMINOKYSELIN, VYVOLÁVAJÍ TĚŽKOU KOCOVINU METHANOL V OVOCNÝCH PÁLENKÁCH:UVOLŇUJE SE REESTERIFIKACÍ ETHANOLEM Z PEKTINOVÝCH LÁTEK (methylestery kys. galakturonové)

8 VLASTNOSTI ALKOHOLŮ ROZPUSTNOST: ALKOHOLY C 1 - C 4 :NEOMEZENĚ MÍSITELNÉ S VODOU OD C 5 :ROZPUSTNOST VE VODĚ KLESÁ OD C 10 :VE VODĚ NEROZPUSTNÉ, ROZPUSTNÉ V NEPOLÁRNÍCH ROZPOUŠTĚDLECH TEPLOTA VARU:VODÍKOVÉ MŮSTKY !!! → VYSOKÁ t V t V (CH 3 -OH) = 65°C TVORBA ATEOTROPICKÝCH SMĚSÍ

9 BIOLOGICKÉ ÚČINKY ALKOHOLŮ METHANOL, CH 3 -OH, DŘEVNÝ LÍH ZVLÁŠTĚ NEBEZPEČNÝ JED OD ETHANOLU NENÍ ROZLIŠITELNÝ LIDSKÝMI SMYSLY! OXIDACE:methanol → formaldehyd → kyselina mravenčí ml:oslepnutí ml:smrtelná dávka PROTIJED:ethanol (společný degradační enzym alkoholdehydrogenáza) ETHANOL, C 2 H 5 -OH, LÍH JEDOVATÁ LÁTKA ZEJMÉNA PRO DĚTI NESTEJNÁ AKTIVITA ALKOHOLDEHYDROGENÁZY U RŮZNÝCH RAS FASfetální alkoholový syndrom, při pravidelné konzumaci 30g ethanolu/den těžké poškození nervového systému dítěte

10 FAS - příznaky Nízká porodní hmotnost Mentální retardace Závislost na alkoholu Poruchy spánku Problémy s učením Svalové problémy Poruchy ledvin Srdeční poruchy

11 BIOLOGICKÉ ÚČINKY ALKOHOLŮ ETHANDIOL, ETHYLENGLYKOL, GLYKOL NEMRZNOUCÍ KAPALINA (FRIDEX), SLADKÁ CHUŤ, JEDOVATÝ - OXIDUJE NA KYSELINU ŠŤAVELOVOU PET - NÁPOJOVÉ OBALY, POLYETHYLENGLYKOL TEREFTALÁT PROPANTRIOL, GLYCERIN, GLYCEROL PŘIROZENÁ SOUČÁST LIPIDŮ PRAKTICKY NEŠKODNÝ SOUČÁST KOSMETICKÝCH PŘÍPRAVKŮ, LÉČIV V SIRUPOVÉ KONZISTENCI


Stáhnout ppt "HYDROXYSLOUČENINY R - OHALKOHOLY Ar - OHFENOLY R - O - RETHERY Ar - O - Ar PODLE POČTU HYDROXYLOVÝCH SKUPIN JEDNOSYTNÉ x VÍCESYTNÉ CUKRY (SACHARIDY):V."

Podobné prezentace


Reklamy Google