Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

ŠkolaZákladní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace Vzdělávací oblastČlověk a příroda Vzdělávací oborFyzika 8 Tematický okruhZvukové jevy.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "ŠkolaZákladní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace Vzdělávací oblastČlověk a příroda Vzdělávací oborFyzika 8 Tematický okruhZvukové jevy."— Transkript prezentace:

1 ŠkolaZákladní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace Vzdělávací oblastČlověk a příroda Vzdělávací oborFyzika 8 Tematický okruhZvukové jevy TémaUltrazvuk, infrazvuk Název VY_32_INOVACE_5_25_ultrazvuk_infrazvuk Určení8. ročník AutorMgr. Tomáš Bobál VytvořenoÚnor 2012 Anotace Určeno pro výuku a domácí přípravu žáků. Prezentace seznamuje žáky s ultrazvukem a infrazvukem. Doplněno řadou praktických využití.

2 Ultrazvuk Podélné vlnění s frekvencí větší než 20 kHz se nazývá ultrazvuk. Vlnová délka ultrazvukových vln je menší než 1,7 cm. Díky tomu, se ultrazvukové vlny odrážejí od malých překážek. Toho se využívá např. při lovu ryb u přístroje s názvem echolot. Vlnová délka ultrazvukových vln je menší než 1,7 cm. Díky tomu, se ultrazvukové vlny odrážejí od malých překážek. Toho se využívá např. při lovu ryb u přístroje s názvem echolot. VIDEO - Jak to funguje Na podobném principu funguje sonar používaný na válečných lodích. Za války se sonarem hledaly a zaměřovaly nepřátelské ponorky.

3 Ultrazvuk Ultrazvuku využívají také někteří živočichové: Netopýr se dokáže v prostoru orientovat pomocí ultrazvuku. Vyšle ultrazvukový „hvizd“ a poslouchá odkud se zvuk vrátí. Tak rozpozná překážku i kořist. Proč se někdy zaplete do vlasů či záclony? Netopýr se dokáže v prostoru orientovat pomocí ultrazvuku. Vyšle ultrazvukový „hvizd“ a poslouchá odkud se zvuk vrátí. Tak rozpozná překážku i kořist. Proč se někdy zaplete do vlasů či záclony? I delfíni používají ultrazvuk k lovení, orientaci i dorozumívání mezi sebou.

4 Ultrazvuk Další využití ultrazvuku najdeme v lékařství a technice: V lékařství např. při vyšetření plodu. V technice k měření vzdáleností nebo k čištění předmětů. VIDEO - měřič vzdálenosti

5 Infrazvuk Podélné vlnění s frekvencí nižší než 16 Hz se nazývá infrazvuk. Infrazvukem se dorozumívají velryby. Ve vodě se infrazvukové vlny mohou šířit do vzdálenosti stovek km. Infrazvukem se dorozumívají velryby. Ve vodě se infrazvukové vlny mohou šířit do vzdálenosti stovek km.

6 Použité zdroje: RAUNER, Karel, Josef PETŘÍK, Jitka PROŠKOVÁ a Miroslav RANDA. NAKLADATELSTVÍ FRAUS. Fyzika 8: učebnice pro základní školy a víceletá gymnázia. 1. Plzeň: Fraus, 2006. ISBN 80-7238-525-9. MICROSOFT CORPORATION. Obrázky a jiný obsah [online]. 2012 [cit. 2012-01-31]. Dostupné z: http://office.microsoft.com Sonar_Principle-cs.svg. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2010 [cit. 2012-02- 22]. Dostupné z: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Sonar_Principle-cs.svg THYSSEN, Malene. Delfinekko.gif. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2005 [cit. 2012-02-22]. Dostupné z: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Delfinekko.gif RASCHKA, Achim. Praenatal.png. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2006 [cit. 2012-02-22]. Dostupné z: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Praenatal.png Ultrazvuk, infrazvuk


Stáhnout ppt "ŠkolaZákladní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace Vzdělávací oblastČlověk a příroda Vzdělávací oborFyzika 8 Tematický okruhZvukové jevy."

Podobné prezentace


Reklamy Google