Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Poezie z řeckého poiésis – tvorba

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Poezie z řeckého poiésis – tvorba"— Transkript prezentace:

1 Poezie z řeckého poiésis – tvorba
poezie je vedle prózy a dramatu základním druhem literatury autor toho druhu umění je označován za básníka vyznačuje se používáním těchto uměleckých prostředků: Rým: je zvuková shoda koncových hlásek na konci veršů nebo půlveršů rozlišuje rým a) sdružený – AABB Paci, paci, pacičky, táta koupí botičky a maminka pásek na myší ocásek. b) střídavý – ABAB Slušnost nese ovoce, nedochází k invektivě Nejlíp, když rým ve sloce vystřídá se spravedlivě.

2 Vyzkoušej si : http://www.rymy.cz/
c) obkročný - ABBA Padnul mi verš do očí, co si v zájmu uměleckém hraje s rýmem jako s děckem, a potom ho obkročí. d ) přerývaný (koncový) – ABCB Skákal pes přes oves přes zelenou louku, šel za ním myslivec pírko na klobouku. Vyzkoušej si :

3 - trochej (přízvučná, nepřízvučná) Velké, širé, rodné lány
Rytmus: je střídání nebo opakování přízvučných a nepřízvučných slabik – základní jednotkou je stopa - trochej (přízvučná, nepřízvučná) Velké, širé, rodné lány - daktyl (přízvučná, nepřízvučná, nepřízvučná) Koho bych miloval širém tom na světě jamb (nepřízvučná, přízvučná) Jsi útlejší než hlas, ach, ještě víc jej ztlum daktylotrochej (kombinace daktylu a trocheje) Z oblohy bílý měsíček, starobný nebes tatíček

4 Symbolika: Symbol označuje obraz či vyobrazení, v němž určitá skupina lidí může nalézt skrytý smysl. Existují díla, která nesplňují některé, nebo dokonce i žádné tyto znaky, přesto jsou označována jako poezie – jedná se především o báseň v próze.

5 Básnické prostředky Metafora – nepřímé pojmenování na základě vnějších vlastností Metonymie – nepřímé pojmenování na základě vnitřních souvislostí (např. smazat tabuli) Personifikace – zosobnění (neživá věc dostává vlastnosti živých), (např. řeka zpívá) Oxymóron – spojení protikladných významů (např. „mrtvé milenky cit“ – Máj – K. H. Mácha) Ironie – použití opaku toho, co chceme vyjádřit Sarkasmus – zesílená ironie Hyperbola – nadsázka, zveličení (záměrné přehánění skutečnosti) Alegorie – utajení smyslu (jinotaj), hlubší a skrytý význam Symbol – má blízko k alegorii, konkrétní pojem vyjadřuje něco abstraktního


Stáhnout ppt "Poezie z řeckého poiésis – tvorba"

Podobné prezentace


Reklamy Google