Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Základní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Základní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace"— Transkript prezentace:

1 Základní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace
Vzdělávací oblast Člověk a příroda Vzdělávací obor Fyzika 8 Tematický okruh Zvukové jevy Téma Záznam a reprodukce zvuku Název VY_32_INOVACE_7_25_zaznam_a_reprodukce_zvuku Určení 8. ročník Autor Mgr. Tomáš Bobál Vytvořeno Únor 2012 Anotace Určeno pro výuku a domácí přípravu žáků. Prezentace chronologicky seznamuje žáky se záznamem a reprodukcí zvuku.

2 Záznam a reprodukce zvuku
První přístroj s názvem FONOGRAF na záznam a reprodukci zvuku navrhl roku 1877 americký vynálezce Thomas Alva Edison. (fonograf = zvukopsaní) Trychtýř k zesílení zvuku Povoskovaný váleček s drážkou tvaru šroubovice, ve které jsou různě hluboké vrypy K membráně je připevněný hrot, který se pohybuje v drážce VIDEO

3 Záznam a reprodukce zvuku
Na podobném principu jako fonograf funguje GRAMOFON, kde je zvuk zaznamenaný na gramofonové desce. Drážky na desce jsou ve tvaru spirály, mají různou hloubku, rozechvívají hrot VIDEO

4 Záznam a reprodukce zvuku
V přístrojích pro záznam, reprodukci a přenášení zvuku se užívá přeměny zvuku na elektrické napětí. Zvuk se na elektrické napětí převádí mikrofonem.

5 Záznam a reprodukce zvuku
Zesílený elektrický proud se mění na zvuk reproduktorem.

6 Záznam a reprodukce zvuku
V magnetofonech se zvuk zaznamenává na magnetický pásek. VIDEO

7 Záznam a reprodukce zvuku
V CD-přehrávacích, v přehrávacích MP3 i v počítačích se užívá digitálního záznamu a reprodukce zvuku. V digitálním záznamu je zvuk uložen ve formě 1 a 0.

8 Záznam a reprodukce zvuku
Použité zdroje: RAUNER, Karel, Josef PETŘÍK, Jitka PROŠKOVÁ a Miroslav RANDA. NAKLADATELSTVÍ FRAUS. Fyzika 8: učebnice pro základní školy a víceletá gymnázia. 1. Plzeň: Fraus, ISBN MICROSOFT CORPORATION. Obrázky a jiný obsah [online] [cit ]. Dostupné z: BRUDERHOFER, Norman. EdisonPhonograph.jpg. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2005 [cit ]. Dostupné z: Lp-drážky.jpg. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2006 [cit ]. Dostupné z: HARRISON, JJ. PAudioChallengerFrontRear.JPG. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2005 [cit ]. Dostupné z:


Stáhnout ppt "Základní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace"

Podobné prezentace


Reklamy Google