Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Psychologie v dopravě 9 Doc. Ing. Miloslav Řezáč, Ph.D. Katedra dopravního stavitelství, Fakulta stavební, VŠB-TU Ostrava.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Psychologie v dopravě 9 Doc. Ing. Miloslav Řezáč, Ph.D. Katedra dopravního stavitelství, Fakulta stavební, VŠB-TU Ostrava."— Transkript prezentace:

1 Psychologie v dopravě 9 Doc. Ing. Miloslav Řezáč, Ph.D. Katedra dopravního stavitelství, Fakulta stavební, VŠB-TU Ostrava

2 Cesty k psychické dokonalosti Psychiku zatěžují výkyvy – napětí a uvolnění. Neschopnost odreagovat se prohlubuje tenze. Např. poslech hudby, psychoterapie, zpověď, auto- sugesce (uvolnění, nácvik tíže částí těla), představivost, jóga aj.

3 Cesty k psychické dokonalosti Sport v autě (na odpočívadle) – páteř, další problematické partie. Cviky v autě na sedadle v leže, aerobní cviky, vytrvalostní sport. Cvičení pozornosti – schopnost soustředění pozornosti na vybrané podněty – např. sčítání řady čísel, škrtání znaků v řadě OOQOOOOQ… Schopnost reakce – pouštění předmětu mezi dlaně protějšku… Schopnost koncentrace – ve zkracujícím se čase ukázat dopravní situace a zhodnotit, rozhodnout a reagovat.

4 Cesty k psychické dokonalosti Psychodiagnostika na silnici Prevence je v rukou řidičů – znalosti, zkušenosti, prohlídka vozu, dodržování předpisů, potřeba včas rozpoznat řidiče s nevhodným dopravním chováním. K častým dopravně-poruchovým až patologickým fenoménům patří: 1.ne/verbální výhružky, blikání, troubení, mimika, gesta, 2.nezvykle rychlá jízda i v obci 3.nezvykle pomalá jízda 4.nesprávné předjíždění (myška) 5.nedodržování bezpečné vzdálenosti mezi vozidly, 6.záměrné omezování, blokování ostatních aj., 7.opakované předjíždění v koloně bez ohledu na situaci i ostatní, 8.jízda s cigaretou, mobilem, bez pásů aj., 9.jízda brzda-plyn, nezpomalení před křižovatkou, přechodem aj., 10.napadení jiného řidiče, úmyslné nabourání.

5 Cesty k psychické dokonalosti Desatero bezpečné jízdy: 1.buďte vlídní na ostatní účastníky provozu, nestyďte se to projevit, 2.chraňte slabší (děti, seniory) zpomalením, dáním přednosti, ve vhodný čas a na vhodném místě, 3.předvídejte, 4.nenechte se vyprovokovat, nebuďte samosoudci, jděte příkladem, 5.nespěchejte, časové zisky jsou rizikové a minimální, 6.jezděte přiměřenou rychlostí vzhledem k situaci, ale i psychice, 7.dodržujte dostatečný odstup, 8.nepředjíždějte, máte-li pochybnosti o reálnosti manévru, 9.respektujte „Přednost v jízdě“ a na komplikovaných křižovatkách předvídejte chyby ostatních, 10. nesedejte do auta unavení, nevyspalí, pod vlivem léků, alkoholu.

6 Cesty k psychické dokonalosti Jak se vnímám a jak mě vnímají ostatní Řidič, který zná sám sebe, uvědomuje si možnosti a meze svých schopností, dovedností, znalostí a zkušeností, ví, jak reaguje v kritických situacích a ve stresu, dokáže podle toho upravovat své dopravní chování tak, aby neselhal, ten pochopil odpovědnost za svoje činy a váží si života.

7


Stáhnout ppt "Psychologie v dopravě 9 Doc. Ing. Miloslav Řezáč, Ph.D. Katedra dopravního stavitelství, Fakulta stavební, VŠB-TU Ostrava."

Podobné prezentace


Reklamy Google