Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Psychologie v dopravě 7 Doc. Ing. Miloslav Řezáč, Ph.D. Katedra dopravního stavitelství, Fakulta stavební, VŠB-TU Ostrava.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Psychologie v dopravě 7 Doc. Ing. Miloslav Řezáč, Ph.D. Katedra dopravního stavitelství, Fakulta stavební, VŠB-TU Ostrava."— Transkript prezentace:

1 Psychologie v dopravě 7 Doc. Ing. Miloslav Řezáč, Ph.D. Katedra dopravního stavitelství, Fakulta stavební, VŠB-TU Ostrava

2 Řidič a jeho věkové zvláštnosti Vývoj dopravního charakteru, který v závislosti na podmínkách a situacích v dopravě reguluje dopravní chování se podílí veškeré výchovné působení od raného dětství. K přednostem mládí patří dobré smyslové funkce, tělesná zdatnost a značná psychická kapacita, což nemusí nutně znamenat motoristickou úspěšnost. Výzkumy dopravního chování mladých řidičů vypovídají o tzv. řidičské dědičnosti. Jsou méně zkušení – nevyježdění. Dopravní charakter vyzrává po cca 5 -6 letech, resp. najetí cca 70 000 km. Za skutečné dozrání se považuje harmonie vzájemných vztahů mezi výkonovou, a osobnostní, sociální a mravní stránkou (nekritičnost k sobě, unáhlenost, agresivita, nerespektování autority, neschopnost vyznat se ve složitostech makrosvěta a vlastního mikrosvěta.

3 Motoristé třetího věku Ve stáří přirozeně ubývá tělesná a duševní potence člověka. U řidičů nad 55 let klesá rychlost reakce, zužuje se zorné pole, zvyšuje se citlivost na oslnění, přibývají zdravotní problémy (zdravotní kontroly). Výrazně je tomu od 65 let. Zatímco u mladých je převážná příčina DN nepřiměřená rychlost a neopatrnost, u starších řidičů je to moment překvapení i u nízkých rychlostí. Ale počet DN u řidičů nad 60 let je asi o polovinu nižší ve srovnání s věkovou skupinou do 24 let. Starší kompenzují pomalejší reakce předvídavostí a sebekritickým hodnocením vlastních schopností (nejsou neobvyklí řidiči 80 a víceletí – nezávislost). Rozlišování mezi chronologickým, biologickým a mentálním věkem. V dalších letech bude starších řidičů v EU přibývat cca o 2 % ročně.

4 Řidič kontra chodec Chodci jsou cca 10x více ohroženi při DN než řidiči. Nejčastějšími účastníky jsou muži, pak ženy a nakonec děti. Místa – přechody, zastávky HD (přestupy!), školy, sportoviště, zaparkovaná auta. Účastníci provozu by měli být předvídaví a zohlednit nechráněné. Délka červené fáze na SZZ na přechodech by měla být do 40 s, (již po 20 s čekání nejede-li automobil cca třetina chodců přechází), délka zelené by měla odpovídat době přecházení seniorů (zrak, pohyblivost, rozhodování) a invalidů. Omezit DN může řidič: -snížením rychlosti při jízdě k přechodu (zastávce, škole aj.), -předvídavost při přecházení dětí, seniorů (i nerespektování pravidel), -vnímat snížené možnosti spatření chodce za noci, -netroubit. Chodec: -nevstupovat do dráhy auta těsně před autem, oční kontakt! -nemá přednost před tramvají, -barva oblečení, reflexní prvky.

5 Cestování se sociální psychologií Provoz tvořený dopravními prostředky, řízenými lidmi má výrazně sociální charakter i sociální dopad: pozitivní – přeprava i negativní – DN. Specifické dopravní společenství se řídí formálními i neformálními pravidly. Má-li být neformální chování v souladu se zásadami dopravní bezpečností, nesmí vybočovat ze sociálních norem (morálka, etika). Role (v sociální skupině) – tedy i řidiče je spojena s pozicí ve skupině. Musí být vybaven určitými znalostmi a dovednostmi, je ovlivněn svými charakterovými vlastnostmi. Autohry – na nechápavého, kavalíra, neurotika, feministku, milionáře, šetřílka aj. Neverbální komunikace – blikání, troubení, gesty, mimika. Zásady: Nenechat se vyprovokovat, neoplácet, nejlépe nereagovat.

6 Cestování se sociální psychologií Anonymita v autě podporuje bezohledné chování – deficit emoční inteligence. Emoční inteligence zahrnuje: sebeovládání, sebeuvědomění, motivaci, empatii, sociální dovednosti. Psychická nákaza – strhnutí další i za nevhodným příkladem (předjíždění stojící či jedoucí kolony automobilů, přecházení na červenou aj. Zdvořilost na silnici – zůstat nad věcí, uznat vlastní pochybení. Ve dvojici v autě – udržovat hovor, kaminon, milenci, manželé apod. Mazlíčci v autě – bezpečné místo v autě, přestávky, nenechávat samotné.

7


Stáhnout ppt "Psychologie v dopravě 7 Doc. Ing. Miloslav Řezáč, Ph.D. Katedra dopravního stavitelství, Fakulta stavební, VŠB-TU Ostrava."

Podobné prezentace


Reklamy Google