Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Základní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Základní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace"— Transkript prezentace:

1 Základní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace
Vzdělávací oblast Člověk a příroda Vzdělávací obor Fyzika 6 Tematický okruh Magnetismus Téma Magnetické pole Země, kompas Název VY_32_INOVACE_11_22_magneticke_pole_zeme Určení 6. ročník Autor Mgr. Tomáš Bobál Vytvořeno Březen 2013 Anotace Určeno pro výuku a domácí přípravu žáků. Žák se seznámí s magnetickým polem Země, pochopí funkci kompasu.

2 Magnetické pole Země, kompas
První použití magnetů (asi před 4600 lety) souviselo s potřebou orientace v ve stepích a pouštích. Teprve později bylo těchto magnetů, pro které se vžil název kompas použito při mořeplavbě (11. století). Kompas fungoval velmi přesně, nevědělo se však proč. Někteří se domnívali, že vždy ukazuje k polárce, jiní si přestavovali na severu magnetickou horu. Vše objasnil na konci 13. století francouzský učenec a voják Peregrinus – na základě svých pokusů dospěl k závěru, že naše Země je velkým magnetem.

3 Magnetické pole Země, kompas
Pomocí magnetu určeme severojižní směr. Do misky, kterou položíme na klidnou vodní hladinu umístíme magnet. Ten po ustálení zaujme severojižní směr. Názvy pólů magnetu mají původ podle směrů, kterými ukazují. Jak je ale možné, že severní pól magnetu ukazuje na sever? Magnet, který se může volně otáčet kolem svislé osy zaujme severojižní směr. Jeho severní pól ukazuje na sever.

4 Magnetické pole Země, kompas
Magnetické pole Země je podobné magnetickému poli tyčového magnetu. Severní zeměpisný pól Jižní magnetický pól Jižní magnetický pól leží na severu v polární oblasti, není ale totožný se zemským severním pólem.

5 Magnetické pole Země, kompas
Kompas je magnetka opatřená úhloměrnou stupnicí Příčinou toho, že střelka (magnetka) ukazuje na sever je zemské magnetické pole.

6 Magnetické pole Země, kompas
Magnetické pole Země nás chrání před nebezpečnými částicemi ze Slunce.

7 Magnetické pole Země, kompas
Otázky a úkoly Kam míří severní pól magnetu, který se může otáčet kolem svislé osy. Proč nesmí být v blízkosti kompasu žádný magnet? Na internetu zjisti co je magnetická deklinace. Na sever. Střelka kompasu by reagovala na magnetické pole magnetu. Deklinace je úhlový rozdíl mezi směry zeměpisného a magnetického severního pólu Země.

8 Magnetické pole Země, kompas
Použité zdroje: RAUNER, Karel. Fyzika 6: učebnice pro základní školy a víceletá gymnázia. 1. vyd. Plzeň: Fraus, 2004, 120 s. ISBN MICROSOFT CORPORATION. Obrázky a jiný obsah [online] [cit ]. Dostupné z: SHYAMAL. Compass_align.jpg. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2012 [cit ]. Dostupné z: Earth%27s_magnetic_field,_schematic.svg. In: <i>Wikipedia: the free encyclopedia</i> [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2012 [cit ]. Dostupné z: Magnetosphere_rendition.jpg. In: <i>Wikipedia: the free encyclopedia</i> [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2005 [cit ]. Dostupné z:


Stáhnout ppt "Základní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace"

Podobné prezentace


Reklamy Google