Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/34.0386 „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/34.0386 „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola."— Transkript prezentace:

1 Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/34.0386 „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola hospodářská a lesnická, Frýdlant Bělíkova 1387, příspěvková organizace Šablona:III/2 Sada:VY_32_INOVACE_MH.1.08 Vytvořeno:02.10.2012 Ověřeno: 04.10.2012Třída:EK1

2 Měření tlaku vzduchu Vzdělávací oblast:Enviromentální vzdělávání Předmět:Meteorologie a hydrologie Ročník:1. Autor:Radomíra Hradilová Časový rozsah:1 vyučovací hodina Pomůcky:dataprojektor, notebook s připojením na internet Klíčová slova:tlak vzduchu, atmosférický tlak, Torriceliho pokus Anotace: Materiál je určen pro výuku předmětu meteorologie. Poskytuje informace o struktuře atmosféry a obsahuje interaktivní prvky k aktivizaci žáků a procvičení učiva.

3 Doplňte chybějící výrazy do vět Tlak vzduchu 1.je ………………, která působí kolmo na libovolně ……………… plochu jednotkové velikosti 2.je vyvolán ……………… vzduchového ……………… 3.dosahuje ……………… hodnot při hladině moře 4.pro vzájemné porovnávání se používá tlak přepočtený na ……………… ……………… 5.tzv. normální atmosférický tlak má hodnotu ……………… 6.jednotou tlaku vzduchu je ………………

4 Doplňte chybějící výrazy do vět Tlak vzduchu 1.je síla, která působí kolmo na libovolně orientovanou plochu jednotkové velikosti 2.je vyvolán tíhou vzduchového sloupce 3.dosahuje nejvyšších hodnot při hladině moře 4.pro vzájemné porovnávání se používá tlak přepočtený na hladinu moře 5.tzv. normální atmosférický tlak má hodnotu 1013,25 6.jednotkou tlaku vzduchu je hektopascal

5 Atmosférický tlak (tlak vzduchu) Atmosférický tlak (a především jeho změny a rychlost těchto změn) jsou důležité pro předpověď počasí. Např. zvýšení atmosférického tlaku obvykle znamená příchod slunečného počasí s malou oblačností, zatímco pokles tlaku ohlašuje příchod oblačnosti a deštivého počasí.

6 Torriceliho pokus Měření atmosférického tlaku má velký význam v meteorologii. První zdařilý experiment - italský fyzik Evangelista Torriceli v roce 1643.

7 Torriceliho pokus Popište a pokuste se vysvětlit pokus na obrázku. Nápověda: Černé plochy znázorňují rtuť. Černé šipky znázorňují atmosférický tlak (p). Čím větší tlak vzduchu, tím ……

8 Torriceliho pokus Tíha vzduchového sloupce v místě měření vytlačí rtuťový sloupec do barometrické trubice. Výška rtuťového sloupce závisí na velikosti atmosférického tlaku.

9 Měření tlaku vzduchu) Na principu tohoto pokusu fungují dnešní rtuťové tlakoměry. rtuťové tlakoměry Torr (též milimetr rtuťového sloupce, značený mm Hg) je stará jednotka tlaku nazvaná podle italského přírodovědce J. E. Torricelliho (1608– 1647). V roce 1980 byla zrušena. Tlak 1 torr je roven hydrostatickému tlaku vyvolanému 1mm sloupcem rtuti.

10 Použité zdroje Pokud není uvedeno jinak, jsou použité objekty vlastní originální tvorbou autora. Materiál je určen pro bezplatné používání pro potřeby výuky a vzdělávání na všech typech škol a školských zařízení. Jakékoliv další využití podléhá autorskému zákonu. Veškerá vlastní díla autora (fotografie, videa) lze bezplatně dále používat i šířit při uvedení autorova jména.


Stáhnout ppt "Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/34.0386 „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola."

Podobné prezentace


Reklamy Google