Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/34.0386 „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/34.0386 „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola."— Transkript prezentace:

1 Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/34.0386 „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola hospodářská a lesnická, Frýdlant Bělíkova 1387, příspěvková organizace Šablona:III/2 Sada:VY_32_INOVACE_MH.1.10 Vytvořeno:13.10.2012 Ověřeno: 15.10.2012Třída:EK1

2 Tlakové útvary Vzdělávací oblast:Enviromentální vzdělávání Předmět:Meteorologie a hydrologie Ročník:1. Autor:Radomíra Hradilová Časový rozsah:1 vyučovací hodina Pomůcky:dataprojektor, notebook s připojením na internet Klíčová slova:tlaková výše, tlaková níže, izobara, synoptická mapa Anotace: Materiál je určen pro výuku předmětu meteorologie. Poskytuje informace o tlakových útvarech v atmosféře a obsahuje interaktivní prvky k aktivizaci žáků a procvičení učiva.

3 Opakování a aplikace znalostí z minulé hodiny Pracujte ve dvojicích. Vytvořte definice těchto pojmů: Izobara je ……………………………………...…………… Tlaková výše je ……………….………………………….. Tlaková níže je ……………………………………………..

4 Izobara Izobara je čára, která spojuje na synoptické mapě místa o stejném atmosférickém tlaku.synoptické mapě

5 Tlakové útvary - cyklóna Cyklóna neboli tlaková níže je oblast se sníženým tlakem vzduchu, přičemž tlak vzduchu v jejím okolí je vyšší než tlak uvnitř oblasti Na synoptických mapách musí mít alespoň jednu uzavřenou izobaru.izobaru

6 Tlakové útvary - cyklóna proudění vzduchu v cyklóně je dostředivé po spirále cirkulace vzduchu v cyklóně probíhá vlivem rotace Země – na severní polokouli vždy proti směru pohybu hodinových ručiček Cyklóna nad Islandem Cyklóna nad USA – na jižní polokouli vždy po směru pohybu hodinových ručiček. Cyklóna nad Austrálií

7 Tlakové útvary - anticyklóna Anticyklóna neboli tlaková výše je v oblast vyššího tlaku vzduchu v atmosféře, charakterizovaná na synoptické mapě alespoň jednou uzavřenou izobarou. Tento „nahromaděný“ vzduch svou vahou klesá dolů a dole se rozbíhá do všech stran. Vlivem Coriolisovy síly se vzduch proudící z anticyklóny stáčíCoriolisovy sílystáčí – na severní polokouli ve směru hodinových ručiček; – na jižní polokouli proti směru hodinových ručiček.

8 Tlakové útvary - anticyklóna Pro středoevropské podnebí platí, že: – v letním období je v oblasti anticyklóny zpravidla minimální až nulová oblačnost, žádné srážky a nanejvýš slabý vítr (toto bývá někdy charakterizováno termínem anticyklonální počasí). – v zimním období může být situace dvojí: jasné a mrazivé počasí beze srážek inverzní oblačnost v nižších výškách, někdy doprovázená srážkami. inverzní

9 Další tlakové útvary Brázda nízkého tlaku vzduchu – protáhlá oblast nižšího tlaku vzduchu mezi dvěma tlakovými výšemi. Hřeben vysokého tlaku vzduchu – protáhlá oblast vyššího tlaku vzduchu mezi dvěma tlakovými nížemi.

10 Tlakové útvary Úkol: najděte na internetu synoptickou mapu, zkopírujte ji do programu malování a vyznačte na ní různými barvami: Cyklónu Anticyklónu Hřeben vysokého tlaku Brázdu nízkého tlaku Popř. výběžek vysokého tlaku Obrázek uložte a pošlete mailem na adresu vyučujícího.

11 Použité zdroje Pokud není uvedeno jinak, jsou použité objekty vlastní originální tvorbou autora. Materiál je určen pro bezplatné používání pro potřeby výuky a vzdělávání na všech typech škol a školských zařízení. Jakékoliv další využití podléhá autorskému zákonu. Veškerá vlastní díla autora (fotografie, videa) lze bezplatně dále používat i šířit při uvedení autorova jména.


Stáhnout ppt "Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/34.0386 „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola."

Podobné prezentace


Reklamy Google