Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Mikroekonomie I Peníze a poptávka po peněžních zůstatcích Ing. Vojtěch JindraIng. Vojtěch Jindra Katedra ekonomie (KE)Katedra ekonomie (KE)

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Mikroekonomie I Peníze a poptávka po peněžních zůstatcích Ing. Vojtěch JindraIng. Vojtěch Jindra Katedra ekonomie (KE)Katedra ekonomie (KE)"— Transkript prezentace:

1 Mikroekonomie I Peníze a poptávka po peněžních zůstatcích Ing. Vojtěch JindraIng. Vojtěch Jindra Katedra ekonomie (KE)Katedra ekonomie (KE)

2 Proč vznikly peníze

3 Naturální směna vyvolává příliš vysoké transakční náklady (náklady směny). Naturální směna se stává brzdou specializace a dělby práce.

4 Naturální směna byla nahrazena peněžní směnou. Peníze směnu neusnadňují, ony ji umožňují. Peníze můžeme považovat za jeden z největších objevů lidstva.

5 Peníze – prostředek směny

6 Potíž s naturální směnou je v tom, že vyžaduje oboustrannou shodu potřeb. Peněžní směna nevyžaduje oboustrannou shodu potřeb, protože peníze fungují jako prostředek směny.

7 Podstata peněz : každý je přijímá, protože ví, že je každý přijímá

8 Prvními rozšířenými penězi se se staly drahé kovy – stříbro a zlato. Nejdůležitější vlastností byla jejich dlouhodobá vzácnost.

9 Rozvoj bankovnictví znamenal postupné nahrazování drahých kovů mincemi a papírovými penězi. Nezáleží na tom, z čeho jsou peníze „dělány“, nýbrž na tom, zda lidé věří, že budou ve směně přijímány.

10 Bankovky centrální banky stát povýšil na zákonné platidlo. Důvěra v tyto bankovky už není založena na zlatě. Je založena na důvěře v zákon a ve státní moc.

11 Peněžní zůstatky – likvidní aktivum

12 Prodej a koupě se rozpadá na dva různé směnné akty. Tyto dva směnné akty obvykle nejsou časově shodné.

13 Peněžní zůstatky jsou oběživo (mince a bankovky), které máme ve svých peněženkách a na bankovních účtech. Peněžní zůstatky jsou jedním z aktiv.

14 Likvidní aktivum je takové aktivum, které lze rychle rychle a bez velkých nákladů nebo ztrát přeměnit v prostředek směny – v peníze. Likvidita je snadnost přeměny aktiva v prostředek směny.

15 Míra výnosu aktiva závisí také na míře jeho likvidity. Čím je aktivum likvidnější, tím je jeho míra výnosu nižší.

16 Úzce definované peníze zahrnují oběživo a vklady na běžných účtech. Široce definované peníze zahrnují navíc také termínovaná vklady. Součet všech peněžních zůstatků v ekonomice nazýváme peněžním agregátem.

17 Transakční a opatrnostní zůstatky

18 průměrný stav zůstatků dny v měsíci výše zůstatků (tis. Kč) 16 10,7 8 5,3 Transakční zůstatky 110152030

19 Důvodem pro držbu peněžních zůstatků je transakční motiv. Transakční zůstatky slouží na zabezpečování běžných transakcí. Druhým důvodem držby peněžních zůstatků je opatrnostní motiv.

20 Peněžní zůstatky a úroková míra

21 Při vyšší úrokové míře chtějí domácnosti a firmy držet méně peněžních zůstatků a dávají přednost méně likvidním aktivům. Funkce poptávky po peněžních zůstatcích udává závislost poptávaných peněžních zůstatků na úrokové míře.

22 r (%) Poptávka po reálných peněžních zůstatcích D D 0 r0r0 r1r1 (M/P) 0 (M/P) 1 M/P (mld. Kč)


Stáhnout ppt "Mikroekonomie I Peníze a poptávka po peněžních zůstatcích Ing. Vojtěch JindraIng. Vojtěch Jindra Katedra ekonomie (KE)Katedra ekonomie (KE)"

Podobné prezentace


Reklamy Google