Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

MANAGEMENT - VŽ1 M A N A G E M E N T 1. cvičení. MANAGEMENT - VŽ2 ROLE MANAŽERŮ.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "MANAGEMENT - VŽ1 M A N A G E M E N T 1. cvičení. MANAGEMENT - VŽ2 ROLE MANAŽERŮ."— Transkript prezentace:

1 MANAGEMENT - VŽ1 M A N A G E M E N T 1. cvičení

2 MANAGEMENT - VŽ2 ROLE MANAŽERŮ

3 MANAGEMENT - VŽ3 Role manažerů Pro práci manažera jsou potřebné specifické vlastnosti a schopnosti, které odlišují manažera od jiných profesí. Projevuje se to i v nárocích na pozitivní myšlení, které vidí nové možnosti v každé příležitosti a neustále aktivuje všechny účastníky procesu řízení.

4 MANAGEMENT - VŽ4 Role manažerů Manažer nevystačí jen s odbornou specializací. Prvotřídní odborník na určitou práci se nemusí stát vynikajícím manažerem, protože nesplňuje požadavek komplexního pohledu a specifických vlastností, získaných jednak vrozeně, jednak zvláštním výcvikem.

5 MANAGEMENT - VŽ5 Role manažerů V souboru lze všeobecné předpoklady pro manažery na všech stupních řízení vyjádřit dovednostmi : odbornými (např. znalost zásad managementu, rozhodovací schopnost, celková odpovědnost, schopnost anticipace, koordinační předpoklady, rychlost a pružnost v jednání apod.); sociálními (např. vnímání atmosféry a porozumění, komunikace, reakce na problémy spolupracovníků a zvládání konfliktů, princip spravedlnosti, motivování a účelná participace pracovníků při řešení úkolu, manažerská etika); koncepčními (např. tvořivé myšlení, souhrnné hodnocení výsledků analýz a vyvození závěrů, řízení v souvislostech, předvídání, formulace vize, mise (poslání) a cílů).

6 MANAGEMENT - VŽ6 Role manažerů 1. Základní role Role reprezentační : Jedná jako legální a symbolický představitel a plní sociální, ceremoniální a zákonné povinnosti. Role vedení : Motivuje, vychovává a vede podřízené. Role styčná : Udržuje síť kontaktů a informačních zdrojů s významnými představiteli relevantního okolí. Role monitorovací : Vyhledává a získává informace potřebné pro porozumění organizaci a jejímu okolí. Role informátora : Předává informace týmu vrcholových manažerů a jiným významným pracovníkům podniku. Role mluvčího : Předává informace klíčovým skupinám a lidem v relevantním okolí.

7 MANAGEMENT - VŽ7 Role manažerů 1. Základní role Role podnikatelská : Komplexně hodnotí podnik a jeho okolí a projekty zdokonalení výrobků, procesů a struktur. Role zvládání problémů : Iniciuje a řídí nápravné akce v době nesnází nebo krizí. Role rozvrhování zdrojů : Přiděluje zdroje společnosti rozhodnutím nebo schválením. Role prostředníka : (vyjednavače) Zastupuje podnik při jednáních o významných dohodách.

8 MANAGEMENT - VŽ8 Proces strategického managementu Vrcholový manažer musí z pozice své legitimní moci iniciovat a řídit proces strategického managementu.

9 MANAGEMENT - VŽ9 Specifikuje poslání podniku, vymezuje jeho cíle a formuluje vhodné strategie a politiky v dlouhodobém výhledu. Proces strategického managementu


Stáhnout ppt "MANAGEMENT - VŽ1 M A N A G E M E N T 1. cvičení. MANAGEMENT - VŽ2 ROLE MANAŽERŮ."

Podobné prezentace


Reklamy Google