Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

1 Týmová práce TYMP 2/ C3 Manažer a leader. Klíčové kompetence. Pavla Kotyzová UNIVERZITA TOMÁŠE BATI VE ZLÍNĚ, FAKULTA MULTIMEDIÁLNÍCH KOMUNIKACÍ, ÚSTAV.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "1 Týmová práce TYMP 2/ C3 Manažer a leader. Klíčové kompetence. Pavla Kotyzová UNIVERZITA TOMÁŠE BATI VE ZLÍNĚ, FAKULTA MULTIMEDIÁLNÍCH KOMUNIKACÍ, ÚSTAV."— Transkript prezentace:

1 1 Týmová práce TYMP 2/ C3 Manažer a leader. Klíčové kompetence. Pavla Kotyzová UNIVERZITA TOMÁŠE BATI VE ZLÍNĚ, FAKULTA MULTIMEDIÁLNÍCH KOMUNIKACÍ, ÚSTAV MARKETINGOVÝCH KOMUNIKACÍ 2010

2 2 PhDr. Pavla Kotyzová, kotyzova@fmk.utb.cz Co je management Týmová práce TYMP 2/ C3 Management je zajišťování určitých činností Plánování Organizování Řízení procesů Výběr a výcvik pracovníků Kontrolování a hodnocení Cíl: řídit a zefektivnit procesy.

3 3 PhDr. Pavla Kotyzová, kotyzova@fmk.utb.cz Co je leadership - vedení lidí Týmová práce TYMP 2/ C3 Vedení je určování cíle, schopnost motivování, hodnocení, delegování, ovládání koučování, umění vedení porad a podpory týmové práce. Především je to znalost sebe sama a druhých.

4 4 PhDr. Pavla Kotyzová, kotyzova@fmk.utb.cz Jaký je rozdíl mezi manažerem a leaderem? Týmová práce TYMP 2/ C3 Cvičení: Nakreslete, vytvořte koláž, popište: Znalosti Dovednosti Vlastnosti každého z nich.

5 5 PhDr. Pavla Kotyzová, kotyzova@fmk.utb.cz Klíčové kompetence manažera a leadera Týmová práce TYMP 2/ C3 Komunikace a spolupráce (40,2%) Samostatnost a výkonnost (26,9%) Řešení problémů a tvořivost (18,6%) Odpovědnost, spolehlivost, myšlení a učení (9,9%) Zdůvodňování a hodnocení (6,9%) Klíčové kompetence požadované v inzerátech na pracovní místa (1. 3. 1997, Švýcarsko, denní tisk, 3420 inzerátů) Blíže: Belz, H,, Siegrist, M.: Klíčové kompetence a jejich rozvíjení, Praha, Portál 2001,375 stran. Klíčové kompetence přesahují hranice odbornosti.

6 6 PhDr. Pavla Kotyzová, kotyzova@fmk.utb.cz Struktura klíčových kompetencí Týmová práce TYMP 2/ C3 SOCIÁLNÍ KOMPETENCE KOMPETENCE VE VZTAHU K VLASTNÍ OSOBĚ KOMPETENCE V OBLASTI METOD Získávání klíčových kompetencí je celoživotní, individuální proces, který slouží k rozvoji osobnosti.

7 7 PhDr. Pavla Kotyzová, kotyzova@fmk.utb.cz Sociální kompetence Týmová práce TYMP 2/ C3 1.Schopnost týmové práce 2.Kooperativnost 3.Schopnost čelit konfliktním situacím 4.Komunikativnost Co to znamená?

8 8 PhDr. Pavla Kotyzová, kotyzova@fmk.utb.cz Kompetence ve vztahu k vlastní osobě Týmová práce TYMP 2/ C3 1.Kompetentní zacházení se sebou samým 2.Být svým vlastním manažerem 3.Schopnost reflexe vůči sobě 4.Vědomé rozvíjení vlastních hodnot a lidského obrazu 5.Schopnost posuzovat sám sebe a dál se rozvíjet Co to znamená?

9 9 PhDr. Pavla Kotyzová, kotyzova@fmk.utb.cz Kompetence v oblasti metod Týmová práce TYMP 2/ C3 1. Plánovat a organizovat 2. Se zaměřením na cíl uplatňovat odborné znalosti 3.Vypracovávat tvořivé řešení 4.Strukturovat a klasifikovat nové informace 5.Dávat věci do kontextu, poznávat souvislosti 6.Kriticky přezkoumávat v zájmu dosažení inovací 7.Zvažovat šance a rizika Co to znamená?

10 10 PhDr. Pavla Kotyzová, kotyzova@fmk.utb.cz Přehled základních kompetencí Týmová práce TYMP 2/ C3 1.Komunikace 2.Kooperace 3.Řešení problémů 4.Kreativita 5.Samostatnost 6.Výkonnost 7.Zodpovědnost 8.Schopnost přemýšlet 9.Schopnost učit se 10.Schopnost zdůvodňovat 11.Schopnost hodnotit

11 11 PhDr. Pavla Kotyzová, kotyzova@fmk.utb.cz Otestujte vaše základní kompetence Týmová práce TYMP 2/ C3 1.Komunikace 2.Kooperace 3.Řešení problémů 4.Kreativita 5.Samostatnost 6.Výkonnost 7.Zodpovědnost 8.Schopnost přemýšlet 9.Schopnost učit se 10.Schopnost zdůvodňovat 11.Schopnost hodnotit


Stáhnout ppt "1 Týmová práce TYMP 2/ C3 Manažer a leader. Klíčové kompetence. Pavla Kotyzová UNIVERZITA TOMÁŠE BATI VE ZLÍNĚ, FAKULTA MULTIMEDIÁLNÍCH KOMUNIKACÍ, ÚSTAV."

Podobné prezentace


Reklamy Google