Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Mgr. Dana Hrnčířová, Ph.D. Ústav výživy, 3. LF UK

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Mgr. Dana Hrnčířová, Ph.D. Ústav výživy, 3. LF UK"— Transkript prezentace:

1 Mgr. Dana Hrnčířová, Ph.D. Ústav výživy, 3. LF UK
PITNÝ REŽIM, NÁPOJE Mgr. Dana Hrnčířová, Ph.D. Ústav výživy, 3. LF UK

2 Úloha vody v lidském těle
Tekuté medium, ve kterém jsou rozpuštěny živiny, plyny a enzymy. Vytváří prostředí, v němž probíhají životní děje Umožňuje transport významných látek po celém těle Regulace tělesné teploty Udržování homeostázy vnitřního prostředí. Chrání okolí kloubů Udržuje strukturu tkání Umožňuje trávení (součást slin, žaludečních a střevních šťáv) Zajišťuje správnou funkci tělesných orgánů a látkovou výměnu. Vylučování škodlivých látek a zplodin z organismu

3 Množství vody v lidském těle
Závisí na věku, pohlaví, množství tuku v organismu Podíl se snižuje s věkem novorozenci 75% střední věk ženy 55% muži 65% Svaly 75 % Tuková tkáň 10 %

4 Rozložení vody v lidském těle
25 % 2 % 8 % 65% 35% Extracelulární tekutina

5 Ztráty tekutin Cesta vylučování Ztráta (ml/den) Ledviny (moč)
1200 – 1500 GIT (stolice) 100 – 200 Plíce (dýchání) 400 Kůže (pot) 500 – 600

6 Potřeba tekutin příjem tekutin = výdej tekutin (DGE, 2000)
denní příjem vody (ml) Skupina nápoje strava oxidač. voda celkově 15-18 let 1530 920 350 2800 19-24 let 1470 890 340 2700 25-50 let 1410 860 330 2600 51-64 let 1230 740 280 2250 ≥ 65 let 1310 680 260 Těhotné Kojící 1710 1000 390 3100

7 Zdroje tekutin Nápoje Potraviny (cca 20 %)
Metabolizace živin (oxidační voda) 100 g tuků – 107 ml 100 g bílkovin – 41 ml 100 g sacharidů – 55 ml

8 Rizika nedostatku tekutin
nedostatečnost nebo selhání ledvin z prerenální příčiny porucha perfúze mozku – CMP porucha perfúze splanchnických orgánů gastrointestinální- chronická zácpa, neprůchodnost střevní zmenšení objemu a zvýšení koncentrace moči – infekce močových cest, lithiáza zvýšená viskozita krve – žilní/ arteriální trombózy staří lidé – zhoršená motilita (zhoršení artrózy a osteoporózy)

9 Příznaky dehydratace Snížený turgor Oschlé sliznice, rty, jazyk
Bolesti hlavy Ortostatická hypotenze Oligo/anurie Tmavě žlutá moč Sklon k zácpě Pálení žáhy Zmatenost Selhání krevního oběhu, šokový stav

10 Žízeň není časnou známkou potřeby vody!
Žízeň: až při 1-2 % dehydrataci (= ztráta tekutin 1-2 % tělesné hmotnosti) Riziko dehydratace: Staří lidé Malé děti Pocit žízně: ↓ ve stáří ↑ při cukrovce

11 Množství vody v potravinách
Potraviny % vody Ovoce a zelenina Nízkotučné mléko 90 Sýr 60 % t.v s. 45 Maso a masné výrobky cca 50 Mlýnské a pekárenské výrobky Ořechy 6

12 Voda ke každodenní konzumaci
Nejzdravější nápoj – pitná voda z z vodovodu, studny Balené kojenecké vody Pramenité vody Slabě mineralizované přírodní vody bez oxidu uhličitého lze konzumovat bez omezení dle potřeb organizmu

13 Balené vody (I) Balená kojenecká voda Balená pramenitá voda
z kvalitní vody z chráněného podzemního zdroje zdroj vhodný pro přípravu kojenecké stravy celkový obsah minerálních látek max. 500 mg/l. je zakázána jakákoli úprava měnící její složení Balená pramenitá voda z kvalitní vody z chráněného podzemního zdroje, Zdroj vhodný k trvalému přímému požívání dětmi i dospělými celkový obsah minerálních látek max mg/l (jako pitná voda) lze upravovat jen vyjmenovanými fyzikálními způsoby. nelze přidávat žádné látky s výjimkou oxidu uhličitého

14 Balené vody (II) Balená přírodní minerální voda Balená pitná voda
z chráněného podzemního zdroje lze upravovat pouze uvedenými fyzikálními způsoby lze do ní přidávat pouze oxid uhličitý ne každou lze pít bez omezení (obsah miner. l.!) Balená pitná voda splňuje požadavky na pitnou vodu z jakéhokoli vodárenského zdroje lze upravovat ji stejně jako vodu z vodovodu požadavky na jakost shodné s požadavky na "vodovodní" vodu lze uměle doplňovat minerálními látkami na trhu pod různými názvy (např. "Perlivá voda" nebo "Stolní voda")

15 Mineralizované vody Voda Obsah rozpuštěných látek
Velmi slabě mineralizovaná do 50 mg/l Slabě mineralizovaná mg/l Středně mineralizovaná mg/l Silně mineralizovaná mg/l Velmi silně mineralizovaná vyšší než 5000 mg/l

16 Optimální hodnoty minerálních látek ve vodě při dlouhodobém příjmu
Ukazatel Optimální obsah RL - rozpuštěné látky 150 až 400 mg/l Ca++ (vápník) 40 až 70 (minimálně 30) mg/l Mg++ (hořčík) 20 až 30 (minimálně 10) mg/l Na+ (sodík) 5 až 25 mg/l K+ (draslík) 1 až 5 mg/l Cl– (chloridy) méně než 50 mg/l SO4– (sírany) HCO3– (hydrogenuhličitany) 100 až 300 mg/l F– (fluoridy) 0,1 až 0,3 mg/l NO3– (dusičnany) méně než 10 mg/l Národní referenční centrum pro pitnou vodu SZÚ

17 Další vhodné nápoje vodou ředěné ovocné a zeleninové šťávy
neslazené a ne moc silné čaje nápoje z praženého obilí Bylinné čaje – slabé, střídat druhy (léčivé účinky) Silné pravé čaje Diuretikum (kofein) Třísloviny - ↓ vstřebávání železa Polyfenoly – positivní vliv na zdraví

18 Nevhodné nápoje Riziko vzniku zubního kazu a nadváhy
Soft drinks Kolové nápoje Ochucené/ slazené minerální vody Energetické nápoje Ovocné nektary Obsah cukru Prázdné kalorie Kyselina fosforečná Oxid uhličitý Organické kyseliny (ochucovadla) Riziko vzniku zubního kazu a nadváhy Vliv na kostní metabolismus Poškození zubní skloviny

19

20 Účinky vody s vyšším obsahem CO2
Dutina ústní Silnější prokrvení sliznice, pocit brnění Snižuje citlivost chuťových receptorů Žaludek Překrvení, zvyšování sekrece žaludeční šťávy, Podráždění žaludeční motility Dýchací a oběhový systém Vzestup dechové frekvence Zvýšená vzrušivost CNS („uhličité opojení“), TK a TF Ledviny Diuretický účinek Krev posun acidobazické rovnováhy

21 Káva a kofein Diuretický účinek
Stimulační účinek (vč. ↑ BMR, termogeneze) stimuluje vylučování HCl v žaludku (urychluje trávení), > 5 šálků kávy denně - excitační účinek, nespavost, úzkostné stavy, srdeční arytmie a žaludeční obtíže mg kofeinu v 1 šálku s kávou vždy 1 sklenice vody (nad 300 mg kofeinu/den?)

22 Ovocné a zeleninové nápoje
Podíl ovocné / zeleninové složky: 100% ovocná nebo zeleninová šťáva: 100 % Nektar: % Ovocný / zeleninový nápoj: méně než 25 % Přírodní ovocné a zeleninové šťávy: bez aditiv a přidaného cukru, Ředěné ovocné a zeleninové šťávy: ředěné pitnou vodou, obvykle přislazované a chemicky konzervované

23 Energy drinks povzbuzující nealkoholické nápoje
směs stimulujících látek, sacharidů, vitaminů a minerálií zvyšují výkonnost, podporují bdělost, zlepšují koncentraci… hl. účinná látka – kofein další: taurin, glukuronolakton, inositol, L-karnitin 1 plechovka (250 ml) – cca 80 mg kofeinu Povinnost výrobců uvádět obsah kofeinu vyšší než 150 mg/l NPM 320 mg/l

24 Kombinace energy drinks + alkohol
Kofein – opožděný nástup účinku alkoholu ↓ prodloužení doby konzumace alkoholu kofein snižuje subjektivní pocit opilosti, aniž by snižoval skutečné hodnoty alkoholu v krvi vyšší spotřeba alkoholu rizikové chování a fyzicky nebezpečné činnosti Studie, 2011, studenti 4. roč.: konzumace energy drinks zvyšovala spotřebu alkoholu

25 Negativní účinky alkoholu
zánět jater, jaterní cirhóza ↑ riziko nádorů (prso, jícen, tl. střevo, játra) těhotenství – potraty, VVV, fetální alkoholový sy žaludeční vředy chronická pankreatitida 1 g alkoholu = 30 kJ Alkoholické nápoje – vysoký obsah cukrů Baileys – 2480 kJ/100 ml Becherovka, griotka – 1200 kJ/100 ml

26 Smart drinks Smart drinks neurotransmitery (acytylcholin, GABA)
mozkové nutrienty (fenylalanin) rostl. extrakty (ženšen, guarana, …) Vitamíny Povzbuzující účinky Zlepšení výkonu, koncentrace Obliba v 80. letech

27 Fluoridace pitné vody Dříve celoplošná (od r. 1958) Zdroje fluoru:
Fluoridové tablety (fluoridová prevence) - doporučení lékaře Minerální vody s fluorem (Mattoni, Hanácká) Zubní pasty s fluorem Fluoridové gely, roztoky (aplikuje zubní lékař)

28 Doporučená literatura
KOŽÍŠEK F. : Pitný režim. SZU 2005 KOŽÍŠEK F. : Jak se vyznat v balených vodách. SZU 2008 KOŽÍŠEK F. : Účinky vody s oxidem uhličitým na lidské zdraví. In: Sborník ze semináře, Česká vědeckotechnická vodohospodářská společnost 2003 VÝŽIVOVÉ DOPORUČENÉ DÁVKY - Referenční hodnoty pro příjem živin, Společnost pro výživu, 2011


Stáhnout ppt "Mgr. Dana Hrnčířová, Ph.D. Ústav výživy, 3. LF UK"

Podobné prezentace


Reklamy Google