Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

PITNÝ REŽIM, NÁPOJE Mgr. Dana Hrnčířová, Ph.D. Ústav výživy, 3. LF UK.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "PITNÝ REŽIM, NÁPOJE Mgr. Dana Hrnčířová, Ph.D. Ústav výživy, 3. LF UK."— Transkript prezentace:

1 PITNÝ REŽIM, NÁPOJE Mgr. Dana Hrnčířová, Ph.D. Ústav výživy, 3. LF UK

2 Úloha vody v lidském těle  Tekuté medium, ve kterém jsou rozpuštěny živiny, plyny a enzymy.  Vytváří prostředí, v němž probíhají životní děje  Umožňuje transport významných látek po celém těle  Regulace tělesné teploty  Udržování homeostázy vnitřního prostředí.  Chrání okolí kloubů  Udržuje strukturu tkání  Umožňuje trávení (součást slin, žaludečních a střevních šťáv)  Zajišťuje správnou funkci tělesných orgánů a látkovou výměnu.  Vylučování škodlivých látek a zplodin z organismu …

3 Množství vody v lidském těle  Závisí na věku, pohlaví, množství tuku v organismu  Podíl se snižuje s věkem  novorozenci 75%  střední věk ženy 55% muži 65%  Svaly 75 %  Tuková tkáň 10 %

4 Rozložení vody v lidském těle 65% 35% Extracelulární tekutina 8 % 2 % 25 %

5 Ztráty tekutin Cesta vylučováníZtráta (ml/den) Ledviny (moč)1200 – 1500 GIT (stolice)100 – 200 Plíce (dýchání)400 Kůže (pot)500 – 600

6 Potřeba tekutin  příjem tekutin = výdej tekutin (DGE, 2000) denní příjem vody (ml) Skupinanápojestravaoxidač. vodacelkově let let let let ≥ 65 let Těhotné Kojící

7 Zdroje tekutin  Nápoje  Potraviny (cca 20 %)  Metabolizace živin (oxidační voda)  100 g tuků – 107 ml  100 g bílkovin – 41 ml  100 g sacharidů – 55 ml

8 Rizika nedostatku tekutin  nedostatečnost nebo selhání ledvin z prerenální příčiny  porucha perfúze mozku – CMP  porucha perfúze splanchnických orgánů  gastrointestinální- chronická zácpa, neprůchodnost střevní  zmenšení objemu a zvýšení koncentrace moči – infekce močových cest, lithiáza  zvýšená viskozita krve – žilní/ arteriální trombózy  staří lidé – zhoršená motilita (zhoršení artrózy a osteoporózy)

9 Příznaky dehydratace  Snížený turgor  Oschlé sliznice, rty, jazyk  Bolesti hlavy  Ortostatická hypotenze  Oligo/anurie  Tmavě žlutá moč  Sklon k zácpě  Pálení žáhy  Zmatenost  Selhání krevního oběhu, šokový stav

10 Žízeň není časnou známkou potřeby vody!  Žízeň: až při 1-2 % dehydrataci (= ztráta tekutin 1-2 % tělesné hmotnosti)  Riziko dehydratace:  Staří lidé  Malé děti  Pocit žízně:  ↓ ve stáří  ↑ při cukrovce

11 Množství vody v potravinách Potraviny% vody Ovoce a zelenina Nízkotučné mléko90 Sýr 60 % t.v s.45 Maso a masné výrobkycca 50 Mlýnské a pekárenské výrobky Ořechy6

12 Voda ke každodenní konzumaci  Nejzdravější nápoj – pitná voda z z vodovodu, studny  Balené kojenecké vody  Pramenité vody  Slabě mineralizované přírodní vody bez oxidu uhličitého  lze konzumovat bez omezení dle potřeb organizmu

13 Balené vody (I)  Balená kojenecká voda  z kvalitní vody z chráněného podzemního zdroje  zdroj vhodný pro přípravu kojenecké stravy  celkový obsah minerálních látek max. 500 mg/l.  je zakázána jakákoli úprava měnící její složení  Balená pramenitá voda  z kvalitní vody z chráněného podzemního zdroje,  Zdroj vhodný k trvalému přímému požívání dětmi i dospělými  celkový obsah minerálních látek max mg/l (jako pitná voda)  lze upravovat jen vyjmenovanými fyzikálními způsoby.  nelze přidávat žádné látky s výjimkou oxidu uhličitého

14 Balené vody (II)  Balená přírodní minerální voda  z chráněného podzemního zdroje  lze upravovat pouze uvedenými fyzikálními způsoby  lze do ní přidávat pouze oxid uhličitý  ne každou lze pít bez omezení (obsah miner. l.!)  Balená pitná voda  splňuje požadavky na pitnou vodu  z jakéhokoli vodárenského zdroje  lze upravovat ji stejně jako vodu z vodovodu  požadavky na jakost shodné s požadavky na "vodovodní" vodu  lze uměle doplňovat minerálními látkami  na trhu pod různými názvy (např. "Perlivá voda" nebo "Stolní voda")

15 Mineralizované vody VodaObsah rozpuštěných látek Velmi slabě mineralizovanádo 50 mg/l Slabě mineralizovaná mg/l Středně mineralizovaná mg/l Silně mineralizovaná mg/l Velmi silně mineralizovanávyšší než 5000 mg/l

16 Optimální hodnoty minerálních látek ve vodě při dlouhodobém příjmu UkazatelOptimální obsah RL - rozpuštěné látky150 až 400 mg/l Ca ++ (vápník)40 až 70 (minimálně 30) mg/l Mg ++ (hořčík)20 až 30 (minimálně 10) mg/l Na + (sodík)5 až 25 mg/l K + (draslík)1 až 5 mg/l Cl – (chloridy)méně než 50 mg/l SO 4 – (sírany)méně než 50 mg/l HCO 3 – (hydrogenuhličitany)100 až 300 mg/l F – (fluoridy)0,1 až 0,3 mg/l NO 3 – (dusičnany)méně než 10 mg/l Národní referenční centrum pro pitnou vodu SZÚ

17 Další vhodné nápoje  vodou ředěné ovocné a zeleninové šťávy  neslazené a ne moc silné čaje  nápoje z praženého obilí  Bylinné čaje – slabé, střídat druhy (léčivé účinky)  Silné pravé čaje  Diuretikum (kofein)  Třísloviny - ↓ vstřebávání železa  Polyfenoly – positivní vliv na zdraví

18 Nevhodné nápoje  Soft drinks  Kolové nápoje  Ochucené/ slazené minerální vody  Energetické nápoje  Ovocné nektary  Obsah cukru  Prázdné kalorie  Kyselina fosforečná  Oxid uhličitý  Organické kyseliny (ochucovadla) Poškození zubní skloviny Vliv na kostní metabolismus Riziko vzniku zubního kazu a nadváhy

19

20 Účinky vody s vyšším obsahem CO 2  Dutina ústní  Silnější prokrvení sliznice, pocit brnění  Snižuje citlivost chuťových receptorů  Žaludek  Překrvení, zvyšování sekrece žaludeční šťávy,  Podráždění žaludeční motility  Dýchací a oběhový systém  Vzestup dechové frekvence  Zvýšená vzrušivost CNS („uhličité opojení“), TK a TF  Ledviny  Diuretický účinek  Krev  posun acidobazické rovnováhy

21 Káva a kofein  Diuretický účinek  Stimulační účinek (vč. ↑ BMR, termogeneze)  stimuluje vylučování HCl v žaludku (urychluje trávení),  > 5 šálků kávy denně - excitační účinek, nespavost, úzkostné stavy, srdeční arytmie a žaludeční obtíže  mg kofeinu v 1 šálku  s kávou vždy 1 sklenice vody (nad 300 mg kofeinu/den?)

22 Ovocné a zeleninové nápoje  Podíl ovocné / zeleninové složky:  100% ovocná nebo zeleninová šťáva: 100 %  Nektar: %  Ovocný / zeleninový nápoj: méně než 25 %  Přírodní ovocné a zeleninové šťávy: bez aditiv a přidaného cukru,  Ředěné ovocné a zeleninové šťávy: ředěné pitnou vodou, obvykle přislazované a chemicky konzervované

23 Energy drinks  povzbuzující nealkoholické nápoje  směs stimulujících látek, sacharidů, vitaminů a minerálií  zvyšují výkonnost, podporují bdělost, zlepšují koncentraci…  hl. účinná látka – kofein  další: taurin, glukuronolakton, inositol, L-karnitin  1 plechovka (250 ml) – cca 80 mg kofeinu  Povinnost výrobců uvádět obsah kofeinu vyšší než 150 mg/l  NPM 320 mg/l

24 Kombinace energy drinks + alkohol Kofein – opožděný nástup účinku alkoholu ↓ prodloužení doby konzumace alkoholu kofein snižuje subjektivní pocit opilosti, aniž by snižoval skutečné hodnoty alkoholu v krvi ↓ vyšší spotřeba alkoholu ↓ rizikové chování a fyzicky nebezpečné činnosti Studie, 2011, studenti 4. roč.: konzumace energy drinks zvyšovala spotřebu alkoholu

25 Negativní účinky alkoholu  zánět jater, jaterní cirhóza  ↑ riziko nádorů (prso, jícen, tl. střevo, játra)  těhotenství – potraty, VVV, fetální alkoholový sy  žaludeční vředy  chronická pankreatitida  1 g alkoholu = 30 kJ  Alkoholické nápoje – vysoký obsah cukrů  Baileys – 2480 kJ/100 ml  Becherovka, griotka – 1200 kJ/100 ml

26 Smart drinks  Smart drinks  neurotransmitery (acytylcholin, GABA)  mozkové nutrienty (fenylalanin)  rostl. extrakty (ženšen, guarana, …)  Vitamíny  Povzbuzující účinky  Zlepšení výkonu, koncentrace  Obliba v 80. letech

27 Fluoridace pitné vody  Dříve celoplošná (od r. 1958) Zdroje fluoru:  Fluoridové tablety (fluoridová prevence) - doporučení lékaře  Minerální vody s fluorem (Mattoni, Hanácká)  Zubní pasty s fluorem  Fluoridové gely, roztoky (aplikuje zubní lékař)

28 Doporučená literatura  KOŽÍŠEK F. : Pitný režim. SZU 2005  KOŽÍŠEK F. : Jak se vyznat v balených vodách. SZU 2008  KOŽÍŠEK F. : Účinky vody s oxidem uhličitým na lidské zdraví. In: Sborník ze semináře, Česká vědeckotechnická vodohospodářská společnost 2003  VÝŽIVOVÉ DOPORUČENÉ DÁVKY - Referenční hodnoty pro příjem živin, Společnost pro výživu, 2011


Stáhnout ppt "PITNÝ REŽIM, NÁPOJE Mgr. Dana Hrnčířová, Ph.D. Ústav výživy, 3. LF UK."

Podobné prezentace


Reklamy Google