Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Projekt:CZ.1.07/1.5.00/34.0386 „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola hospodářská a lesnická, Frýdlant Bělíkova 1387, příspěvková organizace.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Projekt:CZ.1.07/1.5.00/34.0386 „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola hospodářská a lesnická, Frýdlant Bělíkova 1387, příspěvková organizace."— Transkript prezentace:

1 Projekt:CZ.1.07/1.5.00/34.0386 „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola hospodářská a lesnická, Frýdlant Bělíkova 1387, příspěvková organizace Šablona:III/2 Sada:VY_32_INOVACE_ČjL.2.32 Vytvořeno:28. 5. 2013 Ověřeno: 30. 5. 2013 Třída:2. OA, 2. VE

2 Vzdělávací oblast:Jazyk a jazyková komunikace. Předmět:Český jazyk a literatura Ročník:2. Autor:Mgr. Martina Sedlářová Časový rozsah:1 vyučovací hodina Pomůcky:žádné Klíčová slova: Vilém Mrštík, Santa Lucia, retrospekce, naturalistický román, Josef Karel Šlejhar, Kuře melancholik, Anotace: Žák se z prezentace dozví o představitelích českého literárního naturalismu 2. poloviny 19. století Vilému Mrštíkovi a J. K. Šlejharovi a jejich nejvýznamnějších románech. V závěru prezentace se nachází test pro zopakování látky formou otevřených otázek.

3 v české próze (1. část)

4  Pod vlivem francouzské realistické literatury, zastupované především Emilem Zolou a s rozvojem českého realismu vzniká česká naturalistická literatura.  Spisovatelé se snažili přesvědčivě zachytit existenční prostředí a sociální podmínky člověka.  Český realismus je spíše popisný, ne tolik kritický.  Čeští naturalisté zdůrazňují podrobnou kresbu sociálního prostředí – člověk se podle nich nemůže osvobodit od svého prostředí a zděděných vlivů, je podmíněn přírodními a mravními okolnostmi svého prostředí.

5  postavy sobců, suroví opilci, zvrhlí synové, kteří vyhánějí vlastní rodiče, mravně upadlé ženy, bezohlední kariéristé  drtivý vliv prostředí (např. továrna), které ubíjí lidského jedince a rozvrací rodinné svazky.  Autoři nechtějí zaujmout dějem a zápletkami, ale zaujmout podrobným popisem, drastickými scénami, vášněmi, vzrušenou řečí s hrubými výrazy.  Literární dílo je dokumentem lidské bídy!!!

6  Nadšeným obdivovatelem Zolových románů byl Vilém Mrštík (1863 – 1912)  idylický románek Pohádka máje (oslava jara, přírody, studentské lásky, která má sílu mravně obrodit člověka)  Začínal spolu s bratrem Aloisem (1861 – 1925) kronikářským obrazem venkovského života na Slovácku (Rok na vsi), společně napsali i drama Maryša, ale jeho vlastní dílo má poněkud jiný ráz.

7  Román Santa Lucia (1893) – nejlepší Mrštíkův naturalistický román  Student Jiří Jordán přijíždí plný ideálů a nadějí studovat do Prahy. V jeho představách je to místo plné volnosti a rozletu. Skutečnost je ale zcela jiná. Naráží na bezohlednost, okrádá ho i jeho spolubydlící a zklamán v lásce (cynická dívka Klára si s ním jen hraje), zmrzlý, hladový a nemocný nakonec končí v nemocnici, kde umírá na tuberkulózu.  Dílo je psáno formou vzpomínek Jordána i spolubydlícího Hegra, který sedí u jeho postele v nemocnici krátce před Jordánovou smrtí.

8  krutá netečnost velkoměsta  Metoda retrospekce (hrdina před svou smrtí vzpomíná na svůj uplynulý život)  Román o deziluzi  Název románu podle italské písně Santa Lucia – Jordán má Prahu v sobě jako Ital tuto píseň  Praha, která je zde líčena, je spíš Paříž  Jeho poslední román Zumři zůstává nedokončen, neboť V. Mrštík spáchal sebevraždu (dlouhodobá nemoc, tvůrčí krize)

9  jeho dílo charakterizuje bezútěšný pesimismus v pohledu na lidský život  svět jeho povídek je světem podlosti, surovosti a ničivého působení moderní civilizace  román Kuře melancholik (1889) - paralela mezi umírajícím dítětem a dodělávajícím kuřetem

10

11  Kým byli nejvíce ovlivněni čeští literární naturalisté?  Emilem Zolou  Co zdůrazňují čeští naturalisté v literatuře?  podrobnou kresbu sociálního prostředí  Který český spisovatel byl nejvíce ovlivněn E. Zolou?  Vilém Mrštík

12  Jak se jmenuje román o deziluzi V. Mrštíka pojmenovaný podle známé italské písně?  Santa Lucia  Jak je v tomto románu líčena Praha?  Jako velkoměsto Paříž  Který z českých představitelů literárního naturalismu napsal román, ve kterém ukazuje paralelu mezi umírajícím dítětem a dodělávajícím kuřetem?  Josef Karel Šlejhar – román Kuře melancholik

13 Pokud není uvedeno jinak, jsou použité objekty vlastní originální tvorbou autora. Materiál je určen pro bezplatné používání pro potřeby výuky a vzdělávání na všech typech škol a školských zařízení. Jakékoliv další využití podléhá autorskému zákonu. Veškerá vlastní díla autora (fotografie, videa) lze bezplatně dále používat i šířit při uvedení autorova jména.


Stáhnout ppt "Projekt:CZ.1.07/1.5.00/34.0386 „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola hospodářská a lesnická, Frýdlant Bělíkova 1387, příspěvková organizace."

Podobné prezentace


Reklamy Google