Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Čs. armády 777 399 01 Milevsko www.issou-milevsko.cz.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Čs. armády 777 399 01 Milevsko www.issou-milevsko.cz."— Transkript prezentace:

1 Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Čs. armády 777 399 01 Milevsko www.issou-milevsko.cz

2 ŠkolaSOŠ a SOU Milevsko Autor Mgr. Václav Kašpar Název VY_32_INOVACE_02_C_09_ZSV TémaEtika Datum tvorby15.12.2012 Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0557 III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT

3  Tato prezentace je určena pro výuku předmětu Občanská nauka ve 4. ročníku, předmět je součástí bloku RVP – společenskovědní vzdělávání. Inovativnost materiálu spočívá v samostatném zamyšlení žáků nad danými tématy, interaktivnost probíhá využitím ICT.  Metodický pokyn: 4. – 5. snímek: vysvětluje podstatu a význam etiky 6. – 8. snímek: objasňuje pojmy morálka, morálnost a mravnost 9. – 10. snímek: představuje praktický význam etiky a základní etická témata 11. snímek: otázky k zamyšlení - možnost použít funkci pera v Office 2010

4  Etika – je filozofická nauka pocházející od Aristotela (praktická filozofie), nebo také teologická nauka, kriticky reflektuje lidské jednání (morálku) z hlediska toho, co je „dobré“ a „správné“. Vyjadřuje nějaký vztah. Ptá se po kritériu správného rozhodnutí nebo správného jednání, hledá poslední ospravedlnění. Reflektuje fenomén mravnosti a zdůvodňuje morálku.

5  Etika se neptá, jak se lidé chovají (úkol sociologů, psychologů nebo historiků), nýbrž jak se chovat mají; neptá se, zda se nějaký způsob jednání pokládá za správný, nýbrž zda správný je.

6 – oblast lidského života (samotná mravní praxe) - soubor (mravních) hodnotových soudů, ideálů, ctností, institucí. Základní mravní postoj člověka nebo skupiny. Prožívaná lidská mravnost v individuálním i sociálním způsobu života.

7  Čistá shoda jednání se svědomím nezávisle na obsahu, který je motivem. Morální dobro = shoda se svědomím.  Morální zlo = co odporuje svědomí.  Morální kvalita záleží ve smýšlení jednajícího.  Měřítko = osobní svědomí.

8  obsahový aspekt, a nikoliv aspekt svědomí, normy étosu (účinnost norem garantuje veřejné mínění).  Mravní kvalita se posuzuje na shodě se sociálně přijímanými standardy. Měřítkem je sociálně platný étos se svými normami.

9  razantní změna hodnot a nepřehledná pluralita životního stylu  volání po etice a morálce, neví se, co vlastně etika je  ve všech oblastech (v osobní oblasti i v otázkách výchovy) se setkáváme s etikou a etickými otázkami  otázka po tom, zda to co dělám, nebo čím jsem je „odpovídající“  jsme stavěni do konfrontace s „něčím“ nebo „někým“ s čím se poměřujeme, co se pro nás stává měřítkem, či cílem, kterým se měříme a ke kterému směřujeme.

10  důstojnost lidského života  pravda a pravdomluvnost, lež, pomluva  bioetika – genová technologie, klonování  eutanázie  etický kodex  otázka reklamy  doping  válka

11  Mám nějaké svědomí?  Hryže Tě někdy svědomí?  Slušnost není slabost!  Svědomí je …

12 HLADÍK, Jaroslav. Společenské vědy v kostce. Praha: Fragment, 1999, ISBN 80-7200-044-6. Vlastní tvorba autora Obrázky z klipartu


Stáhnout ppt "Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Čs. armády 777 399 01 Milevsko www.issou-milevsko.cz."

Podobné prezentace


Reklamy Google