Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Hmota a její části Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Čs. armády 777 399 01 Milevsko www.issou-milevsko.cz.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Hmota a její části Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Čs. armády 777 399 01 Milevsko www.issou-milevsko.cz."— Transkript prezentace:

1 Hmota a její části Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Čs. armády 777 399 01 Milevsko www.issou-milevsko.cz

2 Škola SOŠ a SOU Milevsko Autor Ing. Václav Žák Název VY_32_INOVACE_07_C_03_Hmota a její části Téma Hmota a její části Datum tvorby 4.10.2012 Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0557 III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT

3 Anotace a metodické pokyny: Tato prezentace je určena pro výuku předmětu Chemie ve 2. ročníku. Tento předmět je součástí bloku RVP – přírodovědné vzdělávání. Nejprve uvedeme, co je to hmota a 2 formy hmoty. Rozebereme látky podle skupenství. Budeme se zabývat chemicky čistými látkami, prvky a sloučeninami. Str. 7 – na kliknutí se objeví úkol – použijeme funkci pera v Office 2010. Str. 9 – společné otázky - objeví se na kliknutí. Připravit pomůcky – ocet, benzín, líh, silně zředěný amoniak. Str. 10 – pomocí funkce pera v Office 2010 doplníme příklady prvků a sloučenin.

4 vše co reálně existuje nezávisle na našem vědomí, vjemech a pozorování hmotu nelze stvořit ani zničit její hlavní vlastností je pohyb projevuje se ve dvou formách

5 Dvě formy hmoty 1) látka – skládá se z částic (atomy, molekuly, ionty) a má určité charakteristické vlastnosti - zpravidla existují jako ohraničená tělesa různých tvarů - např.: voda, kovy, dřevo, … 2) pole – projevuje se silovým působením na tělesa, která se v něm nacházejí - např.: gravitační pole, elektrické pole, magnetické pole

6 Látky látky definujeme z různých pohledů např.: podle skupenských stavů a) pevné látky b) kapalný stav c) plynný stav sloučeniny rozpuštěné ve vodném roztoku CaCO3(s) + 2 HCl(aq) --> CaCl2(aq) + CO2(g) + H2O(l)

7 Uveďte příklady látky pevné, kapalné a plynné.

8 chemicky čistá látka (chemické individuum) – tvořena stejnými částicemi – atomy, molekulami, ionty a má stálé charakteristické vlastnosti (např.: teplotu varu, teplotu tání, hustotu) prvek – chemicky čistá látka složená z atomů stejného protonového číslo Atomy prvků: a) volné (např.:He) b) vázané v molekulách (Cl 2 ) c) vázané v krystalické struktuře (uhlík v diamantu) sloučenina – chemicky čistá látka, tvořená stejnými molekulami sloučených ze dvou a více atomů různých prvků (CO 2 ) nebo iontů ( NaCl)

9 Které vlastnosti látek lze pozorovat pouhým okem? Napiš: Vyzkoušej opatrně zápach octa, benzínu, lihu a silně zředěného roztoku amoniaku. Popiš pocity.

10 Napište: prvkysloučeniny

11 ZDROJE Obrázky z klipartu Microsoft Power Pointu 2010 BLAŽEK, Jaroslav; FABINI, Ján. Chemie pro studijní obory SOŠ a SOU nechemického zaměření. Praha: SPN, 1999, ISBN 80-7235-104-4.


Stáhnout ppt "Hmota a její části Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Čs. armády 777 399 01 Milevsko www.issou-milevsko.cz."

Podobné prezentace


Reklamy Google