Stáhnout prezentaci
Prezentace se nahrává, počkejte prosím
ZveřejnilVincent Sedlák
1
Michaela Bršelová, KMD FreeDeK
2
Odborný název Lidový název Obrázek rostliny Obrázek plodu Země původu Chuť Barva Velikost Využití Zajímavosti Použité zdroje
3
Odborný název Cocos Nucifera
4
Lidový název Kokos, Coconut, die Kokos, Calabaza
5
Obrázek rostliny
6
Obrázek plodu
7
Země původu Země původu je v jihovýchodní Asii. Roste převážně v tropech na kokosových palmách.
8
Chuť Chuť je poměrně trpká, lehce nasládlá a ne tak výrazná jako v případě kokosového mléka, které má plně sladkou chuť.
9
Barva Plody jsou zelenavé až oranžově žluté, vejčitého tvaru. Vrchní vrstva se z nich slupuje (kokosy jsou obaleny vláknitým obalem s kožovitou vrstvou, tento obal jim umožňuje rašení. Do obchodu přichází jen tvrdá pecka s olejnatým jádrem).
10
Velikost Plodem je velká peckovice, veliká kolem 30 cm, kterých se na jedné palmě urodí 50 – 60.
11
Využití Ze žlutých květů se vyrábí sladká šťáva na cukr a palmové víno. Jádro se suší, mele a slouží k výrobě tuků, vyrábí se z něj olej. Z vláknité vrstvy se pletou rohože, pytle, spřádají motouzy, pokrývají střechy, stejně tak listy slouží domorodému obyvatelstvu k pletení rohoží a pokrývání střech obydlí.
12
Zajímavosti Byly nalezeny plody, které za dobu 4 měsíců uplavaly v moři 4500 km a poté vzklíčily.
13
Použité zdroje http://kokos.gmk.cz/index.php ?fil=okokosu www.google.com www.wikipedia.org
Podobné prezentace
© 2024 SlidePlayer.cz Inc.
All rights reserved.