Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Čivava Jana Krepindlová 4.B..

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Čivava Jana Krepindlová 4.B.."— Transkript prezentace:

1 Čivava Jana Krepindlová 4.B.

2 Odkazy Původ Popis Podrobnosti Můj pejsek Výživa Sport Fotografie
Vaříme pro pejsky Závěr

3 Původ Čivava je považován za nejmenšího čistokrevného psa na světě. Svým jménem nese název největšího státu Mexika – Chihuahua. Předpokládá se, že tito malí pejsci žili v dávných dobách divočině a byli obdivováni již Aztéky. Až v 9. století v době Toltecké civilizace byli chyceni, domestifikováni a šířeni místními obyvateli. Představitel tohoto malého pejska – hračky, nazvaný Techichi, který žil ve městě Tula, sloužil jako vzor ke zdobení místní městské architektury. Tyto sošky jsou dnešní Čivavě velmi podobné. V Evropě získala Čivava oblibu zejména díky italské zpěvačce Adelaine Patti, které v roce 1890 prezident Mexika věnoval tohoto malého pejska, ukrytého v kytici květů. Dalším známým příznivcem Čivavy byl Ksavy Kjuga, ředitel tanečního souboru, populárního ve 40. letech 20. století, který s malou čivavou v podpaždí často dirigoval. V současné době využívají specialisté, kteří se zabývají chovem Čivavy, také odebírání psů amerického původu.

4 Popis Čivava je droboučký pejsek, kompaktního těla. Důležitým znakem je lebka ve tvaru jablka a jeho poněkud delší ocas, nesený velice vysoko, buď zakřivený nebo zformovaný do půlkruhu, s konečkem směřujícím k bedrům. Délka těla mírně převyšuje jeho výšku v kohoutku. Nicméně je, obzvláště u psů, požadovaný tvar těla do čtverce. U fen je však z důvodu funkce reprodukce mírně delší tvar těla povolen. Čivava má kulatou lebku, ve tvaru jablka, což je pro toto plemeno charakteristickým znakem (preferuje se bez lupínku, ačkoliv malý lupínek na hlavě je povolen). Stop je dobře značený, široký a hluboký. Nos je mírně kratší, směřující mírně nahoru, povolen v jakékoliv barvě. Čenich je krátký, z pohledu ze strany rovný, široký v kořeni, ke konci se zužuje. Rty má mírné, dobře uzavřené. Líce jsou jen mírně vyvinuté. Oči jsou velké, velmi výrazné, avšak nevyčnívají, upřednostňovány jsou tmavě zbarvené. Světlé oči jsou přípustné, ne však požadované. Uši má velké, vzpřímené, široce otevřené, u kořene široké, postupně se zužují k jejich mírně kulatému konci. Ve stavu odpočinku jsou nakloněné do úhlu 45 stupňů. Krk je mírně klenutý, střední délky, u psů je silnější, než u fenek., vždy však bez laloku. U dlouhosrsté Čivavy je přítomnost bohatého „límce“ kolem krku vysoce žádaná. Tělo má kompaktní, dobře stavěné, s jen mírně značeným kohoutkem. Záda jsou krátká a jemná.

5 Hrudník je široký, hloubkou dosahuje až k loktům
Hrudník je široký, hloubkou dosahuje až k loktům. Volné či ochablé břicho je povolené, ne však požadované. Ocas je vysoko posazený, vzhledem rovný, mírné délky, u kořene široký, směrem ke konci zašpičatělý. Držení ocasu je důležitým znakem plemene. Jeho osrstění závisí na druhu plemene, je však vždy v souladu se srstí na těle. Srst u dlouhosrsté Čivavy vytváří na ocase krásný „chochol“. Stylem chůze je Čivava aktivní, kroky má dlouhé a pružné, s dobrým dosahem. Z pohledu zezadu by se měly zadní nohy pohybovat navzájem jedna k druhé téměř rovnoběžně. Pohyb je však vždy volný a pružný, se vzpřímenou hlavou, bez viditelného úsilí.

6 Podrobnosti VÝŠKA: Čivava má v kohoutku v rozmezí 15 až 23 cm. (Standard FCI výšku neuvádí.) VÁHA: Čivava má ideální hmotnost v rozmezí 1,5 až 3 kg. Jedinci vážící nad 3 kg jsou diskvalifikováni. SRST: Čivava má 2 druhy srsti: 1.)krátko-srsté: Srst je krátká, všude po těle těsně přiléhající. Pokud zde existuje podsrstí, je srst poněkud delší. Řídká srst na krku a břiše je povolena. Je mírně delší na krku a ocasu, kratší v obličeji a na uších. Srst je lesklá, její struktura je měkká. Bezsrstí psi nejsou tolerovaní. 2.)dlouho-srsté: Srst by měla být jemná a hedvábná, hladká nebo mírně zvlněná. Požadované je ne příliš husté podsrstí. Srst je delší, na uších, krku, zádi, na zadní straně zadních i předních noh, na tlapkách a na ocase. Psi s dlouhou vlající srstí nejsou akceptováni. Zbarvení je přípustné všech barev, ve všech možných odstínech.

7 Můj pejsek Obecně je pravdou, že štěstí se koupit prostě nedá... Jsou ale výjimky. Jednou z nich je malinký živý tvoreček, který Vás bude upřímně milovat a vrchovatě oplácet city, které do něj vložíte. V těžkých chvílích bude po vašem boku, jeho přátelství bude upřímné, bude mu jedno, kolik vám je, jak vypadáte a co si o Vás ostatní myslí... to vše jen za trochu Vaší lásky, času a financí. A protože čivava je naštěstí plemeno dlouhověké, vyplatí se výběr štěňátka neuspěchat, abyste se pak mohli těšit ze zdravého, typového a spokojeného psího kamaráda.

8 Když jsem si vybírala pejska, měla jsem hned jasno
Když jsem si vybírala pejska, měla jsem hned jasno. Věděla jsem, že chci čivavu, bylo mi jedno, zda bude krátkosrstá či dlouhosrstá. Pohled tohoto malého pejska mě natolik uchvátil, že jsem ho musela mít. Z mého pohledu jsem si vybrala určitě nejlépe. Můj pejsek je krátkosrstá čivava, jmenuje se Lukášek a nedávno 16. března 2011 oslavil své 6. narozeniny. Je světlé barvy, váží kolem 3 kilogramů. Je veselý, rád běhá a hraje si, jak s lidmi, tak i se svými hračkami. Vzhledem ke své výšce je velmi nebojácný, dovoluje si dokonce i na velké psy. Na to, jak je to malý pejsek má velmi obrovské srdíčko plné lásky a pochopení. I když je to němá tvář, dokáže dát najevo své pocity a lásku. Nejvíce se mi na něm líbí, když se vrátím domů, že má takovou radost, že neustále vrtí ocáskem, skáče mi až do pasu a rychle a vesele pobíhá po celém bytě. Je to můj malý čumáček, kterého bych nevyměnila za nic na světě.

9 Výživa Konzervy, kapsičky, pamlsky - ano či ne?
Už máte pravděpodobně vybrány granulky nebo jiné hlavní jídlo pro vaši čivavinku. Nabízí se otázka, jestli jí dávat i něco navíc. U čivavek je jídlo poněkud ošidná záležitost, protože jsou tak malinké. Mnohdy jim stačí velice málo a nasytí se. To by ale zrovna v případě pamlsků nedělalo moc velkou dobrotu. Nejedná se totiž o vyváženou stravu. Je to pouze doplněk stravy, který se dává za odměnu. Když to s pamlskami přeženete, nebude mít čivavka zájem o hlavní jídlo. To platí obzvlášť pro štěňata, pro které je důležité vyvážené kvalitní jídlo. Pamlsků i konzerv je na trhu velké množství a člověka láká dávat svému psíkovi dobrůtky. Právě proto, že je na trhu velký výběr, se dá vybrat kvalitní pamlsek nebo i konzerva, která čivavce bude moc chutnat. Člověk pak nebude mít výčitky, že jí dává něco nezdravého.

10 Konzervy, kapsičky Mnoho lidí krmí konzervami jako hlavním jídlem. Tuto variantu bych zrovna nedoporučovala. Tak jako nejsou konzervy zdravé pro lidi, nejsou zdravé ani pro psy. Když ale konzervu občas koupíte na přilepšenou ke granulkám nebo jen tak pro změnu, proč ne. Konzervy jsou navíc přímo skvělé na cestování. K tomuto účelu je používám já. Na dovolené není čas ani prostor psovi vařit, proto si to v tomto případě zjednodušuji konzervami. V případě konzerv se nesmí zapomínat, že člověk platí i v kvalitních konzervách kolem 80% vlhkosti. Také proto nejsou konzervy příliš vhodné k dlouhodobému krmení, protože v porovnání s granulovanou stravou nebo vařenou, vyjde krmení konzervami asi nejdráž. Konzervy se dělí na 2 druhy, masové a kompletní. Některé masové konzervy obsahují až 98% masa. K masovým konzervám se však při dlouhodobém krmení musí přidávat příloha a zelenina. Obsah těchto konzerv voní i vypadá tak, že podobnou budete mezi konzervami určenými pro lidi těžko hledat. Naopak konzervy s kompletním složením už se nemusí o žádnou složku doplňovat. Tyto konzervy mívají v průměru mezi 30 – 60% obsahu masa, ale mohou obsahovat masa i více. U konzerv rozhodně neplatí tvrzení, čím dražší konzerva, tím lepší. Vždy rozhoduje složení. Ovšem od hodně levných konzerv se také nějaká extra kvalita očekávat nedá. Hodně levné konzervy obsahují minimum masa, bílkoviny jsou dohnány sójou, což je velký alergen. Ochucené jsou pak třeba cukrem a solí, a proto psům tyto konzervy také chutnají. Sůl ale zatěžuje ledviny a cukr může způsobovat zubní kaz. U některých známějších značek se zase platí často jen za reklamu a ne za kvalitu. Na trhu je spousta konzerv, které mají obsah masa mezi 4 až 10%. Tyto konzervy patří k těm hodně levným. Po otevření zjistíte, že s masem tato konzerva nemá mnoho společného. Jak vybrat správnou konzervu? Jednoduše podle složení. Přečtěte si obsah masa a ostatních surovin a sami vyberte. Já spíše doporučuji vybrat nějakou s vyšším obsahem masa a bez sóji,soli či jiných dochucovadel. Co se týká kapsiček, pro ně platí to samé, jako pro konzervy. Kapsičky, u kterých jsem měla možnost si přečíst obsah, patřily do té skupiny, kde obsah masa začíná na 4% a zbytek bílkovin je dohnán sójou, těm se raději vyhýbám.

11 Pamlsky Pamlsky jsou kapitola sama pro sebe. Jsou hodně využívány při výchově čivavího štěněte. Často jsou ale příliš velké, což výcvik zdržuje, protože čivaví štěně pamlsek zpracovává dlouho. Navíc mu může moc naplnit bříško štěňátka, jak už jsem psala výše. U dospělých čivavek je situace lepší. Pamlsky se ale nepoužívají jen k výchově. Mnohdy chce páníček udělat své čivavce radost, tak jí donese nějakou dobrůtku. Který pamlsek tedy své čivavce vybrat? Pamlsků existuje nepřeberné množství: tyčinky, kuličky, čtverečky, malé, velké, měkké, tvrdé, kousací, žužlací, lámací… Spousta jich je přibarvovaných, plných éček, umělých dochucovadel a podobných přísad. Proto taky psovi moc chutnají, víc než granule. Pokud dostane štěně pamlsků hodně, granulky potom nechce, protože už má plné bříško. Tyto pamlsky svým psům téměř nekupuji.

12 Dál existuje spousta přírodních pamlsků: sušené vepřové ucho, sušené vnitřnosti-hrtany, střívka a další. Tyto pamlsky jsou daleko vhodnější, psům neskutečně chutnají, ale některé dost zapáchají. Na tvrdších sušených pamlscích si pes může potrénovat zoubky a žvýkací svaly, stejně jako na žvýkacích kostičkách z buvolí kůže. Podle mě jsou podobné pamlsky dobrá volba. Ne každý však unese oblíznutí od nadšené čivavky, která před chvílí spořádala sušené střívko. To opravdu silně zapáchá… Mezi pamlsky existují i speciální pamlsky, které mají pomáhat proti tvorbě zubního kamene. Jak moc jsou podobné pamlsky účinné nevím, ale občas je kupuji. Našim čivavám také chutnají a moc zubního kamene nemají. Tvorba zubního kamene je ale ovlivněná také geneticky a v neposlední řadě tím, jak se páníček o zuby své čivavky stará. Takže v tomto případě moc výrokům výrobce, že pamlsek zabraňuje tvorbě zubního kamene, moc nevěřím. Ještě napíšu, které pamlsky se mi osvědčily nejvíc. Podle mě jsou ideální volba, protože chutnají opravdu všem psům, je to přírodní bez konzervantů a navíc je možné je nastříhat nebo natrhat na malinké kousínky. Jedná se o sušené maso, čistou svalovinu – kuřecí nebo kachní plátky či proužky. Naše čivavy jsou pro tyto pamlsky schopné udělat cokoliv, výcvik se tím dost zjednodušuje. Tyto pamlsky patří k těm dražším, ale dlouho vydrží, pokud je rozdělíte na minikousky. V případě minikousků čivavku navíc těžko překrmíte.

13 Co se týká pamlsků, ještě nesmím opomenout na fakt, že čivava by rozhodně neměla mít pamlsky celodenně přístupné. Maximálně třeba nějakou tu buvolí kost nebo sušené ucho, dokud jsou velké. U malých pamlsků bych měla strach nechat je s čivavkou bez mé přítomnosti, aby jí nezaskočilo.

14 Vaříme pro pejsky Psí dort
Koleno s trochou vody povaříme v tlakovém hrnci doměkka, maso obereme, do dortové formy maso naskládáme, přidáme mořské plody a zalijeme vývarem. Necháme ztuhnout a podáváme. Medové mlsání Jogurt ochutíme medem, přidáme nakrájené bílé pečivo (rohlík) a rozmačkaný banán a podáváme. Pedigree a těstoviny Kolínka uvaříme jako klasické těstoviny.Po uvaření scedíme.Dáme do misky,přidáme obsah sáčku Pedigree a zamícháme.Nakonec posypeme sýrem.

15 Masové placky Ingredience: 250g mletého masa 1 vejce 1 hrnek ovesných vloček Postup: V misce smíchejte všechny ingredience (můžete použit směs bylin na přivonění). Směs dejte na potravinovou folii a roztáhněte lžící do 0,5cm silné placky a vykrájejte kolečka. Plech vyložte pečícím papírem,kolečka na něj dejte a pečte při 180°C asi 20 minut. Pro lepší chuť můžete na placky dát plátky sýra,které se rozpečou. Dobrou chuť všem pejskům! Těstoviny s vařeným masem Dáme vařit těstoviny a mezitím nachystáme hmotu z mletého masa, vajíčka (dávám 2 vejce na jedno půl kilové balení masa) a nadrobno nakrájené mrkve. V druhém hrnci vaříme vodu a jakmile začne vřít, postupně do ní vložíme masovou hmotu po malých kouscích (kdo chce, může si vyhrát a udělat malé kuličky, kostičky...). Až je všechna hmota v hrnci, začneme stopovat zhruba dvacet minut. Scedíme těstoviny, až se uvaří maso, scedíme i maso, ale vývar si necháme (nevylijeme!). Když vše vystydne, smícháme v misce těstoviny s masovými kousky a celou dobrotu zalijeme vývarem, vzniklým při vaření masa. Jako \"bonus\" ještě k tomu všemu přidávám trochu psích cereálií, další přísady už jsou jen na vás a na chuti.

16 Sváteční polévka pro psy
Kosti dáme do studené vody, přidáme drůbeží droby (srdíčka, žaludky, játra) a vaříme doměkka. Ke konci varu přidáme zeleninu, kterou má náš pejsek rád a také krmné těstoviny. Masové knedlíčky Ingredience: libové maso (odřezky) lze hovězí, kuřecí, v zimě možno i tučnější vejce mléko strouhanka Postup: Syrové maso pomeleme, přidáme vejce, mléko a zahustíme strouhankou. Necháme v chladu alespoň 2 hodiny a následně z těsta uděláme knedlíčky (velikost jako játrové do polévky), vyložíme plech pečícím papírem a upečeme. PS: Když bude hladový i páníček, smíchá si na talíř mletý pepř se solí a můžou hodovat společně.

17 Oblíbené játrové pamlsky
Ingredience: 1/2 kg kuřecích jater (lze i vepřová) 2 vejce 1/2 kg ovesných vloček nebo špaldové mouky další možnosti: sušený nebo syrový česnek Postup: Smíchejte játra a vajíčka v kuchyňském robotu. Poté postupně přisypávejte mouku nebo ovesné vločky (případně česnek) až do polotekuté konzistence. Celou směs nalijte na vymazaný nebo papírem na pečení vyložený plech, vložte do trouby předehřáté na 130°C a pečte cca 20 minut. Po vyndání rozkrájejte na kousky přímo úměrné velikosti vašeho pejska. Játrové pamlsky vydží v lednici cca 5 dní, zbytek není problém zamrazit v několika igelitových sáčcích a rozmrazovat dle potřeby. Dobrou chuť :-) Narozeninový zákusek mléko,piškoty(stačí miska),granule které pejsek má rád Vezmeme si misku, aby měla ploché dno a vložíme piškoty,piškoty poskládáme vedle sebe a na piškoty vložíme to, co má pes rád. Když je to šunka tak ji na to položíme,když je to klobáska tak ji nakrájíme a poskládáme na piškotky. Kdo chce použít třeba sýr a salám, muže na piškoty položit dobrůtku. Vezmeme zase polévkovou lžíci mléka a zalijeme, na to poskládáme granule, opět piškoty a doprostřed vložíme granule do tvaru kytice a písmenka různých tvarů.

18 Psí dobrůtka Nalijeme vlažné mléko do misky a rozlámeme 2housky nebo 1plátek chleba pak vezmeme do prstů špetku cukru a zamícháme a jeto mému pejskovi to chutnalo ale nevím jak ostatním. Psí perníčky Ingredience: 1 šálek melasy (může být i třtinový cukr) 4 polévkové lžíce medu 1 šálek vody 1 / 2 šálku rostlinného oleje 6 šálků polohrubé mouky 1 – 1 a 1/2 čajové lžičky jedlé sody (případně 1 čajová lžička skořice) 1 kávová lžička mletého hřebíčku 2 polévkové lžíce nasekaného čerstvého zázvor Postup: Předehřát troubu na 250°C. Smícháme melasu, med, vodu a olej ve větší míse. V další velké míse smíchejte mouku, jedlou sodu, skořici, hřebíček a zázvor. Pomalu vmíchejte suchou směs do tekuté a neustále míchejte. Až vznikne tužší těsto. Těsto rozdělte na 4 části a v miskách nechte 3 až pět hodin chladit v lednici. Až těsto bude dobře zchlazené, na pomoučněném válu těsto rozválejte a vyřežte panáčky ve tvaru lidí. Popřípadě můžete vykrájet i jiné zábavné tvary. Můžete dozdobit třeba kousky kandovaného ovoce. Pečeme 10 až 15 minut nebo dokud nejsou perníčky zhnědlé a křupavé po stranách. ! TIP ! Jedná se o velkou zábavou pro vás a vašeho psa… Můžete použít i jako dárky pro vaše psí kamarády ze cvičáku… !!! Nezapomeňte, že čokoládu pejsci nemůžou !!! Psí pekáč 1 kg jakéhokoliv masa (hovězí maso, zvěřinu, 1 nastrouhaná mrkev malé nahrubo nastrouhané brambory 1 řapíkatý celer 1/ 2 plechovky bílých fazolí v nálevu šálek bujónu Nakrájejte maso na kousky. Smíchejte kostky masa s ostatníma ingrediencemi, vložte do zapékací mísy a zalijte bujónem. Vložte buď do předehřáté trouby nebo do mikrovlnné trouby, nejprve pečte zprudka deset minut, poté deset minut dopékejte. Nezapomeňte na dobu krmení, je potřeba nechat pokrm dostatečně vychladnout, alespoň na pokojovou teplotu.

19 Sport Agility pro nejmenší
...a protože čivavky jsou temperamentní, určitě budeme mít co napsat i ohledně psího sportu a čivavek jako aktérek v agility, psím tanci a mnoha dalších disciplínách. Agility pro nejmenší Asi nejoblíbenější jsou yorkshire teriéři, ale často můžeme vidět i pražské krysaříky, čivavy a další. Je to určitě dobrá zpráva a ještě lepší zprávou je, že spousta jejich páníčků nelituje času, sebere odvahu a přivede své mazlíčky na kynologická cvičiště. Ve školce pro štěňata je už jenom krůček k tomu, aby si spolu zkusili zdolat svou první agiliťáckou překážku. A jakmile zjistíte, že váš pejsek si zcela suverénně kráčí po kladině, zatímco štěňata větších psů se pomalu plazí, stačí již jen málo, abyste pokračovali dál a tomuto psímu sportu propadli. Nemusíte být spokojení s tím, že překážky jsou trochu vysoko a že proti třikrát tak velkým psům, jako jsou sheltie či teriéři v kategorii "S" - small nemají ti nejmenší, co do rychlosti, šanci. Při trénování je vždy co se učit a hlavně je tam spousta jiných psů, se kterými lze dovádět. Atmosféra na závodech je perfektní a závod sám si musíte prostě zažít. Nezoufejte ale, že oficiálně je speciální kategorie "XS" pro mini-plemena zatím v oblasti sci-fi, i když by po svém stanovení určitě otevřela agility svět pro velké množství nových nadšenců. Malý pes je také pes a zaslouží si mít možnost vybít svůj temperament a energii nějakou smysluplnou aktivitou, stejně jako jeho větší kolegové.

20 Fotografie

21

22

23

24 Závěr – Co mi čeká po maturitě.
Když úspěšně vykonám maturitní zkoušku, mám podanou přihlášku na Ekonomickou fakultu v Plzni, obor Management obchodních činností, dále mám podanou přihlášku na Pedagogickou fakultu v Plzni, obor Sociální péče a na Filozofickou fakultu v Plzni, obor Sociologie. Když mi nepřijmou na žádnou ze škol, nejspíš půjdu pracovat nebo pojedu do zahraničí.


Stáhnout ppt "Čivava Jana Krepindlová 4.B.."

Podobné prezentace


Reklamy Google