Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

IRSKO.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "IRSKO."— Transkript prezentace:

1 IRSKO

2 HLAVNÍ ÚDAJE Hlavní město-Dublin Rozloha-70 270 km²
Nejvyšší bod-Carraintoohil(1041 m.n.m) Počet obyvatel Jazyk-irština,angličtina Náboženství-křesťanství Státní zřízení-republika Měna-euro

3 OBECNĚ Irsko je stát v severozápadní Evropě,zaujímající zhruba pět šestin povrchu stejnojmenného ostrova. Je ohraničen Severním Irskem na severu,Atlantským oceánem na západě Irským mořem na východě Keltským mořem a průlivem sv. Jiří na jihovýchodě.

4 podnebí Podnebí a tedy i počasí v Irsku je ovlivněno teplým Golfským proudem s převládajícími jihozápadními větry,jež přicházejí od Atlantského oceánu.To znamená mírné klima,které je relativně teplé,alespoň ve srovnání s jinými oblastmi ležícími v podnebné zeměpisné šířce.

5 OBYVATELSTVO Celkový počet obyvatel Irské republiky je asi 4,2 milionu. Irská populace je rostoucí ,současný stav je nejvyšší od roku 1861. Národnosti: Irové Angličané Skotové Welšané

6 ZEMĚDĚLSTVÍ V živočišné výrobě jsou nejdůležitějšími sektory chov dobytku(skot)a navazující mlékárenský průmysl. Hlavními plodinami jsou: ječmen,pšenice,cukrová řepa,brambory a houby. Důležitý je též rybolov a poslední dobou často také pěstování ryb v pobřežních formách. Nejdůležitějším zemědělstvím je chov ovcí,ovčí vlna je vyvážena do jiných zemí.

7 PRŮMYSL Irsko má nepříliš významné nerostné bohatství.Těží se především olovo a zinek,dále měď, rašelina,stavební materiál,stříbro a zemní plyn. Rozvíjí se především průmysl chemický, elektronický,nábytkářský a potravinářský. Vyrábějí se zde i dopravní prostředky a počítače.

8 OBRÁZKY

9 ISLAND

10 HLAVNÍ ÚDAJE Hlavní město-Reykjavík Rozloha-103 125 km²
Nejvyšší bod-Hvannadalshnjúkur(2 109,06 m.n.m) Počet obyvatel Jazyk-islandština Náboženství-protestantské Státní zřízení-republika Měna-islandská koruna

11 OBECNĚ Island je stát na stejnojmenném ostrově v severní části Atlantského oceánu. Prvními obyvateli Islandu byli pravděpodobně Norové a Keltové.Island je svou rozlohou druhým největším ostrovem v Evropě.Na severu se téměř dotýká severního polárního kruhu,avšak pouze ostrůvek Grímsey je jím skutečně protnut.

12 PODNEBÍ Island leží v blízkosti centra tlakové níže a přes svou severní polohu má díky teplým vodám Golfského proudu mírné klima. Míšení teplých a chladných mořských vod má za následek vznik vydatných dešťů. Množství srážek klesá přibližně směrem od jihozápadu na severovýchod.

13 HOSPODÁŘSTVÍ Klíčovým odvětvím je rybolov (treska, sleď) a zpracování ryb. Island má nejméně orné půdy a lesů v Evropě. Islandská republika vyváží hlavně ryby a rybí konzervy,většinu výrobků denní spotřeby dováží. Živočišná výroba (chov ovcí, skotu a koní) převládá nad rostlinnou.Pěstují se brambory a krmná řepa.

14 PRŮMYSL Vývoz-ryby a rybí produkty,hliník
Za posledních 50 let se rybolov z malého rodinného podnikání změnil na rozsáhlé průmyslové odvětví s rybářskými loděmi a zpracovatelskými továrnami, které vlastní velké společnosti a družstva. Vývoz-ryby a rybí produkty,hliník Dovoz-stroje,ropa,potraviny,textilní zboží

15 OBRÁZKY


Stáhnout ppt "IRSKO."

Podobné prezentace


Reklamy Google