Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Island (Islandská republika)

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Island (Islandská republika)"— Transkript prezentace:

1

2 Island (Islandská republika)
Rozloha km Státní zřízení – republika Hlavní město – Reykjavík Měna: ISK (Islandská koruna) znak vlajka

3 Island je stát na stejnojmenném ostrově v Atlantském oceánu
Island je stát na stejnojmenném ostrově v Atlantském oceánu . Proto s nikým nesousedí

4 Přírodní poměry POVRCH
nejvyšším bodem Islandu je Hvannadalshnúkur (2119 m) Nachází se tu asi 140 sopek, z nichž asi 30 je dosud činných (např. Hekla, Askja) Zhruba 14 % území pokrývají ledovce (největší Vatnajökul) Je zde okolo 800 horkých pramenů VODSTVO: 880 mm srážek ročně Největší řeka je Thjórsa dlouhá 230 km Některé řeky se využívají na výrobu elektrické energie Nacházejí se zde početné vodopády Největší jezero je Thingvallavatn

5 Hospodářství ekonomika je především závislá na rybolovu a zpracování ryb. živočišná výroba (chov ovcí, skotu a koní) převládá nad rostlinnou. výroba masa a mléka, pěstují se brambory, krmná řepa a zelenina. ročně se vyloví kolem 1, miliónu tun ryb – především tresek a sleďů.

6 Obyvatelstvo Počet obyvatel: 295 000 Náboženství: protestantské
Hustota zalidnění - 3,03 obyvatel na km² Úřední jazyk: islandština

7 Turistický ruch Turisté využívají možnost celoročního lyžování. Cestovní ruch využívá také sopky, gejzíry a jezírka bublajícího bahna nebo výlety na lodích. Já bych se nejraději podívala na gejzíry a vodopády, protože si nedovedu představit tu výšku, do které gejzíry tryskají.

8 Zajímavosti Gejzír Strokkur Lávové pole
Láva se dostane na povrch a nemá kam odtéct, zůstává na povrchu a tvoří se Lávové pole (např. v blízkosti pohoří Landmannalaugar) Gejzír Strokkur nejaktivnější Islandský gejzír,tryská do výše 5 až 20 m každých několik minut.

9 Shrnutí ostrov v Atlantském oceánu hlavní město – Reykjavík POVRCH
nejvyšším bodem je Hvannadalshnúkur (2119 m) Nachází se tu asi 140 sopek 14 % území pokrývají ledovce horké prameny VODSTVO: Největší řeka je Thjórsa dlouhá 230 km Nacházejí se zde vodopády HOSPODÁŘSTVÍ rybolov výroba masa a mléka, pěstují se brambory, krmná řepa a zelenina. ročně se vyloví 1,5 miliónu tun ryb (tresek a sleďů)

10 Zdroje http://island.web3.cz/iceland.htm


Stáhnout ppt "Island (Islandská republika)"

Podobné prezentace


Reklamy Google