Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Velká Británie.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Velká Británie."— Transkript prezentace:

1 Velká Británie

2 Obecně Oficiální název: Spojené Království Velké Británie a Severního Irska Hlavní město:Londýn Rozloha: km Počet obyvatel: Jazyky: Angličtina Naboženství: anglikánské, římskokatolické, muslimské, presbyteriánské, metodistick, šíitské, hinduistické, židovské Měna: britská libra (GBP)

3 Zemědělství Z celkové rozlohy 24 miliónů ha se na plnohospodářské účely využívá 19 mil. ha. Tři pětiny závodů se věnují produkci mléka a chovu hovězího dobytka, jedna šestina je specializována na pěstování obilí a dalších plodin. Zbytek se zabývá chovem prasat, drůbeže a pěstováním ovoce a zeleniny. Hlavní pěstitelskou oblastí je jihovýchod Anglie. Pěstují se zde jablka, hrušky, švestky, jahody, paprika, rajčata, okurky, chmel, obilí a brambory.

4 Podnebí Celé spojené kralovství se nachází v mírném podnebném pásu. Podnebí je oceánské s poměrně malými teplotními rozdíly mezi jednotlivými obdobími. Projevuje se působení Golfského proudu a proto teplota vody v moři a při západním pobřeží Skotska neklesá ani v zimě pod 4°C. Průměrná roční teplota v západních oblastech Británie se pohybuje od +8°C na Hebridách do +11°C na jihozápadním výběžku Anglie. V létě může teplota příležitostně vystoupit na +27°C až +30°C a v zimě může poklesnout na 7°C až 12°C.

5 Obyvatelstvo Velká Británie má 57,8 miliónů obyvatel a hustota zalidnění je přibližně 239 obyvatel na km2. Nejhustěji je zalidněná Anglie. Přibližně 80% veškerého obyvatelstva tvoří Angličané. Žijí hlavně v Anglii, ale nacházejí se také v jižním Walesu a v jižní části Skotska. Skotové se na celkové národnostní struktuře podílejí 10%.Walesané tvoří přibližně 2% obyvatelstva.

6 Hospodářství Těží se hlavně ropa a zemní plyn, jejich ložiska se nacházejí v Severním moři. Dále uhlí, železná ruda a neželezné kovy: hliník, měď, olovo a zinek. Velká Británie čerpala v minulosti z koloniálních zdrojů. Z kolonií v Indii, Hong-Kongu, bývalé trestanecké kolonii v Austrálii a z Kanady. Nyní už jsou tyto vztahy přerušeny. Tradičním zdrojem energie v Británii od 50- tých let bylo uhlí. Z jeho roční těžby, která přesahuje 120 miliónů tun, se dvě třetiny používají na výrobu koksu a jen zanedbatelná část je určena na domácí spotřebu.

7 Vodstvo Nejdelší řeka Británie je 340km dlouhá Temže. Pramení Costwoldských vrších ve střední Anglii, teče na jihovýchod, protéká Londýnem a vlévá se do Severního moře. Druhá nejdelší řeka Severn pramení v středním Walesu.Vlévá se do Bristolského zálivu.

8 Konec


Stáhnout ppt "Velká Británie."

Podobné prezentace


Reklamy Google