Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Jihomoravský kraj.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Jihomoravský kraj."— Transkript prezentace:

1 Jihomoravský kraj

2 Poloha Jihomoravského kraje…

3 Hospodářsky významný region s výhodnou polohou v jihovýchodní části České republiky při hranicích s Rakouskem a Slovenskem odedávna představuje strategickou křižovatku Evropy.

4 Povrch Povrch Jihomoravského kraje je pestrý a rozmanitý. Je převážně hornatý.

5 Podnebí -patří k nejteplejším z celé České republiky. Na jižní Moravě najdeme v nížinách velmi úrodnou půdu. Aby mohla být při příznivém podnebí využívána, je třeba na některých místech zemědělské plodiny zavlažovat

6 Rozloha Územní rozloha Jihomoravského kraje je km2

7 Řeky V jihomoravském kraji protékají řeky : Morava Svratka Svitava

8 Obyvatelstvo V jihomoravském kraji žije celkem obyvatel, což je 11,0 % celkového počtu v ČR a tím patří na 4.místo v počtu obyvatel mezi kraji.

9 Zemědělství Zemědělství je velmi rozvinuto v Dolnomoravském úvalu a Dyjsko-svrateckém úvalu. Pěstuje se zde: pšenice cukrovka ječmen chmel zelenina (rajčata, papriky, okurky) ovoce (meruňky a broskve) Ze zvířat je rozšířený chov vepřů, krav a drůbeže.

10 Průmysl cukrovary (Břeclav,Znojmo) strojírenský textilní oděvní
Na jihu Moravy se nacházejí ložiska ropy a zemního plynu. Méně významné jsou zásoby hnědého uhlí. Na území Jihomoravského kraje jsou dále zásoby vápence, kaolínu a černého uhlí.

11 Krajské město BRNO Brno je se svými 230 km2 a obyvateli druhým největším městem České republiky, nachází se na soutoku řek Svratky a Svitavy.

12 Jihomoravský kraj má: 7…okresů 671…obcí 47 měst
některá další města:Blansko Břeclav Hodonín Vyškov Znojmo Boskovice atd. .

13 Památky Katedrála sv. Pavla a Petra – Brno
Jednu z hlavních dominant města Brna tvoří katedrála sv. Petra a Pavla. Původně na tomto místě stával románský kostelík. Ve 14. století byl goticky přestavěn.

14 Mahenovo divadlo Původně městské divadlo Na hradbách, vynikající
novorenesanční stavba z let 1881 – 1882. V době postavení bylo prvním evropským divadlem osvětlovaným elektrickým proudem.

15 Konec Prezentaci vytvořila:Katka Komárková


Stáhnout ppt "Jihomoravský kraj."

Podobné prezentace


Reklamy Google