Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Velká Británie (Great Britain).

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Velká Británie (Great Britain)."— Transkript prezentace:

1 Velká Británie (Great Britain)

2 Historie personální unie Skotska a Anglie republika 1707 vznik Velké Británie formálním spojením Skotska a Anglie 1801 vznik Spojeného království Velké Británie a Irska formálním připojením Irska 1921 vyhlášení Irského svobodného státu, Spojené království Velké Británie a Severního Irska.

3 Mapa

4 Vlajka a královská standarta

5 Základní údaje Velká Británie je největší ostrov ze souostroví Britských ostrovů na severozápadě Evropy. Rozkládají se na něm tři její země – Anglie, Wales a Skotsko. Na východ od ní se rozkládá Severní moře,na jihozápadě Keltské moře,od Evropy je oddělena Lamanšským průlivem. Klima ostrova je výrazně ovlivňováno teplým Golfským proudem.

6 Rozloha:(součástí je i Severní Irsko) 244 046 km
Poloha : s. š v. d z. d. Počet obyvatel : Hustota obyv. : 241 obyv. / km Hlavní a největší město : Londýn obyvatel Úřední jazyk : Angličtina, gaelština a velština - hovoří se jimi na území Walesu a Skotska Dovoz : Stroje, barevné kovy, chemikálie, ropa, ovoce a zelenina, diamanty a textilní zboží. Vývoz : Stroje, rukodělné výrobky, dopravní prostředky, textilie, chemikálie, nerostné palivo a mazadla. Měna : Libra(1 britská libra = 100 pencí) Hrubý domácí produkt : miliónů US dolarů Státní zřízení : Konstituční monarchie

7 Zeměpis: Krajina jížním a východním směrem je na mnoha místech nížinatá. Nejvyšší vrchol je Ben Nevis ve Skotsku (1344 m), ve Walesu pak Snowdon (1 085 m), v Anglii je nejvyšší hora Scafell Pike (948 m). Nejdelší řeka je Severn v Anglii. Podnebí: V Británii převládá mírné podnebí. Teplota v lednu a v únoru se pohybuje okolo +4 C. V červenci a v srpnu se pohybuje okolo +16 C. Roční úhrn srážek dosahuje 65 cm, v horských oblastech až 200 cm. Města: 90 % obyvatelstva žije ve městech. Nerostné bohatství: Těžba uhlí (42 mil. tun ročně). Uhlí se podílí 8,5 % na spotřebě energie, ropa a zemní plyn 76 % spotřeby energie, 15,5 % se podílí jaderné elektrárny. Vodní elektrárny plní důležitou roli.

8 Nejrozšířenějšími náboženstvími je anglikánské (56%) a římskokatolické (13%) . Dále je 7% skotští presbyteriáni, 4,5% metodisté, 5,5 ostatní křesťané, 1,5% muslimové, 0,8% židé, 0,7% hinduisté a 0,4% sikhové. Zemědělství: Pěstuje se pšenice, ječmen, brambory, cukrová řepa a jablka. Ovce a skot se pasou na vysočinách. Rybolov a lesní hospodářství: Rybolov mírně klesá. Rybaření stále ožívá v těchto přístavech : Aberdeen, Peterhead, Grimsby, Newlyn a Fleetwoodu. Lesy pokrývají 10 % území. Průmysl: Zaměstnává 34 % obyvatel v produktivním věku. Téměř polovinu ve strojírenství, kovovýrobě a dopravním průmyslu. Textilní a ocelářský průmysl pomalu upadá. Doprava: Více než 90 % všech cestujících a 82 % nákladní dopravy využívají silnic. Silniční síť je dlouhá km, z toho je km dálnic. Železniční síť tvoří km. Provoz tunelu pod kanálem La Manche byl zahájen v květnu roku Je dlouhý 49,94 km. Londýn je nejvýznamnější přístav.

9

10


Stáhnout ppt "Velká Británie (Great Britain)."

Podobné prezentace


Reklamy Google