Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Oblast podpory 1.4 - Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních školách OP VK Základní škola a Mateřská škola Mírová 81, Mimoň, příspěvková organizace.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Oblast podpory 1.4 - Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních školách OP VK Základní škola a Mateřská škola Mírová 81, Mimoň, příspěvková organizace."— Transkript prezentace:

1 Oblast podpory 1.4 - Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních školách OP VK Základní škola a Mateřská škola Mírová 81, Mimoň, příspěvková organizace Polsko

2 Polsko- Polská republika

3 Rozloha : 312 680 km2 Počet obyvatel: 38,5 mil. Hustota obyv.: 121 obyv./km2 Hlavní a největší město : Varšava 1,65 mil. obyv. Úřední jazyk: Polština Měna : 1 Zloty =100 groszy

4 http://www.tixik.cz/mesta/t:1;z:186;o:0/?pg=2

5 Tato země je převážně nížinatá, jen málo vysočin. Kolem Baltu jsou bažiny, laguny, písčité duny. Ve vnitrozemí je dostatek řek, bažin a jezer. Směrem k jihu se rozkládá Evropská rovina. Nejvyšší částí Karpat jsou Tatry a Beskydy. Ve Vysokých Tatrách se nachází nejvyšší hora Polska- Rysy – 2499 m.

6 Země má dvě významné řeky - Odru a Vislu. Podnebí – je zde kontinentální, tuhé zimy, v blízkosti Baltu je vlhko a mnoho srážek. Lesní hospodářství – lesy pokrývají 29% půdy, rostou tu jehličnany, zde špatná půda. Dřevozpracující průmysl má velký význam – buničina, nábytek, papír, dříví.

7 Energie – využívá se z hnědého uhlí a lignitu, asi 75%, zbytek z ropy a zemního plynu. V jižní části státu mají více než 100 vodních elektráren. Zemědělství - pěstují se zde zemědělské plodiny, 13% pastvin slouží pro chov zvířat – dobytek hovězí a vepři. Převažuje zde půda, přesto se daří ovoci a zelenině. Rozvíjí se výroba krmiv pro zvířata.

8 Rybolov – využívá moře- Atlantický oceán, Baltské pobřeží činí 770 km, dále mnoho řek a rybníků. Jsou zde hlavní přístavy Gdynia, Štětín. Průmysl – využívá bohatých zásob nerostných surovin, uhlí, ocel, hutnictví, loďařství, strojírenská a elektronická výroba. Významnou roli má textilní průmysl, Doprava – železniční, silniční, lodní- přeprava

9 Pláže u Severního moře

10 Turistika Varšava – hlavní město Krakov Solný důl Vělička Gdańsko

11 Města – největší a hlavní město je Varšava – uzel polské dopravy, kulturní a průmyslové centrum. Další město – Lodž, Krakov, Poznań, Gdansk, Wroclav. Zajímavosti : - Náboženství římsko-katolické - Polsko je členem NATO, EU - Ochrana přírody na vysoké úrovni, 23 zajímavých národních parků www.cs.wikipedia.org./wiki/Polsko/ Použity materiály Svět poznání, Atlas světa

12 Úkol pro vás: Zjistěte z dostupných materiálů: (PC, internet, knihovna, encyklopedie): - významnou osobnost Polska- vytvořte referát - zda některá osobnost získala Nobelovu cenu a v jakém oboru Jak se člení Polsko podle „ vojvodství“ = tzn. obdoba našich krajů, zjistěte počet. Zjistěte informace o Polském velvyslanectví v Praze. Doporučte 5 významných turistických míst v Polsku – využijte katalogu CK, včetně ubytování a hotelů.


Stáhnout ppt "Oblast podpory 1.4 - Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních školách OP VK Základní škola a Mateřská škola Mírová 81, Mimoň, příspěvková organizace."

Podobné prezentace


Reklamy Google