Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Irsko a sousedé Irsko je stát v severozápadní Evropě, zaujímající zhruba pět šestin povrchu stejnojmenného ostrova, který byl poprvé rozdělen 3. května.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Irsko a sousedé Irsko je stát v severozápadní Evropě, zaujímající zhruba pět šestin povrchu stejnojmenného ostrova, který byl poprvé rozdělen 3. května."— Transkript prezentace:

1 Irsko a sousedé Irsko je stát v severozápadní Evropě, zaujímající zhruba pět šestin povrchu stejnojmenného ostrova, který byl poprvé rozdělen 3. května Je ohraničen Severním Irskem (částí Spojeného království) na severu, Atlantským oceánem na západě, Irským mořem na východě a Keltským mořem a Průlivem sv. Jiří na jihu a jihovýchodě.

2 Vlajka a znak vlajka a znak

3 Dějiny Irsko je nástupcem dominia nazývaného Irský svobodný stát. Toto dominium vzniklo 6. prosince 1922, když celý Irský ostrov vystoupil ze Spojeného království Velké Británie a Irska. Nicméně hned další den se parlament Severního Irska podepsal pod angloirskou dohodu, aby se připojilo zpět ke Spojenému království. Tato událost je známá jako rozdělení Irska. Irský svobodný stát zanikl v den, kdy bylo formálně založeno Irsko – tedy 29. prosince 1937. V roce 1973 Irsko vstoupilo do Evropského společenství (nyní Evropská unie).

4

5 Prezidentka Mary McAleese

6 Jazyky irština a angličtina

7 Hospodářství V současnosti je nejméně rozšířeným odvětvím irského hospodářství zemědělství. Vytváří asi 5% HDP. Jen pro srovnání: služby 49% a průmysl 46%. Irsko má nepříliš významné nerostné bohatství. Těží se především olovo a zinek, dále měď, rašelina, stavební materiál, stříbro a zemní plyn. Rozvíjí se především průmysl chemický a petrochemický, elektronický, kovozpracující, nábytkářský a potravinářský. Vyrábějí se zde i dopravní prostředky a počítače. Nejdůležitějším odvětvím zemědělství je tradiční chov ovcí, ovčí vlna je vyvážena do jiných zemí.

8 Měna Měna:euro euro

9 Rozloha Rozloha:70 273 km²

10 Hlavní město Hlavní město:Dublin

11 Dublin

12 Dublin

13 Hrad v Kilkenny

14 Pobřeží

15 Dingle

16 Tradiční dělení Irsko se tradičně rozděluje do čtyř provincií: Connacht, Leinster, Munster a Ulster, dříve též existovala provincie Meath. Dále se dělily na 32 hrabství pro administrativní potřeby Britské správy v 19. století. Šest hrabství Ulsteru zůstává pod britskou správou díky referendu z roku Zbylých 26 hrabství nyní tvoří Irskou republiku.

17 Díííky za pozornost!!!!!!!

18 Lucka Vlčková - 5.A


Stáhnout ppt "Irsko a sousedé Irsko je stát v severozápadní Evropě, zaujímající zhruba pět šestin povrchu stejnojmenného ostrova, který byl poprvé rozdělen 3. května."

Podobné prezentace


Reklamy Google